Γνωστοί ακτιβιστές καταδικάζουν τις κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς στη Βενεζουέλα

1554
maduro

Ο Αμερικανός φιλόσοφος Νόαμ Τσόμσκι, ο διάσημος κινηματογραφικός ηθοποιός Ντάνι Γκλόβερ και πολλοί άλλοι ακτιβιστές κατήγγειλαν την Παρασκευή τις κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας, τονίζοντας ότι πλήττουν τους φτωχότερους πολίτες της λατινοαμερικάνικης χώρας και τορπιλίζουν την πολιτική συμφιλίωση.

Οι δύο πασίγνωστοι ακτιβιστές είναι ανάμεσα στα 154 πρόσωπα που υπογράφουν ανοικτή επιστολή προς τις κυβερνήσεις στην Ουάσινγκτον και την Οτάβα με την οποία τις καλούν να ξανασκεφτούν τα μέτρα που έχουν λάβει το τελευταίο διάστημα για να πιέσουν την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς επιβάλλουν κυρώσεις σε κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Μαδούρο, που κατηγορούν, υποκριτικά, για «διαφθορά, αντιδημοκρατική παρέκκλιση και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Τα μέτρα περιλαμβάνουν τη δέσμευση τυχόν πόρων που διαθέτουν και απαγορεύουν στους πολίτες των ΗΠΑ και του Καναδά να συναλλάσσονται μαζί τους. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επίσης επιβάλει οικονομικές κυρώσεις, με στόχο να εμποδιστεί η Βενεζουέλα να εκδίδει νέα ομόλογα του δημοσίου, και προετοιμάζεται να επιβάλλει κυρώσεις στον κρίσιμο για την οικονομία της χώρας τομέα του πετρελαίου.
Μολονότι οι επικριτές της κυβέρνησης του Μαδούρο λένε ότι οι κυρώσεις αυτές στοχοθετούν, τάχα, μόνο την «δικτατορία» του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας καταγγέλλει ότι αποτελούν μέρος ενός σχεδίου της δεξιάς με στόχο την ανατροπή του και την απόκτηση του ελέγχου του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας μέλους του ΟΠΕΚ.
«Μας προκαλεί βαθιά ανησυχία η χρήση παράνομων κυρώσεων, οι συνέπειες των οποίων πλήττουν βαρύτερα τους φτωχότερους και τα πιο περιθωριοποιημένα κοινωνικά στρώματα, με σκοπό να εξαναγκαστεί πολιτική και οικονομική αλλαγή σε μια αδελφή δημοκρατική χώρα», αναφέρει η ανοικτή επιστολή.
«Οι κυρώσεις απλά και μόνο περιπλέκουν τις προσπάθειες του Βατικανού, της Δομινικανής Δημοκρατίας και άλλων διεθνών παραγόντων να μεσολαβήσουν για να υπάρξει διευθέτηση της βαθιάς πόλωσης στη Βενεζουέλα», προστίθεται στο κείμενο.
«Δεν είναι μυστικό ότι η Βενεζουέλα -αντίθετα με το Μεξικό, την Ονδούρα, την Κολομβία, την Αίγυπτο ή τη Σαουδική Αραβία- βρίσκεται στο στόχαστρο (μιας επιχείρησης για) αλλαγή καθεστώτος από τις ΗΠΑ, ακριβώς εξαιτίας του ηγετικού ρόλου της Βενεζουέλας στην αντίσταση εναντίον της ηγεμονίας των ΗΠΑ και της επιβολής του νεοφιλελεύθερου μοντέλου στη Λατινική Αμερική», σύμφωνα με την επιστολή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας