Γαλλία: Απεβίωσε ο χωροφύλακας που είχε πάρει τη θέση ομήρων

1729
είχε

Νεκρός είναι ο αντισυνταγματάρχης της Γαλλικής Χωροφυλακής που είχε παραδοθεί στον ένοπλο τρομοκράτη, για να απελευθερώσει ως αντάλλαγμα ομήρους κατά τις επιθέσεις που έγιναν χθες στη νότια Γαλλία, στο όνομα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Κολόμπ.
«Ο αντισυνταγματάρχης Αρνό Μπελτράμ μάς εγκατέλειψε. Πέθανε για την πατρίδα. Η Γαλλία δεν θα ξεχάσει ποτέ τον ηρωισμό του, τη γενναιότητά του, τη θυσία του» έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών.
«Μια πράξη ηρωισμού σαν κι αυτές που συνηθίζουν οι χωροφύλακες, οι αστυνομικοί που είναι στρατευμένοι στην υπηρεσία του έθνους» κατέληξε ο υπουργός.
Ο Μπελτράμ υπέκυψε στα τραύματά του, αφού τραυματίστηκε από δύο σφαίρες και δέχτηκε πολλές μαχαιριές από το δράστη, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που σχετίζεται με τις έρευνες.
Ο χωροφύλακας «άφησε ανοιχτό το τηλέφωνό του στο τραπέζι (…) και μόλις ακούσαμε τους πυροβολισμούς η GIGN (επίλεκτη μονάδα των δυνάμεων της τάξης) επενέβη» και σκότωσε το δράστη της επίθεσης, που δήλωνε μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, είχε εξηγήσει νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο Ζεράρ Κολόμπ.
Ο δράστης, ο Ρεντουάν Λακντίμ, είχε ήδη σκοτώσει δύο ανθρώπους μέσα σε σούπερ-μάρκετ της περιφέρειας της Καρκασόν, στη νότια Γαλλία, όταν ο Αρνό Μπελτράμ «με κίνδυνο της ζωής του, επέλεξε να πάρει τη θέση ομήρων που κρατούνταν στο εσωτερικό του σούπερ-μάρκετ» εξήγησε ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν σε συνέντευξη Τύπου.

Ποιος ήταν ο Αρνό Μπελτράμ

Γεννημένος στη μικρή πόλη Ετάν, ο Μπελτράμ ήταν παντρεμένος χωρίς παιδιά. Εντάχθηκε στην Αστυνομία το 2001. Αρχικά σε μια ομάδα θωρακισμένων οχημάτων (2002-2006) και στη συνέχεια στο πρώτο Σύνταγμα της Δημοκρατικής Φρουράς Προστασίας του Πρόεδρου της Δημοκρατίας μέχρι το 2010.
Aνήκε στη Χωροφυλακή του Οντ (νότια Γαλλία) και προηγουμένως είχε διατελέσει διοικητής του λόχου της Αβράνς (δυτική Γαλλία) μέχρι το 2014, πριν γίνει σύμβουλος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικολογίας. Το 2016 προήχθη στο βαθμό του αντισυνταγματάρχη.
Ο Αρνό Μπελτράμ είχε τιμηθεί με το μετάλλιο του Εθνικού Τάγματος της Αξίας. Το Δεκέμβριο του 2017 συμμετείχε σε μια άσκηση που προσομοίωνε μαζική δολοφονία σε ένα σούπερ-μάρκετ στην περιοχή, σύμφωνα με την περιφερειακή εφημερίδα La Dépêche du Midi. Η Αστυνομία εκτελεί τακτικά αυτό το είδος εκπαίδευσης για τη βελτίωση του τρόπου παρέμβασης σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης.
Πρόθεση; Το πεπρωμένο; Κάποιοι θα μπουν στον πειρασμό να πιστέψουν ότι μερικές φορές η ιστορία γράφεται εκ των προτέρων… Ήταν 13  Δεκεμβρίου 2017, όταν εκείνη την ημέρα ο Aρνό Μπελτράμ ήταν επικεφαλής μιας άσκησης προσομοίωσης για οργανωμένη επίθεση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια της EDF στην Καρκασόν.
Η γαλλική εφημερίδα La Dépêche du Midi παρακολούθησε τότε την άσκηση αυτήν. Το σενάριο αυτής της προσομοίωσης της επίθεσης ήταν προφητικό: μια τρομοκρατική επίθεση σε ένα σούπερ-μάρκετ.
«Μια μαζική τρομοκρατική επίθεση πραγματοποιήθηκε σε ένα σούπερ-μάρκετ, αυτή είναι η μόνη πληροφορία που δόθηκε στην Αστυνομία. Θέλουμε να είμαστε πιο κοντά στις πραγματικές συνθήκες, επομένως δεν υπάρχει προκαθορισμένο σενάριο» δήλωνε τότε στην εφημερίδα ο αντισυνταγματάρχης Μπελτράμ, ο οποίος εξήγησε ότι ο στόχος αυτού του είδους εκπαίδευσης είναι η βελτίωση της παρέμβασης της Αστυνομίας σε περίπτωση επίθεσης.
Σε εκείνη την άσκηση, εκτός από πυροσβέστες, αστυνομικούς, στρατιώτες του 4ου συντάγματος της Λεγεώνας των Ξένων και 3ο RPIMa της πόλης Καρκασόν, ο Αρνό Μπελτράμ συμμετείχε με εξήντα χωροφύλακες. «Φτάνουμε  στο χώρο και εξοπλιζόμαστε με πιστόλια paintball, τα πάντα πρέπει να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα» ανέφερε.
Χθες, 23 Μαρτίου, το φανταστικό σενάριο έγινε πραγματικότητα. Ο Μπελτράμ δεν ήταν εξοπλισμένος με paintball όταν έφτασε στο σούπερ-μάρκετ της πόλης Τρεμπ, αλλά είχε το όπλο του. Ο τρομοκράτης είχε ήδη σκοτώσει έναν πολίτη στην Καρκασόν, και στη συνέχεια στην Τρεμπ έναν υπάλληλο και έναν πελάτη του σούπερ-μάρκετ, ενώ εξακολουθούσε να κρατά αρκετούς ομήρους. Ο αντισυνταγματάρχης  αποφάσισε να διακινδυνεύσει τη ζωή του: άοπλος μπήκε στο σούπερ-μάρκετ για να πάρει τη θέση των ομήρων που αφέθηκαν ελεύθεροι.
Αντιμέτωπος με τον τρομοκράτη, είχε μόνο το θάρρος να αντιταχθεί. Αλλά αυτός τον πυροβόλησε αρκετές φορές.
Με το θάνατο του 45χρονου αξιωματικού της Χωροφυλακής, ο απολογισμός των χθεσινών επιθέσεων ανέρχεται πλέον σε τέσσερις νεκρούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας