Διαμαρτυρία έξω από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Στρατούλης: να σταματήσει το έγκλημα στο Ελληνικό

2134

Δ. Στρατούλης : Να σταματήσει ΤΩΡΑ το οικονομικό, κοινωνικό, εθνικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό έγκλημα ξεπουλήματος του Ελληνικού.

Την Τρίτη 5/9 πραγματοποιήθηκε η παναττική στάση εργασίας και η συγκέντρωση στο Υπουργείο Πολιτισμού, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ενάντια στις πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις τις υπουργού Πολιτισμού για την παράκαμψη του αρχαιολογικού νόμου και των εφορειών αρχαιοτήτων κατά την υλοποίηση της σύμβασης ξεπουλήματος του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ΣΕΑ προκήρυξε τη στάση εργασίας αυτή την ημέρα κατά την οποία συζητείται στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ως θέμα, η έγκριση του ΣΟΑ (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης) και της ΣΜΠΕ (Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά», «χωρίς να έχει προηγηθεί» όπως αναφέρει ο Σύλλογος, «η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου που επανειλημμένως και με στοιχεία έχει ζητήσει η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων».

Επίσης με την ανακοίνωσή τους οι αρχαιολόγοι του ΣΕΑ ζητούν:

·         Να αποσυρθεί από το ΚΑΣ της 5/9/2017 το θέμα της έγκρισης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά» και στη θέση του να εισαχθεί η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου, που εκκρεμεί από το 2012.

·         Να αποσύρει η υπουργός την υπογραφή της από το Μνημόνιο και το οποιοδήποτε Μνημόνιο να υπογραφεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες σε εφαρμογή των άρθρων του Αρχαιολογικού Νόμου. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, θα κατηγορηθεί για πρωτόγνωρη εκτροπή εναντίον της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

·         Να πάψει κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης του Αρχαιολογικού Νόμου με άμεσους ή έμμεσους τρόπους.

·         Να επανεξεταστεί συνολικά από την κυβέρνηση το θέμα της επένδυσης στο Ελληνικό στην κατεύθυνση του δημόσιου Μητροπολιτικού πάρκου, που θα συνδέει το πολιτιστικό και το φυσικό περιβάλλον.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού, καθώς και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Αττικής. Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΛΑΕ αποτελούμενη από τα μέλη της Π.Γ Δημήτρη Στρατούλη, Δέσποινα Σπανού, Παναγιώτη Σωτήρη και από τη Νάντια Βαλαβάνη. Επίσης, παραβρέθηκε και ο πρώην Δήμαρχος Ελληνικού- Αργυρούπολης Χρηστός Κορτζίδης.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ο Δημήτρης Στρατούλης έκανε στους παριστάμενους δημοσιογράφους την εξής δήλωση :

“Συνεχίζουμε τον αγώνα για την αποτροπή του εθνικού, οικονομικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού εγκλήματος του ξεπουλήματος του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού με χαριστικές και σκανδαλώδεις, φωτογραφικές διαδικασίες σε μεγάλα εγχώρια και πολυεθνικά οικονομικά κερδοσκοπικά συμφέροντα.

Οι περίφημες και πολυδιαφημισμένες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και τους “επενδυτές” χιλιάδες (;;;) θέσεις εργασίας στο Ελληνικό είναι αέρας κοπανιστός, που χρησιμοποιούν ως προπαγανδιστικό φύλλο συκής, για να δικαιολογήσουν αυτό το επαχθές για το λαό, τη χώρα, την ιστορία και τον πολιτισμό της σκάνδαλο.

Θα πρέπει άμεσα να σταματήσει η προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστρατηγήσει, όσον αφορά την εκχώρηση του Ελληνικού, προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, τον αρχαιολογικό νόμο και τις αρμόδιες εφορίες αρχαιοτήτων. Να αποσυρθεί, επίσης, από την σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού συμβουλίου η έγκριση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου “Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Άγιος Κοσμά”.

Παρότι αυτό το σκάνδαλο προωθείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και στηρίζεται απ’ όλα τα μνημονιακά κόμματα (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ – ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ), εμείς δεν πρόκειται ποτέ να το νομιμοποιήσουμε πολιτικά και θα αναζητήσουμε τις πολιτικές και όποιες άλλες ευθύνες, που αργά ή γρήγορα θα τους αποδοθούν.

Στόχος μας ήταν και παραμένει η μετατροπή του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού σε δημόσιο μητροπολιτικό πάρκο, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας