Βόμβα! Πρώτη νίκη Τζόνσον: Ναι στη Συμφωνία για Brexit

1200
τζόνσον

Κέρδισε την πρώτη μάχη ο Μπόρις Τζόνσον – Δεν κατάφερε να περάσει αλώβητος και από τη δεύτερη ψηφοφορία για το Brexit.

Το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε επί της αρχής τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Οκτωβρίου.

Σε ψηφοφορία που διεξήχθη το βράδυ της Τρίτης, οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν τη συμφωνία με 329 ψήφους υπέρ και 299 κατά.

Καταψηφίστηκε το χρονοδιάγραμμα

Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν κατάφερε να περάσει αλώβητος και από τη δεύτερη ψηφοφορία.

Η Βουλή των Κοινοτήτων με μιά επιλογή “γελοιότητας και “φαρσοκομωδίας” απέρριψε, όμως, την εσπευσμένη εξέταση του νομοσχεδίου για το Brexit, καταψηφίζοντας το χρονοδιάγραμμα συζήτησης και έγκρισης της νομοθεσίας που είχε προτείνει η κυβέρνηση!

322 βουλευτές καταψήφισαν το χρονοδιάγραμμα και 308 ψήφισαν υπέρ, δείχνοντας ότι φάσκουν και αντιφάσκουν.

Στον «πάγο» η εξέταση της συμφωνίας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ψηφοφοριών στη Βουλή των Κοινοτήτων, πως η κυβέρνηση αναστέλλει την εξέταση της συμφωνίας για το Brexit έως ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει αν θα προσφέρει μια παράταση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

«Η ΕΕ πρέπει τώρα να αποφασίσει πως θα απαντήσει στο αίτημα του Κοινοβουλίου για μια αναβολή», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός έπειτα από την απόρριψη του χρονοδιαγράμματος συζήτησης και έγκρισης της νομοθεσίας για το Brexit που είχε προτείνει η κυβέρνηση.

«Θα μιλήσω στους Ευρωπαίους ηγέτες για τις προθέσεις μας. Μέχρι να καταλήξουν σε μια απόφαση, θα παύσω αυτό το νομοσχέδιο. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, η πολιτική μας παραμένει πως δεν πρέπει να υπάρξει αναβολή», σημειώνοντας πως θα έχει αργότερα σήμερα συνομιλίες με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για να αποφασίσει ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Τόνισε πως είναι ευχάριστο το γεγονός ότι η Βουλή των Κοινοτήτων αποδέχθηκε τις ευθύνες της και ενέκρινε τη συμφωνία, αλλά είπε πως η πρώτη συνέπεια από το σημερινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Βουλή είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις προετοιμασίες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Τζόνσον τόνισε πως το χρονοδιάγραμμα θα ήταν μια εγγύηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρούσε στις 31 Οκτωβρίου με μια συμφωνία.

Καμία αναφορά σε εκλογές

Ο Πρόεδρος των Κοινοτήτων ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει σύντομα πως πρόκειται να κινηθεί ενώ σημειώνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν ανέφερε σε καμία περίπτωση ότι θα κηρύξει πρόωρες εκλογές.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο Τζόνσον έχει απειλήσει ότι θα αποσύρει το νομοσχέδιο και θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

https://twitter.com/DanielHewittITV/status/1186713229164187648

Κόρμπιν: Να συνεργαστούμε για να καταλήξουμε σε ένα εύλογο χρονοδιάγραμμα

«Το Σάββατο αυτό το σπίτι απέρριψε κατηγορηματικά τη συμφωνία του πρωθυπουργού» ανέφερε ο επικεφαλής των Εργατικών μετά το πέρας της ψηφοφορίας.

«Απόψε, το σπίτι αρνήθηκε να βιαστεί να συζητήσει μια εξαιρετικά σημαντική νομοθετική πράξη μέσα σε λίγες μόνο μέρες με ελάχιστη ειδοποίηση και ανάλυση των οικονομικών επιπτώσεων αυτού του νομοσχεδίου».

«Ο πρωθυπουργός είναι ο συντάκτης της δικής του ατυχίας. Γι ‘αυτό του κάνω αυτή την πρόταση απόψε» είπε ο Κόρμπιν και συμπλήρωσε:

«Συνεργαστείτε μαζί μας, όλοι μας, για να καταλήξουμε σε ένα εύλογο χρονοδιάγραμμα και υποψιάζομαι ότι αυτό το σπίτι θα ψηφίσει να συζητήσει, να διερευνήσει και, ελπίζω, να επιδοκιμάσει τις λεπτομέρειες αυτού του νομοσχεδίου. Αυτός θα ήταν ο ορθός τρόπος προς τα εμπρός, και αυτή είναι η προσφορά που έκανα σήμερα για λογαριασμό της αντιπολίτευσης».

Οι… επαναστάτες των Εργατικών

Αρκετοί ήταν μάλιστα και οι Εργατικοί οι οποίοι στήριξαν τη συμφωνία. Σημειώνεται μάλιστα ότι εκτός από τους Kevin Barron, Rosie Cooper, Jim Fitzpatrick, Caroline Flint και John Mann, κανείς δεν υποστήριξε την πρόταση της Τερέζα Μέι σε καμία από τις τρεις κρίσιμες ψηφοφορίες.

Οι βουλευτές των Εργατικών που στήριξαν το νομοσχέδιο του Τζόνσον είναι:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας