Το φως της δημοσιότητας είδε η εμπιστευτική αλληλογραφία μεταξύ του βρετανικού και του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Στα έγγραφα, η Μεγάλη Βρετανία δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να επιστρέψει τα Γλυπτά, παρουσιάζοντας το Βρετανικό Μουσείο ως «νόμιμο ιδιοκτήτη».
Μάλιστα, οι Βρετανοί φέρονται να παραπέμπουν την ελληνική κυβέρνηση στο Μουσείο, το οποίο από την πλευρά του λέγεται ότι συζητά μόνο τον δανεισμό των Γλυπτών και όχι την οριστική επιστροφή τους στην Ελλάδα, θέτοντας ως προϋπόθεση την οριστική παραίτηση της Αθήνας από τη διεκδίκησή τους.
Στις 10 Αυγούστου 2018, η τότε υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου έστειλε επιστολή στον Βρετανό ομόλογό της Τζέρεμι Ράιτ με την οποία του ζητούσε να προσέλθει σε διάλογο για την επανένωση των Γλυπτών σε διακρατικό επίπεδο, επικαλούμενη πρόσφατη σύσταση επιτροπής της Unesco για την εντατικοποίηση των προσπαθειών με στόχο την επίτευξη ικανοποιητικής λύσης στο ζήτημα. Συγκεκριμένα, η κα Κονιόρδου πρότεινε να πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2018.
Η απάντηση της βρετανικής κυβέρνησης ήρθε τέσσερις ολόκληρους μήνες αργότερα, στις 3 Δεκεμβρίου 2018. Εν τω μεταξύ, είχε αλλάξει η ηγεσία στο ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και, ασφαλώς, είχε παρέλθει η προτεινόμενη ημερομηνία έναρξης του διαλόγου. Την Λυδία Κονιόρδου διαδέχθηκε η Μυρσίνη Ζορμπά, στην οποία απευθύνεται η επιστολή του Βρετανού υπουργού. Στην επιστολή αυτή απορρίπτεται το ελληνικό αίτημα, καθώς η βρετανική κυβέρνηση δηλώνει… αναρμόδια. «Η κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας ήταν ανέκαθεν πρόθυμη να συζητήσει αυτό το θέμα με την Ελλάδα σε διακυβερνητικό επίπεδο, στον βαθμό που αυτό είναι αρμόζον», επισημαίνει ο Ράιτ. Κατά τους Βρετανούς το αίτημα για οριστική επιστροφή των Γλυπτών δεν είναι «αρμόζον», συνεπώς αποκλείεται οποιαδήποτε συζήτηση επ’ αυτού.