Δεν μπορώ να αναπνεύσω

1243
αναπνεύσω

Η κοινωνική έκρηξη που προκάλεσε η δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ και η οποία έχει βυθίσει την Αμερική στο χάος δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Οι δολοφονίες Αφροαμερικανών για ασήμαντη αφορμή από αστυνομικούς έχει πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, σε μία Αμερική που υποτίθεται δεν υπάρχουν πλέον φυλετικές διακρίσεις και πριν από την προεδρία Τραμπ κυβερνούσε επί δύο θητείες για πρώτη φορά στην ιστορία μαύρος πρόεδρος, ο Μπαράκ Ομπάμα.

Επί Ομπάμα ωστόσο είχαμε τη δολοφονία το 2012 του νεαρού Αφροαμερικανού Τρέιβον Μάρτιν, η οποία έγινε το έναυσμα για τη δημιουργία του κινήματος «Black Lives Matter-H Ζωή των Μαύρων αξίζει». Το κίνημα έκανε αισθητή την παρουσία του στις διαδηλώσεις στην πόλη Φέργκιουσον το 2014, με αφορμή μια ακόμη δολοφονία από αστυνομικούς δύο Αφροαμερικανών.

Το 2017 είχαμε επίσης μεγάλες διαδηλώσεις στην πόλη Σάρλοτσβιλ, όπου μία 32χρονη διαδηλώτρια έχασε τη ζωή της από επίθεση ακροδεξιού με αυτοκίνητο, με τον πρόεδρο Τραμπ να αποκηρύσσει τα «δύο άκρα», επιρρίπτοντας ευθύνες στην «άκρα αριστερά» και την «άκρα δεξιά» για εκείνα τα επεισόδια.

Ο φυλετικός ρατσισμός είναι βέβαια βαθιά ριζωμένος στις ΗΠΑ. Χρειάστηκε ένας εμφύλιος για να καταργηθεί η δουλεία, το λιντσάρισμα Αφροαμερικανών με τους δράστες μάλιστα να ποζάρουν υπερήφανοι σε φωτογραφίες ήταν διαδεδομένη πρακτική στον αμερικανικό Νότο στις αρχές του 20ού αιώνα, η δράση της Κου Κλουξ Κλαν ήταν παροιμιώδης μέχρι τη δεκαετία του ’60 που αναπτύχθηκε το κίνημα για ίσα δικαιώματα. Δύο επιφανείς ηγέτες των Αφροαμερικανών, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ο Μάλκολμ Χ, δολοφονήθηκαν. Ο πρώτος τιμάται με εθνική εορτή, ενώ η πιο ριζοσπαστική πορεία του δεύτερου αποσιωπάται τουλάχιστον από την επίσημη Αμερική.

Η εκλογή Τραμπ, ενός προέδρου την υποψηφιότητα του οποίου υποστήριξαν ακραίες ομάδες Αμερικανών, έβγαλε από τους υπονόμους τον υποβόσκοντα ρατσισμό. Οι ρατσιστικές και αντισημιτικές επιθέσεις στην Αμερική του Τραμπ πλήθυναν.

Με δεδομένο το βατερλό της διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού από τον Αμερικανό πρόεδρο, με τους νεκρούς στις ΗΠΑ να ξεπερνούν τις 100.000, και την κρίση του Covid-19 να εξελίσσεται σε μία πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι εκατομμύρια απόκληροι, στις ΗΠΑ και άλλες χώρες, «δεν μπορούν να αναπνεύσουν» και ξεχύνονται στους δρόμους….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας