Δημόσιο χρέος: Αυξήθηκε κατά 15 δις ευρώ σε τρεις μήνες!

1395
ελλάδα

Στα 343,740 δισ. ευρώ ανήλθε το χρέος της κεντρικής διοίκησης στις 31 Μαρτίου 2018 έναντι 328,703 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2017.  Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Ναι σωστά διαβάσατε! Το ελληνικό χρέος αυξήθηκε κατά 15,034 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018!!!

Σημαντική αύξηση σημειώνει το ενδοκυβερνητικό χρέος μέσω repos για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα ενώ στα τέλη του 2017 το δημόσιο είχε δανειστεί με αυτή τη διαδικασία 14,9 δισ. ευρώ, τρεις μήνες αργότερα το ποσό είχε ανέλθει στα 22,5 δισ. ευρώ.

Το άλμα όμως δεν σταματά εδώ! Το δημόσιο χρέος αναμένεται να ξεπεράσει τα 360 δισ. ευρώ μέσα στο επόμενο δίμηνο δεδομένου ότι η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ, προκειμένου να σχηματίσει ταμειακό διαθέσιμο για να πληρώνει τα δάνεια των πιστωτών αλλά και να επαναγοράσει μέρος των δανείων του ΔΝΤ και των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.

Μετά από τέσσερα μνημόνια και ξεκλήρισμα του ελληνικού λαού το χρέος συνεχίζει την ανηφόρα… Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι που πήγαν τα περιβόητα πρωτογενή πλεονάσματα που δήθεν θα μείωναν το χρέος. Η απάντηση είναι απλή στην αποπληρωμή τόκων και δανείων παλαιότερων. Αλλά το χρέος έχει τη δική του πορεία, που την πληρώνει βαριά εδώ και ολόκληρες δεκαετίες ο ελληνικός λαός!

Δείτε στον παρακάτω πίνακα την εξέλιξη του χρέους από το 2014 τόσο σε απόλυτα μεγέθη όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ:

Πηγή: imerodromos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας