Γερμανία: Παραιτήθηκε ο Κέμεριχ. Δεν πέρασε συνεργασία με Ακροδεξιά στη Θουριγγία

850
γερμανία

Την παραίτησή του υπέβαλε τελικά ο νεοεκλεγείς φιλελεύθερος (FDP) Πρωθυπουργός της Θουριγγίας Τόμας Κέμεριχ, μετά τον σάλο που προκάλεσε η εκλογή του με την στήριξη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), αλλά και της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD).

Η παραίτηση είναι «αναπόφευκτη», δήλωσε ο Κέμεριχ και ανακοίνωσε ότι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα θα ζητήσει τη διάλυση του τοπικού Κοινοβουλίου και την προσφυγή στις κάλπες.

Ο Κέμεριχ ανακοίνωσε ακόμη ότι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα θα ζητήσει την διάλυση του τοπικού Κοινοβουλίου, προκειμένου «να φύγει η ρετσινιά» της στήριξης της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) από το πόστο του πρωθυπουργού. «Οι δημοκράτες χρειάζονται δημοκρατικές πλειοψηφίες, οι οποίες προφανώς δεν υπάρχουν σε αυτήν την Βουλή», τόνισε, εμφανιζόμενος ξαφνικά ως αντιφασίστας, και δήλωσε εμφατικά ότι «συνεργασία με την AfD δεν υπάρχει, δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει ποτέ».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν δέχθηκε πιέσεις από τον αρχηγό του κόμματός του, τον Κρίστιαν Λίντνερ, προκειμένου να παραιτηθεί, ο Κέμεριχ δήλωσε ότι «κανείς δεν πίεσε κανέναν», αλλά αξιολογήθηκαν οι εξελίξεις των τελευταίων 24 ωρών, οι αντιδράσεις των ΜΜΕ, οι αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και η κατάσταση στο Κοινοβούλιο της Θουριγγίας. «Η AfD προσπάθησε χθες με ένα ύπουλο τρικ να βλάψει την δημοκρατία», πρόσθεσε ο Τόμας Κέμεριχ και διευκρίνισε ότι βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες σε συνεχή επαφή με τον Λίντνερ, αλλά την απόφαση την έλαβε μόνη της η οργάνωση της Θουριγγίας.

Κληθείς να απαντήσει πώς θα αντιδράσει, αν η πρόταση του κόμματός του για διάλυση της Βουλής δεν υπερψηφιστεί, ο Κέμεριχ εξήγησε ότι τότε θα θέσει ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης.

Είχε προηγηθεί πάντως συνάντηση του Κέμεριχ με τον Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος μετέβη εκτάκτως στην Ερφούρτη, προκειμένου, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, να τον ωθήσει σε παραίτηση.

Εν τω μεταξύ, έντονη υπήρξε και η αντίδραση της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, η οποία στράφηκε ευθέως κατά των εκπροσώπων του κόμματος της -της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU)– στη Θουριγγία, για τη συνεργασία τους με την ακροδεξιά AfD.

Η ανακοίνωση της ανάδειξης πρωθυπουργού στη Θουριγγία με ακροδεξιά στήριξη προκάλεσε μεγάλες αντιφασιστικές κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις σε ολόκληρη τη Γερμανία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας