Γερμανία. Ναζιστική πρόκληση από στέλεχος του AfD. Χαμηλή η επιρροή των κυβερνητικών εταίρων

1195
AfD

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η δήλωση στελέχους της νεολαίας του ακροδεξιού κόμματος “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD), που χαρακτήρισε προδότη τον Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, ο οποίος είχε αποπειραθεί το 1944 να δολοφονήσει τον Αδόλφο Χίτλερ.

Ο Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, αξιωματικός της Βέρμαχτ, είχε επιχειρήσει να δολοφονήσει τον Χίτλερ με μια βόμβα που είχε κρύψει μέσα σε χαρτοφύλακα, ωστόσο ο ίδιος και τρεις συνεργοί του εκτελέστηκαν μετά την αποτυχημένη τους απόπειρα.

Ο Λαρς Στάινκε, επικεφαλής της νεολαίας του AfD στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας δήλωσε με ανάρτησή του στο facebook ότι “ο Στάουφενμπεργκ είναι προδότης”, ενώ επιβεβαίωσε το σχόλιό του και στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. Η πράξη του Στάουφενμπεργκ ήταν, όπως έγραψε, μια “επαίσχυντη προσπάθεια ενός δειλού” για να “σώσει το τομάρι του από τους επερχόμενους νικητές”.

Τις δηλώσεις αυτές καταδίκασε ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ηγέτης του AfD, κάνοντας λόγο για “αβάσιμες ανοησίες” και ζητώντας την αποπομπή του Στάινκε από το ακροδεξιό κόμμα.

“Ο Στάουφενμπεργκ είναι ένας ήρωας της γερμανικής ιστορίας. Ο Στάινκε απέκλεισε τον εαυτό του από το AfD, θα πρέπει να αποβληθεί”, τόνισε ο Γκάουλαντ, δια του εκπροσώπου του κόμματος Κρίστιαν Λουθ.

Στο AfD, το οποίο αναδείχθηκε σε τρίτο κόμμα με το 12,6% των ψήφων, γίνονται συχνά προκλητικά σχόλια για τον ναζισμό. Ο ίδιος ο Γκάουλαντ είχε δηλώσει πριν από περίπου δύο μήνες ότι “ο Χίτλερ και οι ναζί είναι μόνο μια κουτσουλιά σε περισσότερα από 1.000 χρόνια επιτυχημένης γερμανικής Ιστορίας”, προκαλώντας σωρεία επικριτικών σχολίων.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, ο κεντροδεξιός συνασπισμός CDU/CSU έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 30%, ενώ καθηλωμένοι στο 18% εμφανίζονται οι σοσιαλδημοκράτες εταίροι στην κυβέρνηση Μέρκελ.

Την ίδια στιγμή, το AfD βλέπει τα ποσοστά του να σταθεροποιούνται στο υψηλό 17%, εκμεταλλευόμενο τους τριγμούς στη γερμανική κυβέρνηση με αφορμή το μεταναστευτικό ζήτημα.

Παράλληλα, το 74% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση δήλωσαν λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από το μέχρι στιγμής έργο της γερμανικής κυβέρνησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας