Διαδηλώσεις στην Πορτογαλία κατά της αστυνομικής βίας

1377
διαδηλώσεις

Διαδηλώσεις έγιναν στη Λισαβόνα και άλλες πόλεις της Πορτογαλίας το βράδυ της Δευτέρας.

Αφορμή για τις κινητοποιήσεις αυτές στάθηκε η αστυνομική επιχείρηση σε μια συνοικία, στα περίχωρα της πρωτεύουσας, νότια του ποταμού Τάγου, όπου ζουν πολλοί μαύροι. Οι αστυνομικοί έλαβαν μια κλήση σχετικά με έναν καυγά μεταξύ δύο γυναικών και πήγαν στη γειτονιά «Τζαμάικα» του Σεϊσάλ. Πολλοί, κυρίως νεαροί, κάτοικοι τους υποδέχτηκαν με βροχή από πέτρες.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο διακρίνονται αστυνομικοί να χτυπούν πολλούς μαύρους. Τέσσερις κάτοικοι και ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν ελαφρά, ένας άνθρωπος συνελήφθη και λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Μια νεαρή, που ζήτησε να μην κατονομάστει, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι βιντεοσκόπησε τα επεισόδια και διέψευσε ότι οι νεαροί πετούσαν πέτρες. «Θέλουμε δικαιοσύνη και ελπίζουμε ότι θα τους ασκήσουν διώξεις», είπε.

View image on Twitter

Οι εισαγγελικές αρχές της Λισαβόνας ανακοίνωσαν ότι θα ερευνήσουν το επεισόδιο.

Η Τζουλιέτα Λουβούνγκα, 53 ετών, με καταγωγή από την Αγκόλα, είπε ότι οι αστυνομικοί την χτύπησαν, έχασε τις αισθήσεις της και χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. «Δεν πίστευα ποτέ ότι οι αστυνομικοί θα με χτυπούσαν. Αυτά τα βλέπουμε σε άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ, αλλά δεν θα πίστευα ποτέ ότι θα συνέβαιναν εδώ», είπε.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, περίπου 200 διαδηλωτές απέκλεισαν τη λεωφόρο Αβενίντα ντα Λιμπερντάντε της Λισαβόνας, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κάτω ο ρατσισμός». Αστυνομικοί διέλυσαν τη συγκέντρωση.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, ένας άνθρωπος συνελήφθη με την κατηγορία ότι πυρπόλησε τέσσερα αυτοκίνητα και περίπου 10 κάδους σκουπιδιών στη συνοικία Οντιβέλας της πρωτεύουσας.

Στις φτωχογειτονιές, στα περίχωρα της Λισαβόνας, ζουν πολλοί μετανάστες, ιδίως από τις παλιές αποικίες της Πορτογαλίας στην Αφρική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας