Δεν επιτρέπουν έλεγχο από τη Βρετανία οι υπερπόντιοι “φορολογικοί παράδεισοι”

1983
Βρετανία

Τη σφοδρή αντίδραση των “φορολογικών παραδείσων” που εντάσσονται στη Βρετανική Κοινοπολιτεία προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης Μέι να τερματίσει το φορολογικό απόρρητο για τις offshore εταιρίες. Δεν αναγνωρίζουν τέτοιο δικαίωμα στη Βρετανία και ζητούν να εξαιρεθούν απ’ τις αποφάσεις του Λονδίνου για περισσότερη διαφάνεια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, ηγέτες υπερπόντιων βρετανικών εδαφών πρόκειται να πραγματοποιήσουν διήμερες συνομιλίες με τους υπουργούς προκειμένου να ανατρέψουν την κεντρική απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης.

Η ψηφοφορία του περασμένου Μαΐου για την επιβολή δημόσιων καταχωρήσεων σχετικά με την ιδιοκτησία μετοχών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων διαδηλώσεων και αποχή απ’ τους εορτασμούς για τα γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ.

Οι διαφωνίες αυτές τείνουν να προκαλέσουν τη μεγαλύτερη θεσμική κρίση μεταξύ της Βρετανίας και των μελών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας εδώ και δεκαετίες, παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα.

Τα εδάφη, που περιλαμβάνουν της Βρετανικές Παρθένες Νήσους, τις Βερμούδες, τα Νησιά Κέυμαν, και τα Κερς και Τέικος, φοβούνται ότι ο τερματισμός του φορολογικού απορρήτου θα υπονομεύσει τις τοπικές βιομηχανίες οικονομικών υπηρεσιών, απ’ τις οποίες εξαρτώνται. Υποστηρίζουν, επίσης, ότι παραβιάζεται το συνταγματικό τους δικαίωμα να επιβλέπουν τη δική τους νομοθεσία.

“Θέλουμε να αφαιρέσουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο τη δυνατότητα να μπορεί κατά καιρούς να νομοθετεί για εμάς”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός των Νησιών Κέυμαν, Άλντεν Μακ Λάφλιν, ενώ ανάλογη δήλωση έκανε και ο πρωθυπουργός των Βερμούδων, Ντέιβιντ Μπαρτ, λέγοντας ότι “αυτή η χώρα δεν αναγνωρίζει στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου το δικαίωμα να νομοθετεί για ζητήματα εσωτερικού”.

Υπενθυμίζουμε ότι ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο είχε καταρτιστεί λίστα “φορολογικών παραδείσων” από την Ε.Ε., που μέχρι τον Απρίλιο περιλάμβανε 19 χώρες: Αμερικανική Σαμόα, Μπαχρέιν, Μπαρμπέιντος, Γρενάδα, Γκουάμ, Νότια Κορέα, Μακάο, Νήσοι Μάρσαλ, Μογγολία, Ναμίμπια, Παλάου, Παναμάς, Αγία Λουκία, Σαμόα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Τυνησία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Παρθένες Νήσοι και Άγιος Χριστόφορος και Νέβις.

Απ’ αυτές στον σχετικό κατάλογο έχουν απομείνει οι Αμερικανική Σαμόα, Γκουάμ, Ναμίμπια, Παλάου, Σαμόα και Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας