Δήμαρχος Ιστιαίας:-Εκκενώνουμε τα χωριά για να τα βλέπουμε να καίγονται απροστάτευτα;

573
Εκκενώνουμε τα χωριά για να τα βλέπουμε

Άφαντα τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης

Την πιο δύσκολη νύχτα της πέρασε η βόρεια Εύβοια, ενώ οι φλόγες πλησιάζουν την Ιστιαία και ήδη έχουν εκκενωθεί πολλοί οικισμοί. Ο Δήμαρχος Ιστιαίας κ.Γ.Κοντζιάς ξέσπασε για ακόμα μια φορά και δεν έχει δει ούτε ένα εναέριο μέσο.

“Περιμένουν να κάψει την Ιστιαία και να σβήσει στη θάλασσα; Ντροπή της πολιτείας. Το μόνο που κάνουν είναι να μου στέλνουν μήνυμα να διατάξω να εκκενωθούν οικισμοί”.

Ο δήμαρχος Ιστιαίας αγανακτισμένος είπε πως δεν έχει δει κανένα εναέριο μέσο στις Γούβες καθώς το μέτωπο είναι μια ανάσα από τον οικισμό.

Επίσης είπε ότι το 112 δεν βοηθάει σε τίποτα απλά εκκενώνουμε χωριά για να καούν! Πυροσβεστικά θέλαμε τα είχαμε και τα κοιτούσαμε. Μόνοι μας κάναμε ότι κάναμε πολίτες και η τοπική αυτοδιοίκηση.

Να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή επιχειρούν μόνο στο Ψαροπούλι 1 Erickson, 1 ελικόπτερο με καλάθι και το ρωσικό Beriev-200.

Ενώ είχαν πει πως θα πάνε όλα τα εναέρια στην Εύβοια.

Το πύρινο μέτωπο βρίσκεται 7 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη, προς τα ανατολικά, με κατεύθυνση όμως προς την Ιστιαία. Στα 4,5 χιλιόμετρα έχουν δημιουργηθεί ζώνες με μπουλντόζες ώστε να ανασχεθούν οι φλόγες και οι πυροσβέστες και οι εθελοντές ελπίζουν να καταφέρουν να ανακόψουν την πορεία της.

Την ίδια στιγμή κυκλωμένο από τις φλόγες είναι αυτή την ώρα το χωριό Ελληνικά. Πυροσβέστες και κάτοικοι, που έχουν απομείνει εκεί μετά την εκκένωση του, κάνουν απελπισμένες προσπάθειες να σώσουν ό,τι μπορούν.

 

«Εάν δεν γίνει σωστή κινητοποίηση από την πυροσβεστική θα καεί όλο το νησί, ήδη έχει καεί το μισό», δήλωσε ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

«Η φωτιά έφτασε στην Ιστιαία, εάν δεν γίνει η κινητοποίηση που πρέπει θα φτάσει στην Γέφυρα της Χαλκίδος», πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος τόνισε πως καταστράφηκε όλος ο τόπος και οι περιουσίες των πολιτών.

Όπως είπε υπάρχουν δύο μέτωπα ενεργά, το ένα μέτωπο κινείται στο χωριό Καλύβια προς το χωριό Δαφνούσα, ενώ το δεύτερο μέτωπο κινείται από το Λατομείο του Κακάβου προς το όρος Καντήλι.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους και τους παραθεριστές έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία του Αγίου Νικολάου για να αναχωρήσουν με πλοία, μιας και η θάλασσα είναι η μοναδική διέξοδος.

Στα Βασιλικά η φωτιά μπήκε μέσα στην πόλη, καθώς οι τεράστιες φλόγες και το θερμικό φορτίο εμπόδισαν τα πυροσβεστικά οχήματα που ήταν παραταγμένα από το απόγευμα να τη σταματήσουν.

Ξεπερνά τα 6 χλμ το μέτωπο που φτάνει στη γραμμή Γαλατσώνα- Γερακίου- Γούβες και έχει πλησιάσει περισσότερο στο χωριό Γούβες καίγοντας πευκόφυτη περιοχή.

Πρόκειται για μέτωπο που έφυγε από το χωριό Αγδίνες και κινήθηκε βόρεια, ενώ στις Αγδίνες ένα άλλο μέτωπο αναζωπυρώθηκε και απειλεί τα πρώτα σπίτια.

Από την περιοχή του Βουτά η φωτιά προχώρησε βόρεια, πέρασε την Μονοκαρυά. Οι πυροσβέστες με τη βοήθεια και χωματουργικών μηχανημάτων προσπαθούν να τη σταματήσουν σε ένα ρέμα που υπάρχει βόρεια του χωριού για να μην περάσει στο χωριό Αβγάρια.

Άλλο ένα μέτωπο κινείται προς την ίδια κατεύθυνση από το χωριό Μηλιά από νωρίς το απόγευμα.

Στο χωριό Καματριαδες πριν λίγο χτύπησαν οι καμπάνες από τους κατοίκους που έχουν απομείνει εκεί. Βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν προς το χωριό τους αφού εκεί συγκλίνουν δύο μέτωπα. Το ένα κινήθηκε από το Κυπαρίσσι και το δεύτερο από το χωριό Σήμια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας