Βόρεια Κορέα σε ΗΠΑ: Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο

1964
Βόρεια Κορέα

Εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, δήλωσε αργά χθες το βράδυ ότι οι προετοιμασίες των ΗΠΑ για την εισβολή στο έδαφος της βρίσκονται «σε σοβαρό σημείο προετοιμασίας» με την αποστολή από το αμερικανικό Πεντάγωνο, μονάδας του αμερικανικού ναυτικού υπό την ηγεσία αεροπλανοφόρου, στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου.
Σύμφωνα με το ίδιο εκπρόσωπο «η ξαφνική ανάπτυξη» του αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου Carl Vinson και της ναυτικής μοίρας που το συνοδεύει στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου αποδεικνύει ότι οι «ριψοκίνδυνες κινήσεις της Ουάσιγκτον για την εισβολή στη Βόρεια Κορέα βρίσκονται σε σοβαρό στάδιο υλοποίησης» μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας.
«Εάν οι ΗΠΑ τολμήσουν να προχωρήσουν στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης, υπό το πρόσχημα μιας ‘προληπτικής επίθεσης’ αλλά και ‘της αλλαγής ηγεσίας’ τότε, η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη ν’ αντιδράσει κατά οποιασδήποτε πολεμικής ενέργειας» δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Ανησυχία στη Μόσχα

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως ελπίζει ότι οι προγραμματισμένες συνομιλίες στη Μόσχα με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον θα είναι παραγωγικές, αλλά εξέφρασε επίσης μεγάλη ανησυχία αναφορικά με τη στάση της Ουάσινγκτον στο θέμα της Βόρειας Κορέας. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε μια δήλωση που είναι αφιερωμένη στην επίσκεψή του, εξέφρασε εξαιρετική ανησυχία για την πιθανότητα οι ΗΠΑ να αποφασίσουν να αναλάβουν μονομερή στρατιωτική δράση εναντίον της Βόρειας Κορέας.
Η Ρωσία κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ σε μια «εποικοδομητική συνεργασία» και όχι «σε αντιπαράθεση», λίγο πριν από την άφιξη στη Μόσχα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Ο Τίλερσον θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία και τη Συρία, καθώς και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, για τη Λιβύη, την Υεμένη, το Αφγανιστάν και τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τη ρωσική διπλωματία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επεσήμανε από την πλευρά του ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι μια συνάντηση του Τίλερσον με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι στην ατζέντα. Η Ρωσία, οι σχέσεις της οποίας με τις ΗΠΑ περνούν «την πιο δύσκολη περίοδό τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», είναι «ανοικτή στον πιο ειλικρινή διάλογο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.
Η επίσκεψη του Τίλερσον στη Μόσχα πραγματοποιείται μετά τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον αεροπορικής βάσης του συριακού στρατού τη νύχτα της 6ης προς την 7η Απριλίου, σε απάντηση στη χημική επίθεση στη Χαν Σεϊχούν για την οποία κατηγορείται η Δαμασκός. Η Μόσχα, που αρνείται ότι για την επίθεση ευθύνεται ο συριακός στρατός, κατήγγειλε τα αμερικανικά πλήγματα ως «επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους». Ζήτησε επίσης να διεξαχθεί διεθνής έρενα «αντικειμενική και αμερόληπτη» για «τα όσα συνέβησαν στη Χαν Σεϊχούν».
Παράλληλα η Ρωσία επιθυμεί οι ΗΠΑ να συμμετάσχουν στη διεθνή συνάντηση για το Αφγανιστάν, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Απριλίου στη Μόσχα, και να ασκήσει πίεση στις ουκρανικές αρχές ώστε να «εφαρμόσουν πιστά τις δεσμεύσεις τους» βάσει των συμφωνιών του Μινσκ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας