Δημοτική αρχή Αγράφων: “Εζυγίσθη, Εμετρήθη και Ευρέθη… Ελλειποβαρής”

1757
νόμος

Η τραγωδία της Νιάλας

Ελλειποβαρής, τραυματισμένη και απομονωμένη βγήκε η δημοτική αρχή Αγράφων από την “ημερίδα στα Άγραφα” που η ίδια επέλεξε (με καθυστέρηση τεσσάρων ετών) και που είχε ως σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για τις βιομηχανικές αιολικές εγκαταστάσεις στις βουνοκορυφές και με υδροηλεκτρικά, των ποταμών και ρεμάτων της περιοχής των Αγράφων από την λίμνη Κρεμαστών, τον Αχελώο, έως την λίμνη Πλαστήρα και  Σμόκοβο.

Μια ημερίδα, εξαρχής προκλητική, αφού ο δήμαρχος ήταν χωρίς εισήγηση, χωρίς απόφαση του Δ. Συμβουλίου για το τι ο ίδιος θέλει, παραδίδοντας έτσι την εκδήλωση σε εκπροσώπους των επιχειρήσεων «αιολικών» και με συντονιστή μάλιστα το άτομο που δέσμευσε (από πλευράς ΡΑΕ) όλες τις βουνοκορφές και τα ποτάμια στην Ευρυτανία. Με φτηνό αλλά και αήθη τρόπο, ο δήμαρχος ήθελε να αποποιηθεί  τις δικές του ευθύνες και να τις μεταφέρει, στους προκατόχους του αλλά και στην Περιφέρεια που παλαιοτέρα είχαν πάρει την απόφαση. 

Τα Άγραφα θα σωθούν – δεν θα γίνουν ΒΙ.ΠΕ

Οι ομοβροντίες και καταιγιστικές παρεμβάσεις που ακολούθησαν (α) λεπτομερείς αναλύσεις των ειδικών επιστημόνων ότι η μορφολογία και η σαθρότητα  των εδαφών δεν επιτρέπει και απαγορεύει ρητά τέτοιου είδους παρεμβάσεις (εξάλλου η περιοχή έχει χαρακτηριστεί Natura 2000) με οφθαλμοφανείς κινδύνους να πληγεί θανάσιμα ολόκληρη η περιοχή (β) οι αποκαλύψεις των φορέων #Σώστε τα Άγραφα# ότι πρόκειται, για κοστοβόρες και αμφίβολης αποτελεσματικότητας  «επενδύσεις» (ελλιπείς μελέτες λειτουργίας και απουσία γεωλογικών μελετών) και που βασίζονται μόνο σε επιδοτήσεις και στην εκμετάλλευση των νερών της περιοχής (γ) οι “κραυγές” αγωνίας και εκκλήσεις των κατοίκων της περιοχής των Αγράφων (δ) αιτήματα για ήπιων μορφών ανάπτυξης που αναδείχτηκαν (ε) τέλος και με την τοποθέτηση της Περιφέρεις ότι τάσσετε στο πλευρό της κοινωνίας και κατά των ανεμογεννητριών στα Άγραφα, απογυμνώνουν πλήρως τη δημοτική αρχή ιδιαιτέρα τον δήμαρχο Αγράφων κ. Θ. Μπαμπαλή (που 4 χρόνια κρύβεται) και τον καθιστούν κύριο υπεύθυνο των επικείμενων ανεπανόρθωτων καταστροφών.

Προσβολές – Δουλοπρέπεια

Η δουλοπρέπεια της δημοτικής αρχής Αγράφων είναι προφανής. Ο δήμαρχος δεν έχει το θάρρος να πει ευθέως την γνώμη του και το αναθέτει σε άλλους.  Μάλιστα στους εκπρόσωπους των εταιρειών οι οποίοι εδώ και μέρες, δημοσίως απειλούν τους πάντες (και τον ίδιο) ότι.. θα σύρουν στα δικαστήρια οποιανδήποτε συμβάλει στην ακύρωση των έργων!! Οι οποίοι ήρθαν για να ταπεινώσουν και να μας προσβάλουν… τάζοντας καθρεφτάκια…. λες και είμαστε ιθαγενείς!! Και αφού είδαν δεν περνάνε οι μπαρούφες τους επιτίθενται σε όλους τους παραβρισκόμενους, ότι κακώς πήγαμε εκεί, και πως το θέμα αφορά μόνο τους κατοίκους του χωριού των Άγραφων!!

Από πλευράς των φορέων απαιτήθηκε να  αναλάβει τον συντονισμό ο Δήμος και να άρουν οι εργολάβοι τις απειλές τους, δυστυχώς ο δήμαρχος, αγνόησε το αίτημα, υιοθετώντας τις προσβολές που συνέχυσαν να εκτοξεύουν οι εργολάβοι!!    

Ο Δήμαρχος Αγράφων γνωρίζει και σιωπά

Με φράσεις.. «θλίψη, απορία, αγανάκτηση, οργή, αίσχος και αηδία»!! είχε επιτεθεί στην περιφέρεια (9/8/2012 eurytanika.gr) ο κ. Θ. Μπαμπαλής, για την απόφαση εγκατάστασης αιολικών στα Άγραφα!!

Και.. «…Για τα αιολικά πάρκα των Αγράφων αγνοήθηκαν βασικά αντικειμενικά κριτήρια!! Το υψόμετρο σε αυτά τα σημεία είναι 2.000 μέτρα!! Το έδαφος εκεί είναι βραχώδεις και θα έχουμε κίνδυνο κατολισθήσεων και καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον!! Απαιτείται η διαπλάτυνση των δρόμων στα 12 μέτρα από 3 – 4 που είναι τώρα!! Καταστρέφονται περιοχές ιδιαιτέρου κάλους!! Με τις παρεμβάσεις αυτές καταστρέφεται ο τουρισμός και η ανάπτυξη!! Η κτηνοτροφία!! Και οι αγροικίες της περιοχής!!

Αυτά έλεγε (τότε) ο δήμαρχος ως αντιπολίτευση, τα ίδια και οι φορείς #Σώστε τα Άγραφα# απλά, χωρίς χαρακτηρισμούς συνεχίζουμε.

Ανεξήγητη η στάση της δημοτικής αρχής

Στο τέλος της εκδήλωσης και αφού αναδείχτηκε το θέμα από όλες τις πλευρές και οι νέοι κίνδυνοι που τίθενται για τον Νομό, ουδείς από τους παραβρισκόμενους συμμερίστηκε και στήριξε τις προτάσεις των εταιριών. Η τοποθέτηση των αρμοδίων της Περιφέρειας ουσιαστικά κάλεσαν το Δήμου να πάρει απόφαση κατά, διότι και στην ανατολική Ευρυτανία (με απόφαση του Δήμου Καρπενησίου) οι κάτοικοι ανέτρεψαν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή Κοκκάλια – Τρυπήρι. Επειδή και η Περιφέρεια Θεσσαλίας (πρόσφατα) αποφάσισε ομοφώνα κατά των εγκαταστάσεων στα Άγραφα. Και επειδή ο ίδιος γνωρίζει τις καταστροφές που θα προκληθούν. Θα περίμενε κανείς, ο δήμαρχος, να ταχτεί με το δίκαιο και την λογική, ανταποκρινόμενος στον θεσμικό του ρόλο και να τεθεί επικεφαλής στον αγώνα. Αντ΄ αυτού, όπως ο ίδιος δήλωσε… αδυνατεί να ανατρέψει την απόφαση εγκατάστασης γιατί λέει… έχει είδη δρομολογηθεί!!

Οι ηγέτες όμως κρίνονται στα δύσκολα και όχι στα εύκολα. Ή είναι με την κοινωνία ή απέναντι της, και όταν δεν μπορούν υπάρχει και η παραίτηση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας