Δεν κλείνει το Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού. Κυβέρνηση και Λάτσης υποχώρησαν λόγω κατακραυγής

2084
ιατρείο

Δεν πέρασε η απόφαση να εκδιωχθεί το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, το οποίο στεγάζεται σε χώρο απ’ αυτούς που η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ξεπουλήσει στον Λάτση. Μετά από την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε στην Ελλάδα και διεθνώς, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να δηλώσει ότι το Ιατρείο θα παραμείνει στον χώρο και θα μετεγκατασταθεί, σε συνεργασία με τους εθελοντές, μόνο εάν εξευρεθεί ο κατάλληλος χώρος για τις ανάγκες του.

Η θετική αυτή εξέλιξη «προέκυψε μετά από ένα πρωτοφανές κίνημα συμπαράστασης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στον χώρο του Ιατρείου ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας, ένας εκ των ιδρυτών του κέντρου. Μάλιστα υπογράμμισε ότι στις Βρυξέλλες στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκε διαδήλωση μπροστά στο ελληνικό προξενείο ως κίνηση συμπαράστασης στο ΜΚΙΕ ενώ και στο χώρο του Ευρωκοινοβουλίου υπήρξαν φωνές αλληλεγγύης κυρίως από την ευρωβουλευτή, πρώην συμπρόεδρο των Πρασίνων, Ρεμπέκα Χάρμς.

Η λειτουργία του ιατρείου είχε τεθεί εν αμφιβόλω, καθώς η Ελληνικό Α.Ε. που ελέγχεται από τη Lamda Development, συμφερόντων Λάτση, ζητάει την εκκένωση του χώρου, μέχρι τις 30 Ιουνίου. Στην σχετική επιστολή, με ημερομηνία 30 Μαϊου, που κοινοποιείται και στα αρμόδια κυβερνητικά στελεχή, μεταξύ των οποίων οι Τσακαλώτος και Φλαμπουράρης, θέτει προθεσμία ενός μήνα για την παράδοση του χώρου, ενώ δεν αφήνει κανένα παράθυρο για μεταγκατάσταση του κοινωνικού ιατρείου σε άλλο χώρο εντός της έκτασης των 6.000 στρεμμάτων που έχει αγοράσει από το ελληνικό Δημόσιο.

Από τα τέλη του 2011, το ΜΚΙΕ με την πολύπλευρη παρουσία του, τους δεκάδες γιατρούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες του εθελοντικά και εν μέσω της κατάρρευσης του δημοσίου συστήματος Υγείας, έχει αναδειχθεί σε πυλώνα αλληλεγγύης και ανιδιοτελούς προσφοράς, παρέχοντας περίθαλψη και φάρμακα σε χιλιάδες ασθενείς, αλλά και στηρίζοντας όταν χρειάζεται με υλικά δημόσιες και ιδιωτικές δομές Υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρείου, 7.366 άτομα έχουν ωφεληθεί σε 64.025 περιπτώσεις και εκατοντάδες δομές και φορείς από όλη τη χώρα έχουν ζητήσει και λάβει υποστήριξη σε φάρμακα ή υλικά, είτε πρόκειται για άλλα κοινωνικά ιατρεία, δημόσια νοσοκομεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ιδρύματα ΑΜΕΑ, δομές στήριξης παιδιών, μονάδες φροντίδας, κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, δομές αστέγων κ.λπ.

Στο Ιατρείο λειτουργούν περισσότερες από 14 ειδικότητες. Ανάμεσά τους ψυχολόγοι, ψυχίατροι, ενώ παρέχονται υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας που απαιτεί συντονισμό πολλών ειδικοτήτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας