Δεκατρείς στρατιώτες νεκροί σε έκρηξη στην Καισάρεια της Τουρκίας

1741
Τουρκία

O Έρντογάν Έσπρωξε την Τουρκία σε ανοικτό εσωτερικό πόλεμο. Επιθέσεις στα γραφεία του HDP.
Δεκατρείς στρατιώτες σκοτώθηκαν και 55 τραυματίστηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε σε λεωφορείο έξω από το Πανεπιστήμιο Ερσιγές της Καισάρειας στην Τουρκία.
Τον πρώτο απολογισμό ανακοίνωσαν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Στην ανακοίνωσή τους οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις αναφέρει ότι από την έκρηξη μπορεί να τραυματίστηκαν και πολίτες.
Στόχος ήταν λεωφορείο το οποίο μετέφερε στρατιώτες σε άδεια. Την στιγμή της επίθεσης το λεωφορείο ήταν εν κινήσει.
Η έκρηξη σημειώθηκε, όταν το λεωφορείο πέρασε δίπλα από όχημα, που ήταν φορτωμένο με εκρηκτικά.
Το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο της Τουρκίας διέταξε τα τουρκικά ΜΜΕ να μην μεταδίδουν πληροφορίες για την έκρηξη.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Βεϊσί Καϊνάκ σημείωσε ότι η επίθεση φέρει ομοιότητες με την επίθεση της περασμένης εβδομάδας έξω από στάδιο στην Κωνσταντινούπολη.
Έχει ξεκινήσει έρευνα για την επίθεση.
Η διπλή βομβιστική επίθεση του περασμένου Σαββάτου είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότερα από 40 άτομα και να τραυματιστούν πάνω από 100. Κούρδοι αντάρτες ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΤΟ PKK ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

To PKK κατηγόρησε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την τρομοκρατική επίθεση στην Καισάρεια που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 13 στρατιώτες και τραυμάτισε άλλα 55 άτομα. Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε το Σάββατο ότι η Τουρκία δέχεται «συντονισμένη επίθεση από τρομοκρατικές οργανώσεις».
Σε ανακοίνωσή του, ο Ερντογάν κατηγόρησε για την επίθεση την «αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση», σημειώνοντας ότι οι επιθέσεις στην Τουρκία σχετίζονται με τις εξελίξεις στο Ιράκ και τη Συρία.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ερντογάν ενημερώθηκε για την επίθεση από τον τούρκο γενικό επιτελάρχη.
Η νέα επίθεση έρχεται μία εβδομάδα μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση έξω από στάδιο στην Κωνσταντινούπολη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότερα από 40 άτομα και να τραυματιστούν πάνω από 100.
Για την επίθεση έξω από το στάδιο ανέλαβαν την ευθύνη κούρδοι αντάρτες.

ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ ΓΚΡΙΖΩΝ ΛΥΚΩΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ HDP

Λάδι στην ήδη εκτός ελέγχου φωτιά στην Τουρκία ρίχνει η επίθεση στην Καισάρεια, δεύτερο μακελειό μέσα σε μία εβδομάδα μετά την Κωνσταντινούπολη. Ο αριθμός των νεκρών από τη νέα επίθεση έχει εν τω μεταξύ αυξηθεί σε 14, και οι τραυματίες βρίσκονται στους 55.
Οι τουρκικές Αρχές δείχνουν το κουρδικό ΡΚΚ -με τον Ερντογάν να βλέπει τη χώρα «υπό συντονισμένη επίθεση»- και τις ανησυχίες για τυφλή στοχοποίηση κουρδικών ομάδων ενισχύει η έξοδος των Γκρίζων Λύκων στους δρόμους, που έσπασαν γραφεία του φιλοκουρδικού HDP στην Καισάρεια.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο τις φωτογραφίες που μετέδωσε το τουρκικό Dogan, «εθνικιστικές διαδηλωτές» στην Καισάρεια έκαναν έφοδο στα γραφεία του HDP στην πόλη που σημειώθηκε το μακελειό.
Στις φωτογραφίες, οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες του εθνικιστικού κόμματος MHP αλλά τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούσαν και για μέλη της εθνικιστικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων.
Το ίδιο το φιλοκουρδικό κόμμα HDP ανέφερε από την πρώτη στιγμή σε ανακοίνωσή του πως «καταδικάζει στους υψηλότερους δυνατούς τόνους» την επίθεση αυτοκτονίας στην Καισάρεια.
Στόχος της επίθεσης ήταν ιδιωτικό αστικό λεωφορείο που μετέφερε τούρκους στρατιώτες, και η επίθεση έγινε με όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά που πλησίασε το λεωφορείο ενώ ήταν σταματημένο.
Οι στρατιώτες ήταν καταδρομείς της Αεροπορίας και ήταν εξοδούχοι για το Σαββατοκύριακο από την κοντινή μονάδα που στεγάζει την Α’ αερομεταφερόμενη ταξιαρχία (μία από τις 27 της χώρας). Η ταξιαρχία συμμετέχει στις επιχειρήσεις εναντίον κουρδικών στόχων.

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΒΟΜΒΑ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Οι τελευταίες πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία βιώνει έναν ανοικτό εσωτερικό πόλεμο και πνίγεται σε ένα λουτρό αίματος, το οποίο θα παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.
Σε αυτόν τον εσωτερικό πόλεμο έχει σπρώξει την Τουρκία το καθεστώς Ερντογάν.
Ο Ερντογάν , με την ισλαμοδικτατορία που έχει επιβάλλει στη χώρα και με το πρωτοφανές κύμα διώξεων, συλλήψεων, φυλακίσεων και απολύσεων, το οποίο έχει εξαπολύσει, πρώτα απ’ όλα ενάντια στους Κούρδους αλλά και σε βάρος εκείνων που αγωνίζονται για δημοκρατία, έχει εξωθήσει σε εμπρηστικές καταστάσεις την Τουρκική κοινωνία, πράγμα που προκαλεί γενικευμένες και βίαιες αντιδράσεις.
Την ίδια ώρα, μεγάλες αντιδράσεις προκαλούνται από τις απαράδεκτες στρατιωτικές επεμβάσεις της Τουρκίας στη Συρία και στο Ιράκ, οι οποίες στην πραγματικότητα στρέφονται κατά των Κούρδων και του Κουρδικού κινήματος στις δυο αυτές χώρες.
Το καθεστώς Ερντογάν έχει μετατραπεί, πλέον, σε κανονική δύναμη κατοχής σε μεγάλες Κουρδικές περιοχές μέσα στην Τουρκία και πρώτα απ’ όλα στη Νοτιοανατολική Τουρκία, ενώ την ίδια ώρα, η Τουρκία αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερα οικονομικοκοινωνικά προβλήματα και έχει αρχίσει να βυθίζεται σε ύφεση.
Σε αυτήν την κρίσιμη καμπή, η ελληνική πλευρά, δυστυχώς, τόσο με τα μνημόνια όσο και με την πολιτική προτεκτοράτου που ακολουθεί απέναντι στον ευρωατλαντισμό αλλά και εξαιτίας μιας παραδομένης και ανίκανης κατεστημένης πολιτικής τάξης, αδυνατεί να αναλάβει ένα νέο τολμηρό, θετικό, ενεργητικό και ειρηνικό ρόλο σε μια περιοχή που αναδιατάσσεται.
Και αυτό, όχι μόνο για να προασπίσει τα δικά της συμφέροντα αλλά και να διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα σταθερότητας, συνεργασίας, διεθνούς νομιμότητας και προοπτικής, πέρα από ιμπεριαλιστικές κηδεμονεύσεις και εξαρτήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας