Δήλωση συμπαράστασης δημάρχων Λίμνης Πλαστήρα, Αγράφων, Αργιθέας στο δημοσιογράφο Τάσο Σαραντή

982
Δήλωση συμπαράστασης των δημάρχων, Λίμνης Πλαστήρα, Αγράφων και Αργιθέας για την δίωξη κατά του δημοσιογράφου Τάσου Σαραντή και της «Εφημερίδας των Συντακτών». 
Στην αληθινή Δημοκρατία η ελευθερία του Λόγου και η έκφραση της Γνώμης, αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών.
Η ελευθεροτυπία, ο δημόσιος λόγος και η κριτική, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και πολιτικό κεκτημένο. Ως φαίνεται όμως τα αυτονόητα στις μέρες μας, χρήζουν υπεράσπισης.
 Τελευταία ορισμένοι επιχειρηματικοί κύκλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα εγκατάστασης αιολικών πάρκων, ξεκίνησαν ακήρυχτο πόλεμο εναντίον δημοσιογράφων, Συλλόγων και Φορέων και γενικά όσων αντιτίθενται στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών, έργα με τεράστιες περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να εκφοβίσουν όσους θέλουν να προστατεύσουν το Περιβάλλον και τον τόπο τους. Επιχειρούν απροκάλυπτα να σιγήσουν οι φωνές τους, για να περάσουν τα αιολικά πιο εύκολα.
Εμείς οι δήμαρχοι της διαδημοτικής συνεργασίας Λίμνης Πλαστήρα, Αγράφων και Αργιθέας, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι το πρόβλημα, γι’ αυτό εμείς και τα Δημοτικά μας Συμβούλια πήραν αποφάσεις ενάντια στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση των αιολικών στον τόπο μας, μαζί και τα δημοτικά συμβούλια Καρδίτσας και Μουζακίου Καρδίτσας.
 Στον αγώνα για την προστασία του δικού μας Περιβάλλοντος, ζητάμε και έχουμε την υποστήριξη δημοσιογράφων και ΜΜΕ, οι οποίοι μέσα από τεκμηριωμένα ρεπορτάζ αναδεικνύουν την αλήθεια. Έτσι, μαζί με τις συλλογικότητες και τους πολίτες, πετύχαμε την ακύρωση εγκατάστασης αιολικών στα Άγραφα, γεγονός που ως ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται στα ΜΜΕ που ανέδειξαν το θέμα και συνέβαλλαν στη δικαίωσή μας.
Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι ασκήθηκε αγωγή στον δημοσιογράφο Τάσο Σαραντή, μέλος της ΕΣΗΕΑ, καθώς και στην «Εφημερίδα των Συντακτών», από εταιρία που ασχολείται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρόκειται για απαράδεκτες διώξεις οι οποίες δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές ηθικά, πολιτικά και κοινωνικά. Διώξεις σε βάρος δημοσιογράφων και ΜΜΕ, που αναδεικνύουν πράξεις και παραλείψεις από εταιρίες με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες ζημιώνουν το Περιβάλλον, δηλώνουν σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας και στέρησης της ελευθεροτυπίας. Διώξεις σε βάρος δημοσιογράφων που μέσα από τεκμηριωμένα ρεπορτάζ αναδεικνύουν και δημοσιοποιούν ζητήματα και προστατεύουν το Δημόσιο συμφέρον του Τόπου, συνιστούν πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα.
 Για τους λόγους αυτούς συμπαραστεκόμαστε ηθικά και με κάθε τρόπο στον επαγγελματία δημοσιογράφο Τάσο Σαραντή, μέλος της ΕΣΗΕΑ, καθώς και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Με την αρθρογραφία τους ανέδειξαν προβλήματα και υπερασπίστηκαν τον Τόπο.
 Οι εξοντωτικές αξιώσεις επιχειρηματικών συμφερόντων έχουν ως στόχο να εκφοβίσουν και να φιμώσουν τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ που αντιτίθενται σε οργανωμένα συμφέροντα που ορέγονται τον τόπο.
 Με την συμπαράσταση στον Τάσο Σαραντή και την εφημερίδα του, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην ελευθεροτυπία, αλλά και το δικαίωμα των δημοσιογράφων να κάνουν ρεπορτάζ και έρευνα σε βάθος, θέτοντας στην κρίση της κοινωνίας αποτελέσματα των ερευνών, απευθυνόμενοι στην Κοινή Γνώμη.
 Απόπειρες εκφοβισμού, απειλές ηθικής και οικονομικής εξόντωσης δημοσιογράφων και ΜΜΕ, θυμίζουν άλλες σκοτεινές εποχές που η Δημοκρατία και η ελευθεροτυπία ήταν στο γύψο και σήμερα δεν γίνονται αποδεκτές. Οι πρακτικές αυτές δεν συνάδουν με τα Ευρωπαϊκά κεκτημένα της χώρας μας, ούτε με την Δημοκρατία, γι’ αυτό πρέπει να καταδικαστούν ηθικά και πολιτικά από όλους.
 Οι δήμαρχοι
Παναγιώτης Νάνος, Λίμνης Πλαστήρα Καρδίτσας
Αλέξης Καρδαμπίκης, Αγράφων Ευρυτανίας
Ανδρέας Στεργίου, Αργιθέας Καρδίτσας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας