Γενικό μορατόριουμ επιδιώκει η Τουρκία στις θαλάσσιες ζώνες της Αν.Μεσογείου

1038
μορατόριουμ

Η Τουρκία συνεχώς πιέζει και προκαλεί όλο και πιο ανυπόφορα την Ελλάδα και την Kύπρο ως προς τα θαλάσσια δικαιώματά τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τελευταίο δείγμα οι εξαγγελίες της Τουρκίας για έρευνες και γεωτρήσεις στα ανατολικά και νότια της Κρήτης.

Ο στόχος της Τουρκίας είναι κάτι παραπάνω από εμφανής: η Τουρκία δεν πρόκειται να σταματήσει το αδίστακτο και το πιεστικό bullying προς την πλευρά των Αθηνών και της Λευκωσίας, αν δεν πειθαναγκάσει τις τελευταίες να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων  και να προσυπογράψουν για την Ανατολική Μεσόγειο ένα Πρωτόκολλο, ανάλογο με αυτό που ισχύει από το 1976 στο Αιγαίο και στην τρέχουσα ορολογία ονομάζεται Πρωτόκολλο της Βέρνης, με βάση το οποίο το Αιγαίο έχει ρευστοποιηθεί – “γκριζοποιηθεί” από την άποψη των θαλάσσιων δικαιωμάτων και σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται σε καμία πλευρά να διεξάγει έρευνες έξω από τα χωρικά της ύδατα.

Όλα δείχνουν πως η Τουρκία επιδιώκει μια ανάλογη, σαν και αυτή που ισχύει στο Αιγαίο, “ρευστοποίηση” και στην Ανατολική Μεσόγειο, με την δέσμευση Ελλάδας και Κύπρου να σταματήσουν την κατανομή σε οικόπεδα των θαλάσσιων δικαιωμάτων και τη διεξαγωγή ερευνών και γεωτρήσεων, μέχρις ότου  επιλυθούν από κοινού αυτά τα θέματα και σε όφελος της Τουρκίας.

Άλλωστε, πρόσφατα η Άγκυρα, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις της, είχε καταθέσει πρόταση για μορατόριουμ ερευνών και γεωτρήσεων στην Κύπρο, η οποία και σωστά, δεν έγινε δεκτή.

Η Τουρκία δεν βαδίζει στα τυφλά αλλά βάσει σχεδιασμών και ξέρει να αναμένει και να επιμένει.

Η Ελλάδα, απέναντι στους σχεδιασμούς της Τουρκίας, χρειάζεται να αναπτύξει μια δική της στρατηγική για την υπεράσπιση των συμφερόντων της.

Μια τέτοια στρατηγική όμως η Ελλάδα δεν διαθέτει αλλά και στο βαθμό που συγκροτεί κάποιες πολιτικές, αυτές αποδεικνύονται ατελέσφορες.

Δυστυχώς, η Ελλάδα, με μια υπαλληλική πολιτική τάξη, περισσότερο ακολουθεί εντολές και ελάχιστα ή καθόλου χαράζει μια αυτόνομη, διακριτή πορεία με στάθμιση των συμφερόντων της.

Αυτό είναι το κεντρικό πρόβλημα της χώρας το οποίο πλέον έχει καταστεί πρόβλημα επιβίωσης για τον ελληνικό λαό.

Κώστας Δελβινιώτης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας