Γαλλία: Γυρίζουν την πλάτη στον Hamon στελέχη του Σοσιαλιστικού κόμματος εν όψη εκλογών

1754
hamon

Το άθλιο κατεστημένο του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος γυρίζει την πλάτη του στον Hamon.
Ο Hamon μπορεί να επελέγη με εκλογές ως υποψήφιος για την προεδρία του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά είναι πολύ «αριστερός» για τα γούστα του κατεστημένου των λεγόμενων «Σοσιαλιστών».
Μεγαλοπαράγοντες του «σοσιαλιστικού» κατεστημένου γυρίζουν επιδεικτικά την πλάτη στον Hamon και γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια την βάση του κόμματος, παρότι ο Hamon το μόνο που προτείνει είναι μια ανεδαφική μεταρρύθμιση της ευρωζώνης!
Σημαντικές αλλαγές διαδραματίζονται στη γαλλική πολιτική σκηνή και δη στο κόμμα των Σοσιαλιστών, λίγες εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες εκλογές.
Ιστορικά στελέχη, βουλευτές, προσωπικότητες και γερουσιαστές του Σοσιαλιστικού κόμματος στρέφονται προς τον ανεξάρτητο υποψήφιο πρόεδρο Emmanuel Macron και γυρίζουν την πλάτη στον Benoit Hamon.
Ακόμη και ο Επίτροπος Οικονομίας Pier Moscovici πήρε αποστάσεις από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του σοσιαλιστή υποψηφίου υποστηρίζοντας σε μια επιστολή που του απηύθυνε, και την οποία έδωσε στη δημοσιότητα, ότι αμφισβητεί το πρόγραμμά του για την «δημοκρατικοποίηση» της διακυβέρνησης της ευρωζώνης.
Κεντρικό σύνθημα του προγράμματος του Hamon, ο οποίος θέλει «να αλλάξει την Ευρώπη», είναι να αντικατασταθεί το Eurogroup.
O Moscovici, στην επιστολή του, εκτιμά ότι αυτή η ιδέα είναι «φιλόδοξη» και ότι θα μπορούσε να υλοποιηθεί «μακροπρόθεσμα», αλλά ότι «δεν θα έβρισκε σήμερα καμία στήριξη, σε μια Ευρώπη που δεν επιθυμεί να αλλάξει τις συμφωνίες».
Ο Γάλλος Επίτροπος αναφέρει ότι η πρόταση του Hamon «κινδυνεύει να συνδυάσει ένα σοκ εθνικών συμφερόντων στο εσωτερικό του Eurogroup, που υπάρχει ήδη, με το σοκ της εθνικής νομιμοποίησης στο εσωτερικό της ευρωζώνης».
Προτείνει, επομένως, στον Hamon, «να καλυτερέψουμε το ήδη υπάρχον σύστημα: να ενισχύσουμε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δίνοντάς του την δυνατότητα να συνεδριάζει σε επίπεδο ευρωζώνης, να δημιουργήσουμε έναν επίτροπο-υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης που θα είναι υπεύθυνος ενώπιον του κοινοβουλίου και να προικίσουμε την ευρωζώνη με μια δυνατότητα προϋπολογισμού».
«Ας πάρουμε τις δομές που υπάρχουν και ας προχωρήσουμε προς την διαφάνεια και την αντιπροσωπευτικότητα», προσθέτει ο Moscovici, ο οποίος αναγνωρίζει ότι το Eurogroup δεν μπορεί πια να παίρνει αποφάσεις «αργά τη νύχτα και με κλειστές πόρτες».
Χτύπημα στον Hamon έδωσε και ο F. Hollande όταν επέκρινε δημόσια από τις Βρυξέλλες την πρόταση του υποψηφίου, λέγοντας ότι «αυτοί που αποφασίζουν στην ευρωζώνη είναι οι κυβερνήσεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας