Γερμανικό nein στο ευρωομόλογο. Διαλυτική κρίση στην Ε.Ε. Βέτο από Ιταλία-Ισπανία

2995
ευρωομόλογο

Η Γερμανία αρνείται οποιαδήποτε ουσιαστική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στις χώρες που πλήττονται βαρύτερα από την κρίση του κοροναϊού και απέρριψε μαζί με την Ολλανδία και άλλες βόρειες χώρες το ευρωομόλογο ή “corona bond”, δηλαδή την κοινή ευρωπαϊκή εγγύηση των ομολόγων των επιμέρους κρατών-μελών, ενώ και το άνοιγμα πιστωτικής γραμμής (ECCL) προς τα κράτη-μέλη που πλήττονται περισσότερο, Γερμανία και Ολλανδία την βλέπουν να συνοδεύεται με την επιβολή όρων, οι οποίοι συνιστούν ένα μίνι μνημόνιο.

Για άλλη μια φορά η άρνηση της Γερμανίας -και των δορυφόρων της- για έκδοση ευρωομολόγου προκάλεσε την έντονη αντίδραση χωρών του νότου, με Ισπανία και Ιταλία να θέτουν βέτο, απορρίπτοντας το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής. Προθεσμία 10 ημερών για εύρεση λύσης έδωσε ο Κόντε.

Σε ναυάγιο οδηγήθηκε η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κοροναϊού σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ιταλία «δεν αποδέχεται» τα σχέδια της Ε.Ε επειδή είναι πολύ δειλά, δήλωσε ο κ. Κόντε, όπως αναφέρει το γραφείο του, την ώρα που η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ηγετών ήταν ακόμα σε εξέλιξη.

«Πρέπει να αντιδράσουμε με τη λήψη καινοτόμων οικονομικών μέσων», προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης το συντομότερο δυνατό, αναφέρεται στη σχετική δήλωση.

Τελεσίγραφο από Κόντε

Μάλιστα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντε, που η χώρα του πλήττεται βάναυσα από τον κοροναϊό μετρώντας χιλιάδες κρούσματα και νεκρούς, έθεσε τελεσίγραφο στην Ευρώπη, δίνοντας της προθεσμία 10 ημερών για εύρεση λύσης, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει τι θα κάνει σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημά του.

«Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica.

Σύμφωνα με το γραφείο του κ. Κόντε, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεζ φέρεται να συμφώνησε με την προθεσμία των 10 ημερών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας