Διεθνής αλληλεγγύη για την πλοίαρχο του Sea Watch 3

1581
πλοίαρχο
Η 31χρονη ακτιβίστρια Καρόλα Ρακέτε έγινε σύμβολο αντίστασης στην ακροδεξιά, αντιμεταναστευτική ρητορική όταν αψήφησε την ιταλική απαγόρευση και «έδεσε» το πλοίο της με 40 ταλαιπωρημένους μετανάστες που διέσωσε από τη Μεσόγειο στο λιμάνι της Λαμπεντούζα.

Το Σάββατο τα ξημερώματα, η Ρακέτεπρώην ακτιβίστρια σε πλοίο της Greenpeace – αποφάσισε να  παρακάμψει κάθε εντολή της Ρώμης και να αποβιβάσει στη Λαμπεντούζα το ανθρώπινο φορτίο της, το Sea-Watch 3 με τους 40 μετανάστες βρισκόταν ανοιχτά του νησιού για περισσότερες από 15 ημέρες και οι συνθήκες επιβίωσης στο πλοίο είχαν αρχίσει και γινόταν αφόρητες.

Στην απολογία της η Γερμανίδα πλοίαρχος του Sea Watch 3 που μετέφερε 42 πρόσφυγες και ελλιμενίστηκε στη Λαμπεντούζα παρά τη σχετική απαγόρευση ισχυρίστηκε ότι δεν είχε άλλη επιλογή.

«Ήταν μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Έπρεπε να μπω στο λιμάνι της Λαμπεντούζα, διότι, διαφορετικά, κάποιοι από τους μετανάστες θα μπορούσαν και να αυτοκτονήσουν». Αυτό δήλωσε, μέσω του δικηγόρου της, η Γερμανίδα καπετάνιος του Sea Watch 3 Kαρόλα Ρακέτε. Μέχρι την Τρίτη η ιταλική δικαιοσύνη θα πρέπει να επικυρώσει (ή να αναθεωρήσει) τον κατ’ οίκον περιορισμό της. Προς το παρόν βρίσκεται σε διαμέρισμα της Λαμπεντούζα και αναμένεται να μεταβεί στην Σικελία για νέα ανάκριση.

Σκάφος των ιταλικών τελωνειακών αρχών προσπάθησε να εμποδίσει τον ελλιμενισμό του πλοίου, αλλά αναγκάστηκε να απομακρυνθεί για να μην παγιδευτεί στην προβλήτα. Με αφορμή αυτό το επεισόδιο, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι η επιθετική τακτική της Ρακέτε κατέστησε σαφές ότι η Ιταλία έχει να κάνει με «εγκληματίες».

Έτσι, με εντολή του Σαλβίνι, το γερμανικό σκάφος διάσωσης Sea-Watch 3 κατασχέθηκε από τις ιταλικές αρχές και η καπετάνισσα του συνελήφθη αμέσως, ενώ δήλωσε ότι, «αν τελικά δεν καταδικαστεί, επιβάλλεται να απελαθεί άμεσα».

Η Ρακέτε πάντως ζήτησε συγγνώμη από τα μέλη της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας για το ότι κατά την είσοδο του σκάφους της στο λιμάνι συγκρούσθηκε με ταχύπλοο τους.

Ήταν σε κρίσιμη κατάσταση οι πρόσφυγες;

Στην κρίση της δικαιοσύνης πολλά αναμένεται να εξαρτηθούν από το αν θεωρηθεί ότι οι μετανάστες ήταν όντως σε κρίσιμη κατάσταση, μετά από δυο εβδομάδες παραμονής στο Sea Watch 3. Στο μεταξύ, διαρρέει ότι η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε -ο οποίος σημειωτέον απέφυγε τις δηλώσεις- σκέφτεται να υιοθετήσει ακόμη αυστηρότερα μέτρα κατά της λαθρομετανάστευσης. H Λέγκα, φυσικά, πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση ενώ τα Πέντε Αστέρια επισήμως ζητούν «να αποφεύγονται κάποιες απαράδεκτες ακρότητες». Η δήλωση αναφέρεται εμμέσως σε μερίδα πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι της Λαμπεντούζα και προπηλάκισαν με χυδαίες εκφράσεις την γερμανίδα καπετάνιο κατά την αποβίβασή της από το πλοίο.

Το δε Βατικανό και διαμέσου του πρωθυπουργού του Πιέτρο Παρολίν σχολιάζει με νόημα: «Οι ανθρώπινες ζωές πρέπει πάντα να σώζονται, πάση θυσία. Αυτός είναι ο πολικός μας αστέρας, το κύριο σημείο αναφοράς μας. Όλα τα υπόλοιπα, πρέπει να θεωρηθούν δευτερεύουσας σημασίας».

Εν τω μεταξύ πάνω από 140.000 ευρώ είχαν συγκεντρωθεί μέχρι το πρωί της Κυριακής στη  Γερμανία σε δωρεές για τα δικαστικά έξοδα της πλοιάρχου, έπειτα από σχετική έκκληση που απηύθυναν δυο γνωστοί Γερμανοί τηλεπαρουσιαστές. Σε περίπτωση καταδίκης της η κυβερνήτης του πλοίου  μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ποινή πολυετούς φυλάκισης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας