Κάτι δεν πάει καλά… Καίγεται η Εύβοια. SOS η χώρα

1224
μαίνεται

Μαίνεται για τρίτη μέρα η μεγάλη φωτιά στην κεντρική Εύβοια καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα δάσους. Το μέτωπο από τα ξημερώματα εστιάζεται βορειοανατολικά του χωριού Κοντοδεσπότι.

Τη νύχτα ενισχύθηκαν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και με το πρώτο φως ρίχτηκαν ξανά στη μάχη τα εναέρια μέσα.

Συνολικά, στο έργο της πυρόσβεσης συμμετέχουν αυτήν την ώρα 382 πυροσβέστες με 98 οχήματα, καθώς και δεκάδες εθελοντές, μηχανήματα και υδροφόρες του δήμου.

Επίσης, στην περιοχή επιχειρούν ήδη τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και με βάση τον προγραμματισμό βρίσκονται σε ετοιμότητα συνολικά 5 αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα κατάσβεσης και 1 συντονιστικό.

Σημειώνεται ότι μόλις αργά χθες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη συμμετοχή της ευρωπαϊκής δύναμης, που αποτελείται από τρία αεροσκάφη, δύο ιταλικά και ένα ισπανικό.

Το θετικό είναι ότι οι άνεμοι έχουν εξασθενήσει, ενώ η πυρκαγιά με τις διάσπαρτες εστίες της κινείται προς τα βόρεια χωρίς, αυτήν την στιγμή, να απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Σε συναγερμό παραμένουν, πάντως, οι κάτοικοι των χωριών Μακρυμάλλη, Πλατάνα και Κοντοδεσπότι, καθώς η φωτιά εξακολουθεί να κατακαίει το δάσος ανάμεσά τους

Νωρίτερα το βράδυ, ολοκληρώθηκε η επιχείρηση δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών πέριξ του χωριού Πλατάνα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να μπει η φωτιά στο χωριό.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε και τα χειρότερα σενάρια» δήλωσε για τα μέτρα που λαμβάνονται ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Εύβοιας Γιώργος Κωστόπουλος. «Με τη φωτιά ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος» είπε.

 

Παραμένει στο «κόκκινο» η χώρα

 

Το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 31 πυρκαγιές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, η οποία επισημαίνει ότι σήμερα Πέμπτη, τα Ιόνια Νησιά θα αντιμετωπίσουν «Πολύ Υψηλό Κίνδυνο Πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4)».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι λόγω της προβλεπόμενης επιδείνωσης του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα, τίθεται σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών και συνοδών φαινομένων.

Συγκεκριμένα, από τις 19:00 της 13ης Αυγούστου έως τις 19:00 της 14ης Αυγούστου 2019, εκδηλώθηκαν 31 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 864 πυροσβέστες, 297 οχήματα, 36 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), ενώ περιοδικά επιχείρησαν όλα τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης, 2 συντονιστικά ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και 2 αεροσκάφη από Ιταλία, μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU).

Συνδρομή παρείχαν 2 ελικόπτερα καθώς και 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, 53 υδροφόρες και 18 μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και 68 εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Παρά την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, αυτό που αναδεικνύεται ως καίριο ζήτημα όλες αυτές τις μέρες είναι η ολοφάνερη ανεπάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα κατάσβεσης, ως συνέπεια των πολύχρονων περικοπών, όπως και η απουσία σοβαρών προληπτικών μέτρων.

Είναι, από την άποψη αυτή, εντελώς απαράδεκτη και εγκληματική η έλλειψη αντιπυρικών ζωνών σε δάση όπως αυτό που καταστρέφεται αυτές τις μέρες στην Εύβοια, όπου επιχειρείται η διάνοιξή τους εν μέσω των εφιαλτικών συνθηκών που διαμορφώνει η μεγάλη πυρκαγιά.

Οι ευθύνες βαραίνουν όλες τις κυβερνήσεις και τις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές Αρχές, που επί χρόνια παρουσιάζουν προκλητική αδιαφορία, με τραγικές συνέπειες.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας