Για τις συντάξεις

2465
πολάκης

Το «ριφιφί» σε Ταμεία και συντάξεις ξεκίνησε πολύ πριν από τα Μνημόνια.

Από τη δεκαετία του ’50 οι κυβερνώντες – και για μια ολόκληρη 40ετία – υποχρέωναν τα Ταμεία να καταθέτουν όχι μόνο ατόκως (!) αλλά και με αρνητικό (!) επιτόκιο τα λεφτά των εργαζομένων στις τράπεζες (ν.1611/1950).

Από αυτή και μόνο την… «διαρθρωτική» πολιτική, λεηλατήθηκαν περί τα 58 δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία! Είναι οι εργαζόμενοι του ’50 και του ’60, από τους οποίους έκλεψαν τότε τις ασφαλιστικές εισφορές,  που σήμερα απαρτίζουν τους (και μνημονιακά) λεηλατημένους συνταξιούχους των 300, 400 και 500 ευρώ.

Ας έρθουμε τώρα στο 2018: Ο κ.Τσίπρας λέει «μπορούμε να αποφύγουμε» την νέα μείωση των συντάξεων «αν πετύχουμε τους στόχους, στον βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους».

Τι σημαίνει, όμως, «πετυχαίνουμε τους στόχους»; Στο Μεσοπρόθεσμο η κυβέρνηση θέσπισε για το 2019 πλεόνασμα  3,96% του ΑΕΠ που (με προσδοκώμενο ΑΕΠ τα 189,743 δις) ανέρχεται στα 7,513 δις. Δηλαδή κατά ένα περίπου δισεκατομμύριο μεγαλύτερο από τη δέσμευση προς την τρόικα για πλεόνασμα 3,5%.

Όταν, λοιπόν, ο κ.Τσίπρας λέει «αν πετύχουμε τους στόχους» εννοεί ότι καθώς τα ματωμένα πλεονάσματα μέσα από την φοροληστεία και των συνταξιούχων  θα έχουν κάνει – έτσι κι αλλιώς – τη δουλειά τους, τότε δεν θα υπάρχει λόγος άμεσης εφαρμογής του μέτρου (και μάλιστα σε προεκλογικό χρόνο) δεδομένου ότι η υφαρπαγή θα έχει ήδη γίνει διά άλλων τρόπων!

Πρόκειται, με άλλα λόγια, για ένα ακόμα εξοντωτικό ριφιφί που όσοι το διαπράττουν εμφανίζουν σαν «παροχή» προς τα θύματά τους τα… κόλλυβα  από το ίδιο τους το μνημόσυνο!

Πηγή: Εφημερίδα Real News 17/9/ 2018

2 Σχόλια

  1. Εχω μια απλη ερωτηση και θα επιθυμουσα καποιος συντροφος-σα , καποιος φιλος-η να μου δωσει καποια απαντηση.Τι ακριβως σημαινει “συνταξεις” και τι “μειωσεις συνταξεων”?Ειναι δυνατον να βαζουμε στο ιδιο τσουβαλι τη συνταξη του ασφαλισμενου στο ΙΚΑ με εργασια 40 χρονια στα βαρεα που παιρνει 800-900-1000 εβρο η του αλλου-ης -ης με ημιβαρεα και απλα σε εργασια σε εργοστασιο με απολαβη γυρο στο πεντακοσαρικο καθαρα (αφηνω ΟΓΑ και αλλους “αθλιους”) με το λαμογιο των ΔΕΚΟ, υπουργειων, διαφορων επιτροπων κ.λ.π., με το προνομιουχο λαμογιο του συστηματος θελω να πω, που εισπρατει συμφωνα με τις πλασματικες αμοιβες και εισφορες του (αποτι ξερω, η αμοιβη πρεπει να ειναι αντιστοιχη με το παραγομενο εργο) δυο και τρια χιλιαρικα εβρο σε εποχη χρεωκοπιας και επιτροπειας? Νομιζω, ειναι ενα θεμα, που η αριστερα πρεπει να λυσει.Ειναι παρομοιο θεμα, οπως της καταταξης στην ιδια ταξικη κατηγορια του εργατη απο χωρα-αποικιοκρατη (ΗΠΑ π.χ.) με τον εργατη απο χωρα αποικια (Μπαγκλα ντες π.χ.)Τον εργατη της χωρας αποικιοκρατη τον αμοιβουν καλα για να μην καταρευσει το συστημα, ενω τον εργατη της χωρας αποικιας, απλα τον ξεσκιζουνε, για να αμοιφθει καλα ο εργατης της χωρας αποικιοκρατη και να μην επαναστατησει.

  2. ΑΠΛΑ ΟΙ ΤΩΡΙΝΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΥΤΕ ΚΟΤΣΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΛΑΧΑΝΑΚΙΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ MADE IN USA ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΠΡΟΟΔΟ???

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας