Γραπτές εγγυήσεις ζητά το EWG για να επανέλθουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

1940

Χωρίς ομοφωνία” ολοκληρώθηκε το EuroWorking Group αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων από τα πρόσφατα νομοθετημένα μέτρα στην Ελλάδα, όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως η ανταλλαγή απόψεων έγινε με “εποικοδομητικό τρόπο” και υπήρξε συζήτηση σχετικά με τις πιθανές επιλογές, προκειμένου να “ξεπαγώσει” η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. “Οι διαβουλεύσεις στα κράτη – μέλη θα συνεχιστούν μέχρι αύριο το απόγευμα, όταν θα ληφθεί μία απόφαση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο μέλλον“, κατέληξαν οι πηγές.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το EWG ζήτησε γραπτή διαβεβαίωση από το ΥΠΟΙΚ πως το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους είναι παροχή εφάπαξ και δεν θα επαναληφθεί. Τη διαβεβαίωση αυτή προτίθεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών και ως εκ τούτου, οι ίδιες πηγές εκτιμούν, πως “θα βγει λευκός καπνός τις επόμενες 24 με 48 ώρες“.
Μάλιστα, την πεποίθηση ότι αύριο θα “ανάψει” το πράσινο φως για το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων εξέφρασε Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πλήρης συναίνεση αναμένεται να επιτευχθεί αύριο στη βάση μιας επιστολής που θα συντάξει η ελληνική πλευρά με τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις.
Ειδικότερα, όπως εξηγούσε έτερη πηγή με καλή πληροφόρηση από τις σημερινές συζητήσεις, ορισμένα κράτη – μέλη εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τις “μονομερείς ενέργειες” της ελληνικής κυβέρνησης, που αφορούν παροχές και ως εκ τούτου ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να δηλώσει εγγράφως την προσήλωσή της στους στόχους και τις διαδικασίες που πηγάζουν από το πρόγραμμα.
Οι ελληνικές Αρχές αναμένεται να αποστείλουν στα κράτη – μέλη τις εν λόγω διαβεβαιώσεις μέχρι αύριο το απόγευμα, προκειμένου να δοθεί το σήμα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για το ξεπάγωμα της εφαρμογής των μέτρων για το χρέος. Σημειώνεται ότι για να ληφθεί η επίσημη απόφαση για την εφαρμογή των μέτρων, πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο των διευθυντών του ESM, κάτι που όπως εκτιμάται θα γίνει πριν το τέλος της εβδομάδας.
Πάντως, όπως αναφέρουν ελληνικές πηγές, υπήρξαν δύο χώρες (περιλαμβανομένης της Γερμανίας) που ζήτησαν περισσότερες διευκρινίσεις.
Σημειωτέον πως οι θεσμοί άφησαν να διαρρεύσει, νωρίτερα, ένα επικριτικό κείμενο αξιολόγησης των αποφάσεων για το έκτακτο επίδομα και τον ΦΠΑ στα νησιά, υπογραμμίζοντας την μη συνεννόηση με την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα αμφισβητούν την δημοσιονομική εξασφάλιση των στόχων για το 2016 στο επίπεδο που τους τοποθετεί η κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, κατηγορούν την κυβέρνηση για “μονομερείςκινήσεις που θέτουν σε αμφισβήτηση την ομαλή υλοποίηση των ήδη ειλημμένων αποφάσεων και δεσμεύσεων της κυβέρνησης, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζουν το αν αυτές θίγουν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, με την ολοκλήρωση της οποίας συνδέεται η δρομολόγηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.
Πληροφορίες του Capital.gr ανέφεραν νωρίτερα ότι η πίεση που ασκείται από την πλευρά του Βερολίνου και θα είναι εξαιρετικά σκληρή σήμερα στο EWG από τον κ. Τόμας Στέφεν – δεξί χέρι του κ. Σόιμπλε – στα ζητήματα που αφορούν στο θέμα Ελλάδα, δεν έχει να κάνει τόσο με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση, όσο με την βεβαιότητα ότι ο ESM θα μπορούσε να έχει σοβαρό πρόβλημα στην προώθησή τους.
Συγκεκριμένα, στο Βερολίνο θεωρούν ότι η ανακοίνωση και η δρομολόγηση των βραχυπρόθεσμων θα μπορούσε να μπλοκαριστεί άσχημα αν από τώρα και μέχρι την υλοποίησή τους το ΔΝΤ προχωρήσει στην δημοσιοποίηση της Έκθεσής του για την μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
H δημοσιοποίηση της Έκθεσης θα μπορούσε εύκολα μέσα στην υπάρχουσα αβεβαιότητα να δημιουργήσει ένα πολύ αρνητικό περιβάλλον στις αγορές για τις πράξεις που θα επιλέξει να κάνει ο ESM όσο αφορά την υποκατάσταση των κυμαινόμενων επιτοκίων με σταθερά, στα δάνεια του ESM και του EFSF προς την Ελλάδα.
Το EuroWorking Group που ξεκίνησε στις 4μ.μ., μέσω τηλεδιάσκεψης, επιχείρησε να καταλήξει σε ένα πόρισμα για το εάν είναι δημοσιονομικά συμβατές ή όχι οι παροχές που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και τι “προσαρμογές” χρειάζονται.
Ο λόγος για την παροχή (με τη μορφή επιδόματος) των 617 εκατομμυρίων ευρώ προς τους συνταξιούχους που “μετρά” στα δημοσιονομικά του 2016, αλλά και με τη μορφή αναστολής της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε προσφυγικά νησιά του Αιγαίου για το 2017 (με δημοσιονομικό κόστος 50 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με την Έκθεση Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει τη διάταξη και αναφέρει ότι η απώλεια εσόδων θα αντισταθμιστεί από άλλα πεδία).
Σημειώνεται ότι το επίδομα προς τους συνταξιούχους, είναι ήδη νόμος του ελληνικού δημοσίου και αναμένεται να καταβληθεί τις επόμενες μέρες μαζί με τις συντάξεις Ιανουαρίου σε όσους λαμβάνουν κάτω από 850 ευρώ τον μήνα.
Κυβερνητικός στόχος είναι να καταγραφεί ως δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2016, μειώνοντας ισόποσα το πρωτογενές πλεόνασμα, με την κυβέρνηση να επιχειρηματολογεί ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο ο μνημονιακός στόχος του 2016 και τους θεσμούς να το αμφισβητούν.
Η δεύτερη διάταξη για τον ΦΠΑ δεν έγινε εφικτό να ψηφιστεί χθες από τη Βουλή και τελικά θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία την προσεχή Τετάρτη: αποκόπηκε από το πολυνομοσχέδιο για το πτωχευτικό δίκαιο και το πλαστικό χρήμα στο οποίο περιλήφθηκαν στο και… πέντε σειρά τροπολογιών και τροποποιήσεων για μία σειρά από διαφορετικά μεταξύ τους θέματα.
Χθες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ εξέφρασε την συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι προσεχώς οι εξελίξεις στο θέμα του παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα είναι θετικές αλλά πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί να προκαταβάλει την απόφαση του σημερινού EWG.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας