Επιμένοντας στη σταθερή κατεύθυνση ότι η μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συνδέεται άμεσα με τη συνέχιση των μνημονιακών “μεταρρυθμίσεων”, δίνει σήμερα στη δημοσιότητα το πόρισμά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η έκθεση του άρθρου 4 για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 14:00 ώρα Ελλάδος, ενώ τα κεντρικά σημεία της αναμένεται να παρουσιάσει ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν μία αργότερα, στις 15:00.
Οι επισημάνσεις του Ταμείου θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τη μετά προγράμματος εποχή, ενώ αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών και κυρίως στην αγορά ομολόγων.
Είχε προηγηθεί την περασμένη Παρασκευή η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου, στην οποία συζητήθηκε και εγκρίθηκε η έκθεση του άρθρου 4. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, τονίζοντας, όμως, ότι η χώρα πρέπει να επιμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.
Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Ιουνίου, σε κείμενο συμπερασμάτων που είχε δώσει στη δημοσιότητα, μετά την ολοκλήρωση της αποαστολής στην Αθήνα, εξέφραζε ανησυχία του για τη βιωσιμότητα του χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στο κείμενο «θα ήταν δύσκολο να διατηρηθεί πρόσβαση στις αγορές περισσότερο μακροπρόθεσμα χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους».
Τις τελευταίες ημέρες το κλίμα είναι εξαιρετικά υποτονικό στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αξία των συναλλαγών να είναι ισχνή, καθώς οι επενδυτές απέφευγαν τις όποιες κινήσεις εν αναμονή της έκθεσης του ΔΝΤ. Χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 758,8 μονάδες, χάρη σε ένα ράλι της τελευταίας στιγμής από τις τράπεζες, που είδαν τις προοπτικές τους να αναβαθμίζονται από τη Moody’s.
Στην αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου κινείται σήμερα στο 3,88%, αυξημένη κατά 3 μονάδες βάσης (περίπου 1%). Σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα πάντως είναι μειωμένη κατά 145 μονάδες βάσης.