Διάσκεψη του Βερολίνου: Διέρρευσε το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος

1059
διάσκεψη

Αν οι πρώτες  διαρροές για το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος του Βερολίνου, όπως έχουν καταγραφεί, είναι ακριβείς, τότε όλα δείχνουν πως η πλευρά του Χαλίφα Χαφτάρ ότι κέρδισε στο πεδίο των μαχών, πάνω από το 90% της Λιβύης, κινδυνεύει να το απολέσει στο πεδίο των διαπραγματεύσεων στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Η Διάσκεψη του Βερολίνου, κάτω από την πίεση των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, κινδυνεύει να αποτελέσει μια μεγάλη παγίδα όχι μόνο για τις λιβυκές εξελίξεις αλλά και για τα ελληνικά συμφέροντα και κυριαρχικά δικαιώματα.

Η Διάσκεψη του Βερολίνου διεξάγεται την Κυριακή και σε αυτή θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δεν έχει κληθεί η Ελλάδα.

Άμεση, μόνιμη κατάπαυση του πυρός προβλέπει μεταξύ άλλων το προσχέδιο του ψηφίσματος της Διάσκεψης του Βερολίνου, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ που διέρρευσε, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ επικαλούμενη δημοσιεύματα του Τύπου της Λιβύης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα ζητείται δέσμευση όλων των συμμετεχόντων να μην παρεμβαίνουν στην εμφύλια σύγκρουση και στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Θα ζητά επίσης, μόνιμη κατάπαυση του πυρός, τέλος όλων των συγκρούσεων, απόσυρση των βαρέων όπλων και διάλυση των πολιτοφυλακών και των ένοπλων ομάδων.

Στο μεταξύ, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γκασάν Σαλαμέ τόνισε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι διεθνείς παίχτες θα πρέπει να σταματήσουν να εμπλέκονται στον εμφύλιο στη Λιβύη.

«Κάθε ξένη ανάμιξη μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα κάποιο αποτέλεσμα ασπιρίνης», δήλωσε αναφερόμενος κυρίως στην κατάπαυση του πυρός, με πρωτοβουλία Ρωσίας και Τουρκίας: «Όμως η Λιβύη έχει ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη ανάμιξη. Αυτός είναι ένας από τους στόχους αυτής της διάσκεψης του Βερολίνου» , πρόσθεσε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας