Ραγδαίες εξελίξεις από το «μέτωπο» του εμβολίου κατά του κορονοϊού έρχονται από τη Ρωσία. Αυτό διότι, ο πρόεδρος της χώρας και στελέχη του Συστήματος Υγείας, τονίζουν τη μεγάλη πιθανότητα να βρεθεί το πολυπόθητο εμβόλιο ήδη από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο κιόλας.
Ο Ρώσος ηγέτης επικρότησε τις εκθέσεις και εισηγήσεις των επιστημόνων, εκφράζοντας την έντονη επιθυμία του «το έργο σας να ολοκληρωθεί στις προθεσμίες, τις οποίες τώρα αναφέρατε, ώστε η καταχώρηση αυτού του εμβολίου κατά του κορονοϊού να πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο».
Αρκετές συζητήσεις γίνονται για το εμβόλιο, που προετοιμάζεται εντατικά και συντονισμένα από πολλά ρωσικά κέντρα και επιστήμονες, υπό την επίβλεψη του Κέντρου Ιολογίας και Βιοτεχνολογίας «Βέκτορ», κορυφαίο στον κόσμο, το οποίο μεταξύ άλλων φημίζεται για τα εμβόλια κατά της αιμορραγικής ευλογιάς και του ιού Έμπολα.
Ο Ρώσος ηγέτης κάλεσε μάλιστα τους επιστήμονες να μην παραλείψουν να σκεφτούν εγκαίρως και επιμελώς τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας από την ανακάλυψή τους, τα οποία θα πρέπει «αναμφίβολα να κατοχυρωθούν», καθώς διαμορφώνεται ένα πιεστικά ανταγωνιστικό διεθνές κλίμα γύρω από το θέμα του εμβολίου.
Κατά τον Ρώσο υπουργό Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκο, τα πρώτα δείγματα ρωσικών εμβολίων θα χρησιμοποιηθούν για εμβολιασμούς κατά του κορoνοϊού περί τα τέλη Ιουλίου. Νωρίτερα ο πρόεδρος Πούτιν είχε συγχαρεί τους γενετικούς επιστήμονες γιατί «ανοίγουν το δρόμο» στη δημιουργία εξελιγμένων τεστ, εμβολίων και φαρμάκων, μεταξύ άλλων και κατά του κορoνοϊού.
Η Ρωσία έχει καταφέρει να πετύχει από τις χαμηλότερες θνησιμότητες παγκοσμίως σε σχέση με τον πληθυσμό της και τη 2η θέση παγκοσμίως σε καταγεγραμμένα κρούσματα (252.245), αλλά και να πραγματοποιήσει εκτεταμένες εξετάσεις στους Ρώσους πολίτες, ξεπερνώντας τα 6 εκατομμύρια τεστ.
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την επιδημία του κορoνοϊού στη Ρωσία είναι 2.305, με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να απαιτεί διαψεύσεις από αγγλόφωνες εφημερίδες, όπως οι Financial Times και οι New York Times, οι οποίες υποστήριξαν, αβάσιμα και αναπόδεικτα κατά τη ρωσική πλευρά, ότι αποκρύπτεται έως και το 72% των απωλειών, που συνδέονται με τον κορoνοϊό.
Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι ακόμη και εάν ίσχυαν απολύτως όσα υποστηρίζουν οι αγγλόφωνες εφημερίδες, προφανώς ενοχλημένες από την σε γενικές γραμμές ικανοποιητική και ελεγχόμενη διαχείριση της πανδημίας στη Ρωσία,η κατάσταση δεν θα άλλαζε δραματικά από άποψη στατιστικής και θα συνέχιζε να απέχει «έτη φωτός» από την αντίστοιχη σε Μ.Βρετανία και ΗΠΑ.