Δέσπ. Σπανού: Η κυβέρνηση κόβει και τις συντάξεις χηρείας, για να πετύχει τα «ματωμένα» πλεονάσματα

1909
συντάξεις χηρείας

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις συντάξεις χηρείας, την οποία διοργάνωσε ο Σύλλο­γος «Αξία», το πρωί της Δευτέρας 23 Οκτωβρίου, παραβρέθηκε εκ μέρους της Λαϊκής Ενότητας, η υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου και επικεφαλής της Επιτροπής Δημόσιου Το­μέα της ΛΑ.Ε, Δέσποινα Σπανού. Η Δέσπ. Σπανού τόνισε ότι τα αιτήματα του Συλλόγου εί­ναι δίκαια, εξέφρασε την υποστήριξη της στην απόφαση των μελών του να διαμαρτυρη­θούν κατασκηνώνοντας έξω από το υπ. Εργασίας μέχρι τη δικαίωση τους και δήλωσε τα εξής:

«Η σκληρότητα των διατάξεων του νέου ασφαλιστικού νόμου και τα ψέματα της κυβέρνη­σης αποκαλύπτονται καθημερινά. Η περίπτωση των συντάξεων χηρείας είναι άκρως ενδει­κτική της κοινωνικής αναλγησίας, που δείχνει η κυβέρνηση και τα φιλομνημονιακά κόμματα της Βουλής, για χάρη των δανειστών – “οικονομικών δολοφόνων”. Οι συντάξεις χηρείας, σύμφωνα με τον νόμο 4387/16 («νόμος Κατρούγκαλου») μειώνονται από το 70% στο 50% ενώ παράλληλα ισχύουν εξοντωτικά ηλικιακά κριτήρια.

Συγκεκριμένα ο/η δικαιούχος πριν τα 55 λαμβάνει το 50% της σύνταξης για μια τριετία και μετά, στην καλύτερη περίπτωση, διακόπτεται για να επαναχορηγηθεί στα 67. Στη χειρότερη περίπτωση, εάν είναι νεότερη ηλικιακά, η σύνταξη δεν επαναχορηγείται ποτέ! Αυτό σημαί­νει ότι ένας μεγάλος αριθμός ατόμων -και ιδιαίτερα γυναίκες- μένουν χωρίς κανένα εισόδη­μα.

Επιπλέον, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο (ν. 4472/2017) η προσωπική διαφορά στις συ­ντάξεις χηρείας κόβεται αμέσως. Αυτό έχει έως ως αποτέλεσμα ακόμη και στις περιπτώσεις που δίδεται σύνταξη, τα ποσά που φτάνουν στις/στους δικαιούχους να αντιστοιχούν σε ένα φιλοδώρημα – “φτώχειας”.

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση “πανηγυρίζει” για τα δήθεν πλεονάσματα, περικόπτοντας από τους μη έχοντες αυτά τα οποία σε μια κοινωνία στοιχειώδους δικαίου θα θεωρούνταν αυτονόητα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας