Γερουσιαστές ζητούν καθαίρεση Μπάιντεν λόγω ανικανότητας με βάση 25η τροπολογία

582
Γερουσιαστές ζητούν καθαίρεση Μπάιντεν

Εκατόμβη νεκρών στο Αφγανιστάν – Διάγγελμα Μπάιντεν και επεισόδιο με δημοσιογράφο.

Άμεσα καθαίρεση του Τ. Μπάιντεν από την προεδρία των ΗΠΑ λόγω ανικανότητας ζητούν οι Ρεπουμπλικανοί με την καρέκλα του νυν προέδρου των ΗΠΑ να τρίζει επικίνδυνα μετά τους 13 νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες και τους 18 τραυματίες.

Ήδη ο Γερουσιαστής (GOP) Madison Cawthorn έστειλε επιστολή στην Αντιπρόεδρο Kamala Harris, ζητώντας άμεσα ενεργοποίηση της 25ης τροπολογίας που οδηγεί στην καθαίρεση Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν ο οποίος φαίνεται ότι έχει χάσει κάθε έλεγχο της κατάστασης, προχώρησε στο τρίτο (!) διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό μέσα σε 20 ημέρες!

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τ. Ψάκι περιορίστηκε να πει ότι είναι “μια μέρα όπου Αμερικανοί στρατιωτικοί έχασαν τις ζωές τους στα χέρια τρομοκρατών. Δεν είναι μια μέρα για πολιτική”.

Δείτε το βίντεο

“Kαθαιρέστε τον Μπάιντεν”

Το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικανός της Βόρειας Καρολίνας Μάντισον Κόουθορν κάλεσε την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να επικαλεστεί την 25η τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος και να απομακρύνει τον πρόεδρο Μπάιντεν από τα καθήκοντά του μετά τις αιματηρές επιθέσεις στην Καμπούλ.

«Το έθνος μας βρίσκεται σε σημείο κρίσης», έγραψε την Πέμπτη σε επιστολή προς την Χάρις και το υπόλοιπο υπουργικό συμβούλιο .

Ο Κόουθορν είπε ότι οι φιλοδοξίες της Κίνας στη διεθνή σκηνή, η απειλή από τη Ρωσία, ο αυξανόμενος πληθωρισμός, το χάος στα νότια σύνορα και η κατάσταση στο Αφγανιστάν θα χρειαστούν ισχυρή, αποφασιστική ηγεσία για την καταπολέμησή τους.

«Αυτοί οι καιροί κρίσης απαιτούν νοημοσύνη, ικανότητα, σκληρότητα και σταθερά χέρια στο πηδάλιο του πλοίου του κράτους», αναφέρεται στην επιστολή

«Δεν μου προκαλεί ευχαρίστηση να το αναφέρω αυτό, αλλά έχω πειστεί όλο και περισσότερο για όσα γνωρίζετε ήδη, ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν είναι πλέον σε θέση να εκπληρώσει τα καθήκοντά του».

Επεισόδιο Μπάιντεν-Δημοσιογράφου

Ο δημοσιογράφος Peter Doocy ρώτησε τον Μπάιντεν αν φέρει ευθύνη για ότι έχει συμβεί στο Αφγανιστάν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, η ένταση προκλήθηκε όταν δημοσιογράφος ρώτησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ εάν αισθάνεται υπεύθυνος για τον θάνατο των 12 πεζοναυτών από τις βομβιστικές επιθέσεις στην Καμπούλ.

«Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου για όσα έχουν συμβεί» είπε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο πρώην πρόεδρος έκανε αυτή τη συμφωνία αποχώρησης με τους Ταλιμπάν. Για αποχώρηση μέχρι την 1η Μαΐου ήταν η συμφωνία και σε αντάλλαγμα οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν να επιτίθενται σε άλλους, αλλά όχι στις αμερικανικές δυνάμεις» είπε και απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο τον ρώτησε αν γνωρίζει τα γεγονότα αυτά.

Την ώρα που ο δημοσιογράφος απαντάει, ο πρόεδρος των ΗΠΑ του απευθύνεται ξανά και του λέει σε έντονο ύφος «σας κάνω μια ερώτηση», ενώ συνεχίζει την τοποθέτησή του.

«Ο λόγος που το προηγούμενο διάστημα δεν είχαν υπάρξει επιθέσεις εναντίον αμερικανών στρατιωτών ήταν γιατί ο κ. Τραμπ είχε υποσχεθεί ότι θα έχουμε φύγει μέχρι την 1η Μαΐου, κάτι που βεβαίως δεν ήταν εφικτό» τόνισε και συνέχισε: «φανταστείτε τι θα είχε γίνει αν είχα πει την 1η Μαΐου ότι δεν θα διαπραγματευτώ την ημερομηνία αποχώρησης και ότι θα μείνουμε εκεί και να έστελνα και μερικές χιλιάδες στρατιώτες στο Αφγανιστάν για να συνεχίσουμε αυτόν τον αδιέξοδο πόλεμο».

Δείτε το βίντεο

Εκατόμβη νεκρών

Ο απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ έχει φθάσει τους 103 νεκρούς, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας The Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, νεκροί είναι τουλάχιστον 90 Αφγανοί και τουλάχιστον 13 μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Ο «δέκατος τρίτος αμερικανός στρατιώτης υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη κατά τη διάρκεια της επίθεσης στην πύλη Άμπι», διευκρίνισε ο πλοίαρχος Μπιλ Έρμπαν, εκπρόσωπος του μεικτού διοικητηρίου των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για το Αφγανιστάν, της Κεντρικής Διοίκησης (USCENTCOM).

Ο αριθμός των τραυματιών «ανέρχεται πλέον σε 18», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, νοσοκομειακή πηγή και στέλεχος των Ταλιμπάν ανέφεραν τις τελευταίες ώρες ότι τουλάχιστον 72 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση που διαπράχθηκε από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους χθες Πέμπτη.

Τουλάχιστον εικοσιοκτώ μέλη των Ταλιμπάν είναι ανάμεσα στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση του Ισλαμικού Κράτους έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε στέλεχος του ισλαμιστικού κινήματος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Χάσαμε περισσότερους ανθρώπους από ό,τι οι Αμερικανοί», είπε το στέλεχος αυτό, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο ίδιος είπε πως δεν βλέπει κανέναν λόγο παράτασης της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα.

Διάγγελμα Μπάιντεν

Σε διάγγελμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε τα εξής:

«Η Αμερική δεν θα αφεθεί να εκφοβιστεί», επέμεινε. 

«Η αποστολή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, αλλά δεν θα μας αποθαρρύνουν οι τρομοκράτες… Δεν θα επιτρέψουμε να σταματήσει η αποστολή μας. Η εκκένωση θα συνεχιστεί», υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

«Θα τους καταδιώξουμε και θα τους κάνουμε να πληρώσουν», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και συμπλήρωσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα ανταποδώσει το πλήγμα «με ισχύ και ακρίβεια».

«Είναι μία δύσκολη μέρα» δήλωσε στη συνέχεια, χαρακτηρίζοντας «ήρωες» τους Αμερικανούς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους κατά την σημερινή τρομοκρατική ενέργεια των «καμικάζι», ενώ κράτησε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των επιθέσεων.

«Δεν συγχωρούμε, δεν θα ξεχάσουμε. Θα σας κυνηγήσουμε και θα πληρώσετε», είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος σε αυτούς που ευθύνονται για τις επιθέσεις. Αυτό έδειξε ότι τρομοκράτες προσπάθησαν να εμποδίσουν την επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων από την χώρα.

«Έδωσα εντολή να χτυπηθούν οι εγκαταστάσεις του Ισλαμικού Κράτους», ανέφερε ο πρόεδρος ως απάντηση στις φονικές ενέργεις των τζιχαντιστών. «Οι Αμερικανοί διοικητές έχουν όλα όσα χρειάζονται προς το παρόν, υπόσχομαι ότι θα τους χορηγήσω οτιδήποτε άλλο χρειαστούν στην πορεία».

Είπε ακόμη πως διέταξε τους επιτελείς του να λάβουν τα μέγιστα μέτρα για την προστασία των Aμερικανών στρατιωτικών οι οποίοι παραμένουν στην Καμπούλ και υποσχέθηκε ότι όσοι Αμερικανοί το επιθυμούν, θα απομακρυνθούν από το Αφγανιστάν ως την 31η Αυγούστου, που επιβεβαίωσε πως είναι η προθεσμία αποπεράτωσης της επιχείρησης.

Στη συνέχεια κράτησε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα και τους Αμερικανούς στρατιώτες που θυσιάστηκαν σε αυτή την αποστολή.

«Οι Ταλιμπάν δεν είναι καλοί, αλλά έχουμε κοινά συμφέροντα αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

«Βασιζόμαστε στο ενδιαφέρον τους για να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, και αυτό μας συμφέρει γιατί θα μπορέσουμε να απομακρύνουμε από τη χώρα όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους γίνεται».

Πάντως, επεσήμανε ότι αν και εκατομμύρια Αφγανοί θα ήθελαν να φύγουν από τη χώρα και να έρθουν στις ΗΠΑ, θα ήταν αδύνατο να τους βγάλει όλους έξω.

Η βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ ήταν η πιο πολύνεκρη για τον στρατό των ΗΠΑ από το 2011

Η αιματηρή επίθεση στην περιοχή του αεροδρομίου της Καμπούλ, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 13 Αμερικανούς στρατιωτικούς, ανάμεσά τους δέκα Πεζοναύτες, ήταν η πιο πολύνεκρη εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν από το 2011.

Image

Image

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας