Γλυπτό για τους πρόσφυγες στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό

1113
γλυπτό

Ένα καινούργιο γλυπτό στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, στη Ρώμη, τιμά τους μετανάστες και πρόσφυγες όλου του κόσμου.

Το έργο, «Angels Unaware», ήταν παραγγελία από το Γραφείο Μεταναστών και Προσφύγων του Βατικανού και τη μακέτα ευλόγησε ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος έκανε και τα αποκαλυπτήρια, μετά τη θεία λειτουργία της Κυριακής κατά την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών και Προσφύγων.

Είναι μια βάρκα που μεταφέρει 140 μετανάστες και πρόσφυγες και ο αριθμός δεν είναι τυχαίος. Είναι ο αριθμός των αγαλμάτων των αγίων στο περιστύλιο της πλατείας του Αγίου Πέτρου. «Οι περισσότεροι Άγιοι γύρω από την πλατεία του Αγίου Πέτρου υπέστησαν τα πάνδεινα, όπως και οι φιγούρες στη βάρκα» είπε ο δημιουργός του έργου, Καναδός γλύπτης Timothy P. Schmalz.

Ποιοι απεικονίζονται στο γλυπτό

Η επιλογή των προσώπων που αναπαρίστανται είναι εκλεκτική: ένας Εβραίος που δραπετεύει από τη Γερμανία των Ναζί. Ένας άντρας από τη φυλή των Ινδιάνων Τσερόκι που βαδίζει στο μονοπάτι των δακρύων. Ένα μικρό αγόρι από τη Συρία το οποίο δραπετεύει από τον εμφύλιο που σπαράσσει τη χώρα του. Και άλλες και άλλοι.

«Η ιδέα πίσω από το γλυπτό είναι ότι όλοι έχουμε έλθει από κάποιο άλλο μέρος» εξήγησε ο Schmalz. «Η βάρκα είναι σύμβολο του ταξιδιού, σε όλες τις ιστορικές περιόδους, ανθρώπων όλων των φυλών και θρησκειών».

Κεντρική φιγούρα στη «βάρκα» είναι ένας Άγγελος, ο οποίος είναι ορατός μόνο από τα φτερά του. Τη λεπτομέρεια αυτή εμπνεύστηκε – σύμφωνα με τα λεγόμενά του – ο Schmalz από την «Προς Εβραίους» επιστολή του Παύλου:

«…τῆς φιλοξενίας μὴ ἐπιλανθάνεσθε· διά ταύτης γὰρ ἔλαθόν τινες ξενίσαντες ἀγγέλους. (..Μη λησμονείτε ποτέ να ασκήτε την φιλοξενίαν· διότι χάρις εις την φιλόξενον διάθεσίν των μερικοί αξιώθηκαν, χωρίς και οι ίδιοι να το καταλάβουν, να φιλοξενήσουν αγγέλους.)».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας