ΔΕΠΑ: Επιστολή κόλαφος των εργαζομένων σε Σταθάκη και Τζώρτζη

1804
δεπα

Χωρίς σχέδιο και με αβέβαιη κατάληξη που οδηγεί σε πλήρη απαξίωση την εταιρεία, παρομοιάζουν τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα του φυσικού αερίου, οι εργαζόμενοι στην ΔΕΠΑ, λίγους μήνες πριν την έναρξη της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Σαφείς αιχμές αφήνουν και για το τίμημα που καλείται να καταβάλλει η εταιρεία στην Ολλανδική Shell για την εξαγορά του μεριδίου της στην λιανική αγορά (ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής), το οποίο λέγεται ότι έχει συμφωνηθεί στα 150 εκ. ευρώ.

«Το τελευταίο διάστημα η εταιρεία μοιάζει με πειραματόζωο που με πρόσχημα δεσμεύσεις τις οποίες υποτίθεται ότι καλείται να αναλάβει το ελληνικό δημόσιο έναντι των δανειστών αναδιαρθρώνεται, μεγαλώνει ως προς ένα τομέα ή συρρικνώνεται ως προς τους άλλους σαν πείραμα…» αναφέρουν σε επιστολή που απέστειλαν προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Δημήτρη Τζώρτζη.

Οι εργαζόμενοι επικρίνουν τις επιλογές της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για αποφάσεις που «είτε υπαγορεύονται από τρίτους με σκοπό ίσως την χειραγώγηση της αγοράς είτε λαμβάνονται στο πόδι με προκάλυμμα και στην βάση ανέλεγκτων ίσως εισηγήσεων στρατιών χρυσοπληρωμένων συμβούλων». Με τον τρόπο αυτό, επισημαίνουν, δρομολογείται η παραχώρηση δραστηριοτήτων και η πώληση θυγατρικών της ΔΕΠΑ μέσω τεμαχισμού της και περιορισμού της θέσης της στην αγορά. Ως παράδειγμα φέρνουν την πώληση του ΔΕΣΦΑ, της 100% θυγατρικής της που σε αντίθεση όπως υπογραμμίζουν, με άλλες σχετικές ιδιωτικοποιήσεις, τα έσοδα της πώλησης δεν ενισχύουν το ταμείο της μητρικής εταιρείας αλλά και την διάσπαση των Εταιρειών Παροχής Αερίου σε συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες που προβλέπουν «μόνο νομικά και όχι ιδιοκτησιακά διαχωρισμένες οντότητες μεταξύ των δραστηριοτήτων προμήθειας αερίου και διανομής του…».

Στην επιστολή τους, οι εργαζόμενοι αναφέρονται και στις πιέσεις που δέχτηκε η ΔΕΠΑ να αποχωρήσει από την λιανική αλλά και στα αδικαιολόγητα όπως χαρακτηρίζουν ποσά για την εξαγορά του μεριδίου της Shell σε ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής. «Ποσά που θα αναλώσουν κατά το ήμιση τα διαθέσιμα της εταιρείας που χτίστηκαν με χρηστή διαχείριση υπηρεσιακών παραγόντων και αποτελούν το μοχλό χρηματοδότησης του επιχειρησιακού σχεδίου της εταιρείας».

Τέλος, οι εργαζόμενοι αναφέρονται στην διάσπαση της εταιρείας που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς σε δύο εταιρείες, δικτύων και εμπορίας και στην τροπολογία Σταθάκη με την οποία η ΔΕΠΑ υποχρεώνεται να συνεχίσει την διενέργεια δημοπρασιών αερίου έως ότου το μερίδιό της στην αγορά περιοριστεί στο 40%. Όπως υπογραμμίζουν, πέραν του ότι η κίνηση αυτή απαξιώνει πλήρως το ρόλο των ανεξάρτητων αρχών όπως της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ουσιαστικά εκχωρεί προς όφελος τρίτων μερίδιο της ΔΕΠΑ που με πολύ προσπάθεια η εταιρεία ανέπτυξε μέχρι σήμερα.

Πηγή: newmoney.gr- Mαριάννα Τζανέ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας