Γαλλία: Μετά την βία… εθνική ενότητα. Ο ρόλος Λεπέν. Θέσεις Μελανσόν

βία
Ο λαός της Γαλλίας που βγήκε το Σάββατο στους δρόμους για να διαδηλώσει για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν ήρθε αντιμέτωπος με την «σιδερένια πυγμή» της αστικής τάξης. 

Η πρωτόγνωρη καταστολή, η ωμή βία, οι μαζικές συλλήψεις και το χτύπημα στο «ψαχνό» διαδηλωτών, είναι ακριβώς η έκφραση ενός αστικού κράτους που όταν αμφισβητούνται πτυχές της στρατηγικής του, δεν διστάζει να επιστρατεύσει όλους τους μηχανισμού του απέναντι στον «εχθρό» λαό.

Η κυβέρνηση Μακρόν, εκφράζοντας το σύνολο της αστικής τάξης, απάντησε με τον πιο σκληρό τρόπο στις λαϊκές κινητοποιήσεις. Χρησιμοποίησε την αστυνομία, τη χωροφυλακήτεθωρακισμένα οχήματα, ενεργοποίησε κάθε νόμο που πηγάζει από τις εξουσίες της για να επιβάλει την «τάξη»…  Επιδίωξε να συντρίψει εν τη γενέσει του ένα κίνημα που ξεκίνησε εκφράζοντας αρχικά την αντίθεση στην πολιτική των πανάκριβων καυσίμων και συνολικά στην άγρια φορολογία, αλλά στην πορεία διεκδίκησε μεγαλύτερο μέρος του παραγόμενου πλούτου προς όφελος του εργαζόμενου λαού.

Οι εκατοντάδες «προληπτικές» προσαγωγές, οι μαζικές συλλήψεις, οι εκατοντάδες τραυματισμοί διαδηλωτών, δείχνουν καθαρά ότι το αστικό κράτος, δεν θα διστάζει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που διαθέτει στο οπλοστάσιο του για να επιβάλλει τις βάρβαρες πολιτικές του. Με χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία, καθώς και με αναφορές για δεκάδες τραυματισμούς απάντησε η γαλλική κυβέρνηση στις χθεσινές νέες μαζικές κινητοποιήσεις στο Παρίσι και σε πολλές ακόμα πόλεις της Γαλλίας, αιχμή των οποίων είναι η αντίθεση στην πολιτική των πανάκριβων καυσίμων και συνολικά στην άγρια φορολογία που επιβάλλει η κυβέρνηση Μακρόν.

Οι γαλλικές δυνάμεις καταστολής «έπνιξαν» το Παρίσι και άλλες πόλεις με τόνους χημικών. Επιτέθηκαν εναντίον των διαδηλωτών στο Μπορντώ, την Τουλούζη, τη Μασαλία, την Νάντη. Όπλισαν και πυροβόλησαν εναντίον του πλήθους με πλαστικές σφαίρες. Προχώρησαν σε 1.082 προσαγωγές στο Παρίσι και 1.723 σε όλη τη Γαλλική επικράτεια.

Συνέλαβαν 1.220 ανθρώπους. Έστειλαν στο νοσοκομείο 179 ανθρώπους τραυματισμένους! Κι όλα αυτά όταν οι συγκρούσεις ήταν πολύ μικρότερης έκτασης από αυτές της προηγούμενης εβδομάδας. Σε Twitter του στο τέλος της χθεσινής ημέρας, ο Μακρόν εξέφρασε

«τις ευχαριστίες, σε όλες τις δυνάμεις ασφαλείας που αναπτύχθηκαν σήμερα, για την καρτερία και τον εξέχοντα επαγγελματισμό που επέδειξαν»!

Η κυβέρνηση Μακρόν, με την έγκριση της αστικής τάξης της Γαλλίας επέβαλε το «νόμο και την τάξη». Με αφορμή τις κινητοποιήσεις, τέθηκαν σε εφαρμογή «έκτακτα» αστυνομικά μέτρα. Ενεργοποιήθηκε ο «τρομονόμος». Κινητοποιήθηκαν 89.000 μελών των δυνάμεων καταστολής. Βγήκαν για πρώτη φορά στους δρόμους του Παρισιού 14 τεθωρακισμένων οχημάτων!!! Περίπου ένας αστυνομικός για κάθε «1,5 διαδηλωτή», αφού σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν 136.000 άτομα σε όλη τη χώρα. συγκρούσεις με την αστυνομία στο Μπορντώ, την Τουλούζη, τη Μασαλία, ακόμη και στην Νάντη, συνθέτουν την εικόνα της χθεσινής ημέρας.

Μετά την επίδειξη βίας η …«εθνική ενότητα»

Το αστικό κράτος πρόταξε το σκληρό πρόσωπο του. Αστυνομοκρατία σε βάρος των διαδηλωτών. Περιστολή λαϊκών ελευθεριών. Κατάργηση ακόμα και των κουτσουρεμένων δημοκρατικών δικαιωμάτων. «Προληπτικός» περιορισμός του δικαιώματος στη συμμετοχή των κινητοποιήσεων. Βία, βία, βία. Από τη «φαρέτρα» της αστικής τάξης βγήκαν πολλά από τα όπλα της. Όλα εκείνα τα «εργαλεία» που καταρτίζονται στο διευθυντήριο των Βρυξελλών και νομοθετούνται από τα αστικά κοινοβούλια των κρατών – μελών τους για να θωρακίσουν τις πολιτικές και εξουσίες τους.

Η κυβέρνηση Μακρόν μετά την επιβολή του «νόμου και της τάξης», της επίδειξης της δύναμης των εξουσιών της, πλέον περνά στο επόμενο στάδιο. Πρωταρχικό στόχο θέτει πλέον τη χειραγώγηση των συνειδήσεων. Τη διάσπαση του κινήματος. Επικαλείται την «εθνική ενότητα» – αφού πρώτα έδωσε τα ταξικά διαπιστευτήρια της – και καλεί σε «διάλογο».

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ με νέο διάγγελμα του, υποστήριξε ότι «η στιγμή του διαλόγου έχει φθάσει» και πλέον θα πρέπει να «ξαναϋφάνουμε την εθνική ενότητα»… «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει. Εναπόκειται σε εκείνον να προτείνει μέτρα που θα τροφοδοτήσουν αυτόν τον διάλογο και που θα επιτρέψουν, ελπίζω, στο σύνολο του γαλλικού Έθνους να σταθεί στο ύψος των όσων ήδη διακυβεύονται και θα συνεχίσουν να υφίστανται τα επόμενα χρόνια», ισχυρίστηκε ο Εν. Φιλίπ.

Ο νέος ελιγμός της Γαλλικής κυβέρνησης, στοχεύει αφενός στην εκτόνωση της λαϊκή δυσαρέσκεια και ταυτόχρονα στην καθοδήγηση της, σε «ανώδυνα μονοπάτια» για το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Η κίνηση Μακρόν δεν γίνεται σε τυχαίο χρόνο. Το επόμενο Σάββατο, οι κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» θα επαναληφθούν σε όλη την επικράτεια, με τη συμμετοχή αυτή τη φορά οργανωμένα των εργατικών συνδικάτων και του μαθητικού και φοιτητικού κινήματος. 

Από τη μια λοιπόν βία και από την άλλη ο διάλογος. Με κάθε τρόπο η γαλλική κυβέρνηση επιχειρεί να αποτρέψει τη δημιουργία ενός κινήματος, στο οποίο θα ενταχθεί το μεγαλύτερο μέρος του εργαζόμενου γαλλικού λαού και της νεολαίας του.

Το φασιστικό κόμμα της Λεπέν 

Στην επιχείρηση κατευνασμού της λαϊκής οργής, ρίχνονται και οι δυνάμεις του φασιστικού κόμματος της Λεπέν, μέρος των οποίων αν και αρχικά συμμετείχε στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», φαίνεται ότι απομονώνεται.  Είναι ενδεικτικό ότι η πρόεδρος του φασιστικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν ζήτησε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και αξίωσε από τον Μακρόν «στιβαρές απαντήσεις» απέναντι στα αιτήματα των κίτρινων γιλέκων. Ως εκφραστής και αυτή με της σειρά της, των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, ζήτησε κάλπες ώστε εκτονωθεί η λαϊκή αγανάκτηση και τα αιτήματα σε ανώδυνες για το σύστημα διαδικασίες, θέλοντας να συμβάλλει ουσιαστικά στην διάλυση της κινηματικής δράσης στους δρόμους της Γαλλίας, στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης του Γαλλικού λαού.

Ο Μελανσόν 

Ο επικεφαλής του κόμματος της «Ανυπότακτης Γαλλίας» Ζαν-Λικ Μελανσόν εκφράζοντας τις δικές του στοχεύσεις επανέλαβε το αίτημα του για «διάλυση» της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Μάλιστα φρόντισε εντέχνως να εμφανίσει το αίτημα του ως «μόνη ειρηνική, λογική και ήρεμη διέξοδο» από την κρίση», ισχυριζόμενος μάλιστα για καθαρά «τα τρία τέταρτα των διεκδικήσεων των Κίτρινων Γιλέκων ταυτίζονται με το πρόγραμμα» του κόμματός του. Σε αυτή την κατεύθυνση τη Δευτέρα, βουλευτές του κόμματος του Μελανσόν και σοσιαλιστές συνάδελφοί τους πρόκειται να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, η οποία θα συζητηθεί την Τετάρτη, ή την Πέμπτη. Η πρόταση μομφής που δεν έχει πιθανότητες να υπερψηφισθεί, έρχεται να λειτουργήσει σαν βαλβίδα εκτόνωσης, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο συνολικά για το αστικό πολιτικό σύστημα της Γαλλίας.

Νέο σύνθετο πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία 

Είναι γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» δημιούργησαν ένα νέο σύνθετο σκηνικό στη Γαλλία, τόσο σε επίπεδο κινηματικής δράσης, όσο και εντός του πολιτικού σκηνικού. Στο χέρι του ίδιου του κινήματος είναι να δυναμώσει τις ταξικές στοχεύσεις τους, να απομονώσει κάθε φασιστικό και αντιδραστικό μηχανισμό που επιχειρεί να εισρεύσει στο εσωτερικό του και να μετατραπεί σε εκφραστή των αιτημάτων και διεκδικήσεων του εργαζόμενου λαού.

*Πηγή: imerodromos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας