Νέες μεγαλύτερες και αβάστακτες επιβαρύνσεις από τη ΔΕΗ στα λαϊκά νοικοκυριά

1806
βουλή
Αυξάνεται σε 6% το επιτόκιο στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Αυξάνεται το επιτόκιο, με το οποίο θα υπολογίζονται στο εξής οι προσαυξήσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗεπιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, που έτσι κι αλλιώς λόγω της ανεργίας πολλών μελών τους, των συνεχών μνημονιακών μειώσεων μισθών και συντάξεων και της υπερχρέωσης τους αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.
Η εφαρμογή αυτής της απόφασης θα βάλλει σε κίνδυνο διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ σε ακόμα περισσότερα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά. Γι αυτό αποκτά πλέον δραματική επικαιρότητα το σύνθημα «κανένα σπίτι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα» και η ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης του κινήματος αλληλεγγύης και αποτροπής ή αποκατάστασης των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και η  επέκτασή του σε όλες τις γειτονιές.
Επίσης για πρώτη φορά επιβάλλεται τόκος υπερημερίας και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων του Δημοσίου, οι οποίες έως τώρα ήταν άτοκες.
Τις αποφάσεις αυτές έλαβε πρόσφατα, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΠΕ – ΜΠΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, διαχωρίζοντας παράλληλα το επιτόκιο που εφαρμόζεται στους διακανονισμούς χρεών από αυτό που επιβαρύνει τις ληξιπρόθεσμες (μη ρυθμισμένες) οφειλές.
Αναλυτικά:
-Έως τώρα, τόσο οι διακανονισμοί χρεών από όλες τις κατηγορίες καταναλωτών (νοικοκυριά, επιχειρήσεις) όσο και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές επιβαρύνονταν με το δικαιοπρακτικό επιτόκιο που είναι 5,25%.
-Στο εξής, σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ που ελήφθη στις 17 Οκτωβρίου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα τοκίζονται με το επιτόκιο υπερημερίας που είναι 6% το χρόνο, ενώ το επιτόκιο στις ρυθμίσεις παραμένει στο 5,25%.
Επεκτείνεται η επιβολή τόκων
Με την ίδια απόφαση επεκτείνεται η επιβολή τόκων, εκτός από τους ιδιώτες και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων της γενικής κυβέρνησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίες (με στοιχεία Αυγούστου 2017) διαμορφώνονται στα 298,2 εκατ. ευρώ. Έτσι, το Δημόσιο, όπως και οι ιδιώτες, θα πληρώνει τόκο 5,25% για τις οφειλές που βρίσκονται σε ρύθμιση και 6% για τις ληξιπρόθεσμες, μη ρυθμισμένες.
Η απόφαση για επιβολή τόκων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου θα εφαρμοστεί στην πράξη ύστερα από τρεις μήνες, καθώς το διάστημα αυτό απαιτείται για να καταγραφούν οι παροχές του Δημοσίου και να επιμερισθούν οι οφειλές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας