Για μια Ελλάδα ανεξάρτητη και ειρηνική, με κυρίαρχο το λαό της

1319
αναδρομικά

Ο κόσμος διανύει μια εξαιρετικά ασταθή περίοδο, με βασικό χαρακτηριστικό την ένταση των αντιθέσεων μεταξύ μεγάλων δυνάμεων, τον αμείλικτο εμπορικό πόλεμο μεταξύ τους, την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και την άνοδο των εθνικισμών.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο γεωπολιτικό τόξο Βαλκάνια – Ανατολική Μεσόγειος – Μέση Ανατολή, που αποτελεί σήμερα σεισμογενή πολιτικά και στρατιωτικά ζώνη, που την εκθέτει σε μεγάλους κινδύνους, απειλές και προκλήσεις.

Βασική προτεραιότητα της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ πρέπει να αποτελεί ο αγώνας για την ειρήνη, εναντίον των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των αντιδραστικών εθνικισμών. Να αποτραπεί οποιαδήποτε εμπλοκή της Ελλάδας στις πολεμικές εκστρατείες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή. Η Ελλάδα, μαζί με τις φιλειρηνικές δυνάμεις της περιοχής και όλου του κόσμου, οφείλει να συμβάλει στην αποτροπή του προετοιμαζόμενου από ΗΠΑ – Ισραήλ – ΣαουδικήςΑραβία πολέμου κατά του Ιράν.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, στη Μεσόγειο και στη μέση Ανατολή οδηγούν σε βαθύτατη κρίση τη στρατηγική του ευρωατλαντισμού, που ακολούθησαν όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις. Η ένταξη στην ΕΕ και το ευρώ δεν αναβάθμισε στα πλαίσιά τους την Ελλάδα. Την μετέτρεψε, με καταλύτη την οικονομική κρίση και τα Μνημόνια, σε φτωχή περιφέρεια του πλούσιου ευρωπαϊκού Βορρά, υπονομεύοντας την εθνική κυριαρχία της. Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ δεν θωράκισε την εθνική κυριαρχία της ούτε εμπόδισε το καθεστώς του Ερντογάν στην Τουρκία να εντείνει σε επικίνδυνο βαθμό την επεκτατική του πίεση στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνέχισε την εξωτερική πολιτική της εξάρτησης από τον ευρωατλαντισμό των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αποδέχθηκε τη μετατροπή της Ελλάδας σε οικονομική αποικία χρέους, κυρίως της Γερμανίας, και σε στρατιωτικό συμπλήρωμα του άξονα ΗΠΑ- Ισραήλ. Αυτή η πολιτική δεν διασφάλισε την Ελλάδα από υπαρκτές απειλές εξ Ανατολών. Η τραγική κατάληξη των Σύριων Κούρδων, που στηρίχτηκαν σε παρόμοιες αυταπάτες στήριξης από τις ΗΠΑ, χτυπάει προειδοποιητικές καμπάνες για την Ελλάδα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ενίσχυσε την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από τις ΗΠΑ και τα στηρίγματά τους στην περιοχή, ακυρώνοντας τις δυνατότητες εναλλακτικών δρόμων, κυρίως με τη Ρωσία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ θωρακίζει ακόμα περισσότερο αυτή την πολιτική πλειοδοτώντας σε αμερικανοδουλεία και ευρωραγιαδισμό. Με την επικύρωση στη Βουλή της συμφωνίας αναβάθμισης της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, που προετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εμπλέκει την Ελλάδα ακόμα περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή μας, εκθέτοντάς την σε κινδύνους αντιπαράθεσης με χώρες της Μέσης Ανατολής – την ίδια μάλιστα περίοδο που δεν έχει από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία στήριξη στην προάσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων της – με κίνδυνο να καταστεί στόχος της άλλης πλευράς.

Η ανατροπή του καθεστώτος εξάρτησης της Ελλάδας από τον ευρωατλαντισμό είναι σήμερα όσο ποτέ αναγκαία, για να μπορέσει να αποτρέψει την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της από την αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική του καθεστώτος Ερντογάν της Τουρκίας. Επίσης, η χάραξη μίας ανεξάρτητης, φιλειρηνικής και πολυδιάστατης πολιτικής διεθνών σχέσεων στον οικονομικό, πολιτικό, ενεργειακό και αμυντικό τομέα, η απόψυξη και αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων.

Μία τέτοια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική δεν θα απομονώσει οικονομικά και πολιτικά την Ελλάδα, αλλά θα της δώσει τη δυνατότητα να αποκαταστήσει ισότιμες σχέσεις τόσο με τις χώρες της Δύσης, όσο και με τις αναδυόμενες δυνάμεις, όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και χώρες της Λατινικής Αμερικής, που μπορεί να λειτουργούν ως αντίβαρα στην πίεση των παραδοσιακών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Μόνο μια ανεξάρτητη Ελλάδα, με κυρίαρχο το λαό της, θα μπορεί να αναπτύξει ισότιμες σχέσεις, στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος, επιδιώκοντας φιλικές σχέσεις με όλους, χωρίς να είναι δεδομένη για κανένα.

Απορρίπτουμε τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών με την Τουρκία, που καλλιεργείται από τις πολυεθνικές πολεμικές βιομηχανίες. Οι ένοπλες δυνάμεις οφείλουν να έχουν ως αποκλειστική αποστολή την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας. Κανένας Έλληνας στρατιώτης δεν πρέπει να βρίσκεται εκτός συνόρων. Απαιτούμε διαφάνεια στις προμήθειες οπλικών συστημάτων, αξιοκρατία στην επιλογή των στελεχών των ΕΔ, πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των στρατευμένων ως ένστολων πολιτών. Η παλλαϊκή άμυνα και η ανάπτυξη εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, αποτελούν ουσιώδεις παράγοντες θωράκισης της χώρας.

Η επίλυση των διαφορών με την Τουρκία και η υπεράσπιση των αναπαλλοτρίωτων κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας πρέπει να επιδιώκεται στη βάση του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, με σεβασμό των διεθνών συνθηκών, όπως της συνθήκης της Λοζάννης, και των συνόρων, χωρίς ιμπεριαλιστική επιδιαιτησία.

Υποστηρίζουμε την επίλυση των εκκρεμών προβλημάτων με τους Βαλκάνιους γείτονες στη βάση του σεβασμού των συνόρων, της καλής γειτονίας, της ισοτιμίας και της αντίθεσης με εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς. Προτείνουμε τη σύναψη με όλους τους γείτονές μας ενός συμφώνου ειρήνης, συνεργασίας και συνανάπτυξης.

Αγωνιζόμαστε για την μη επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον επιθετικό άξονα συνεργασίας της με Ισραήλ-Αίγυπτο υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Για την απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων.

Έχοντας ως στόχο την έξοδο από το ΝΑΤΟ δεν προτείνουμε την ένταξή της Ελλάδας σε άλλη στρατιωτική συμμαχία ή ανταγωνιστική μεγάλη δύναμη, αλλά να συμμαχεί με δημοκρατικές, φιλειρηνικές δυνάμεις, που αγωνίζονται εναντίον των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή μας και στον κόσμο.

Αγωνιζόμαστε, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου, για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που δεν θα αποσιωπά ότι είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα, βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις, κοιτίδα ειρηνικής συνύπαρξης και όχι προτεκτοράτο του ιμπεριαλισμού.

Σήμερα, είναι αναγκαία όσο ποτέ η συγκρότηση και αναγέννηση στη χώρα μας και στην περιοχή μας ενός ενωτικού, φιλειρηνικού – αντιιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού κινήματος. Οι δυνάμεις της Αριστεράς πρέπει από κοινού να πρωτοστατήσουμε για την επίτευξη αυτού του στόχου.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας