«Βόμβα» Τσαβούσογλου-«Το Κυπριακό βυθοτεμάχιο-5 μας ανήκει-Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν να μην “τρυπήσουν”»

900
«Βόμβα» Τσαβούσογλου-«Το Κυπριακό
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ομιλία του στο τουρκικό κοινοβούλιο δήλωσε ότι το βυθοτεμάχιο 5 της κυπριακής ΑΟΖ ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα!

Είπε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ και το Κατάρ υποσχέθηκαν να μην κάνουν γεωτρήσεις στο βυθοτεμάχιο 5 και ότι το συζήτησε μαζί τους.

Δεν υπάρχει ακόμα κάποια ανακοίνωση από τις δύο πλευρές σχετική με όσα ισχυρίζεται ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

“Φέτος, η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι προσπάθησαν 6 φορές να στείλουν στην υφαλοκρηπίδα μας πλοία τρίτων χωρών και κάθε φορά με τις επαφές μας, με τις εν λόγω χώρες, αλλά και με τους στρατιώτες μας, δηλαδή με την παρουσία των ενόπλων δυνάμεων μας, τους εμποδίσαμε.

 Τι είπαμε πριν; Είμαστε έτοιμοι για όλα, αν χρειαστεί στο τραπέζι κι αν χρειαστεί και στο μέτωπο”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Εδώ τίθεται μεγάλο ζήτημα καθώς από το Κατάρ δε χρειάζεται να έχουμε κάποια απάντηση, γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι είναι σύμμαχος χώρα των Τούρκων, αλλά θα πρέπει να τοποθετηθούν με σαφήνεια οι Αμερικανοί.

«Το ερώτημα πλέον είναι όχι μόνο το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία που έστειλε φρεγάτες ακόμα και για το «Nautical Geo», αλλά και το πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα. 

Είναι γεγονός ότι αντισυμβαλλόμενος με την Κύπρο δεν είναι μόνο οι Αμερικανοί, αλλά και το κράτος του Κατάρ το οποίο έχει μεταβληθεί σε τουρκική αν όχι, αποικία, αλλά πάντως σε μια τεράστια βάση.

Η Τουρκία το έσωσε το 2015 από την  σαουδαραβική εισβολή και η Ντόχα δεν το ξεχνάει αυτό. 

Τώρα πώς θα αντιδράσει η Άγκυρα; Μήπως υπάρχει προσυνεννόηση μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ για την από κοινού αξιοποίηση του κοιτάσματος; Κάτι που τους βολεύει όλους;»

Ο χάρτης που ακολουθεί δείχνει που βρίσκεται το βυθοτεμάχιο 5 της κυπριακής ΑΟΖ και μέχρι που η Άγκυρα θεωρεί ότι έχει… «υφαλοκρηπίδα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας