Διάκριση στη λίστα-50, παρά την υποχώρηση, για τρία ελληνικά πανεπιστήμια

1149
πανεπιστήμια

Παρά την επικίνδυνη υποχώρηση των ελληνικών πανεπιστημίων, τρία εξ αυτών εξακολουθούν με ορισμένες ειδικότητες να βρίσκονται στα 50 καλύτερα του κόσμου.

Αυτό είναι ένα άλλο γεγονός, που δείχνει τις μεγάλες, αστείρευτες δυνατότητες της χώρας και τα εν δυνάμει συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τα οποία δυστυχώς υποβαθμίζονται εξαιτίας των ακολουθούμενων υποτελών, μνημονιακών και ανεύθυνων πολιτικών και των νοοτροπιών που καλλιεργούν και αν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, η χώρα θα ήταν στην πρωτοπορία όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου.

Σημαντική διάκριση πέτυχαν τρία ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς κατάφεραν να ενταχθούν στη λίστα των 50 καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου σε τρία διδακτικά αντικείμενα, σύμφωνα με τους πίνακες που δημοσίευσε σήμερα η παγκόσμια ομάδα αναλυτών παροχής πληροφοριών σχετικά με την ανώτατη εκπαίδευση της QS Quacquarelli Symonds.

Για την έρευνα έχουν αξιολογηθεί περισσότερα από 1.200 πανεπιστήμια από 78 χώρες και η λίστα περιλαμβάνει 48 πίνακες ανά διδακτικό αντικείμενο.

Για να καταρτιστούν οι Διεθνείς Πίνακες Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS, λαμβάνεται υπ’ όψιν η γνώμη πάνω από 83.000 ακαδημαϊκών και 42.000 εργοδοτών, και τα ερευνητικά δεδομένα που προέρχονται από τη βάση δεδομένων του Elsevier Scopus.

Η μεθοδολογία αποτελείται από τέσσερις βασικούς δείκτες, δηλαδή την ακαδημαϊκή φήμη, τη φήμη των εργοδοτών, τις βιβλιογραφικές αναφορές και τον δείκτη «H-Index» που μετρά την παραγωγικότητα του ερευνητή σε μία σχολή.

Σύμφωνα τα αποτελέσματα:

-Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην 22η θέση στον πίνακα Κλασικής και Αρχαίας Ιστορίας. Ωστόσο, έχει σημειώσει πτώση έξι θέσεων σε σχέση με πέρυσι. Παρόλα αυτά είναι το πιο επιτυχημένο ελληνικό πανεπιστήμιο καθώς εμφανίζεται σε 21 διαφορετικούς πίνακες διδακτικών αντικειμένων από τους συνολικά 48 πίνακες.

– Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στην 44η θέση στον πίνακα της Οδοντιατρικής.

– Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο βρίσκεται στην 48η θέση για τους Πολιτικούς και Δομικούς Μηχανικούς – αλλά έχει επίσης σημειώσει πτώση έξι θέσεων.

– Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κατατάσσεται στην κλίμακα 51-100 για την Αρχαιολογία.

– Για πρώτη φορά το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων εμφανίζεται στην κατάταξη στην κλίμακα 401-450 στην Ιατρική.

Συνολικά, επτά ελληνικά πανεπιστήμια εμφανίζονται στους πίνακες της QS.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας