Δίχως τέλος το πτωτικό σπιράλ του Χρηματιστηρίου. Καταρρέουν οικονομία και τράπεζες

1413
πτωτικό

Ούτε σήμερα κατάφερε να σταματήσει το πτωτικό σπιράλ που μετρά ήδη πέντε ημέρες το Χρηματιστήριο Αθηνών, φτάνοντας έτσι με συνοπτικές διαδικασίες πλησίον των 610 μονάδων, υπό το βάρος μάλιστα και του αρνητικού διεθνούς κλίματος. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,89% στις 613,50 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 608,01 μονάδων (-1,77%) και 616,86 μον. (-0,34%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 56,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 8,8 εκατ. τεμάχια (στο Υγεία 8,5 εκατ. τεμάχια).

...

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,94%, στις 1.610,47 μονάδες, ενώ στο -0,47% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 976,04 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,72% στις 419,11 μονάδες.

Οι απώλειες των πέντε ημερών πλέον ξεπερνούν το 5%, με την αγορά να μην δείχνει ότι έχει δυνάμεις να αλλάξει τη φόρα των πωλητών λίγο πριν την εκπνοή του έτους. Το “δώρο” της Πρωτοχρονιάς παραμένει στα χέρια των short, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο Capital.gr Έλληνας trader, ο οποίος καυτηρίασε το γεγονός ότι το ΧΑ παραμένει χωρίς καμία ορατότητα λίγο πριν την έναρξη της νέας χρονιάς.

Και πράγματι, το αίσθημα της απογοήτευσης είναι γενικευμένο καθώς πλέον έχουν χαθεί τα κέρδη που σημείωσε το ΧΑ την προηγούμενη διετία, την ώρα μάλιστα που ούτε η έναρξη του 2018 προμήνυε τέτοια συντριβή, ούτε και η προοπτική της εξόδου από τα προγράμματα στήριξης. “Το ΧΑ βαδίζει πλέον ξυπόλυτο σε μια εποχή που η bear market διεθνώς φαίνεται να είναι προ των πυλών, μετά από 10 χρόνια κυριαρχίας των ταύρων”, προσθέτει η ίδια πηγή.

Άλλωστε, η επιθετική προσέγγιση της Fed το 2018 – με την κεντρική τράπεζα να πραγματοποιεί συνολικά τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων οδηγώντας τα αμερικανικά επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 – έχει θορυβήσει τους επενδυτές που ανησυχούν για τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας η οποία έχει ήδη επιβαρυνθεί από την εμπορική διένεξη με την Κίνα. Η παραπάνω εξέλιξη έχει τροφοδοτήσει τον πτωτικό κύκλο σε όλες τις διεθνείς αγορές, με το ΧΑ να εμφανίζει από τη μεριά του έντονη νευρικότητα, χωρίς να καταφέρνει να κάνει τη διαφορά.

Την ίδια ώρα, αυτό που τόνισε σήμερα το Capital.gr και βλέπει η αγορά είναι ότι η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2019 επιδίδεται, για μία ακόμα χρονιά, σε ένα κρεσέντο κατάθεσης τροπολογιών με τη μορφή κατεπείγοντος, οι οποίες σε πολύ μικρό βαθμό διευθετούν επείγουσες οικονομικές εκκρεμότητες (σ.σ. όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την παράταση κατά 1 χρόνο του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού). Κυρίως θεσπίζουν άσχετες διατάξεις στα 3 νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος κυριολεκτικά στο παρά ένα της λήξης της φετινής κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Έτσι, η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να συντηρηθεί η αβεβαιότητα στην οικονομία, και ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο παρά ένα των εκλογών. Γι’ αυτό άλλωστε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, στην ενδιάμεση έκθεσή του αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία συνέχισε να ανακάμπτει, όμως, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, λόγω αναταράξεων στις διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα στην Ιταλία, αλλά και λόγω της ανησυχίας σχετικά με το ενδεχόμενο ανατροπής μεταρρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος.

Στο ταμπλό τώρα, το -6,42% της Πειραιώς, αλλά και οι ανώτερες του 3% απώλειες σε Alpha Bank, ΟΠΑΠ και Εθνική, δεν άφησαν περιθώρια για βελτίωση της εικόνας της αγοράς, παρά τις προσπάθειες των αγοραστών της τελευταίας στιγμής σε ορισμένους δεικτοβαρείς τίτλους.

Επίσης, πτώση 2,1% κατέγραψαν οι Aegean και Motor Oil, ενώ άνω του -1% έκλεισαν οι Τιτάν, ΟΤΕ, Φουρλής και ΕΥΔΑΠ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχαλκο, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Eurobank. Χωρίς μεταβολή η Grivalia.

Στον αντίποδα, η Σαράντης σημείωσε άλμα 6,84%, με τη Λάμδα να ακολουθεί με +4,18% και τις ΕΧΑΕ και Ελληνικά Πετρέλαια με άνοδο 2,44% και 2,82% αντίστοιχα. Κέρδη λίγο πάνω από το 1% σημείωσαν οι ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, ενώ μικρή άνοδο σημείωσαν οι Jumbo και Coca Cola.

*Πηγή: Capital.gr, Αλεξάνδρα Τόμπρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας