«Βυθίζεται» στην ύφεση η νεοφιλελεύθερη Αργεντινή. Συρρίκνωση ΑΕΠ 6,7% (Ιούνιος 2018)

1880
ύφεση

«Βυθίζεται» στην ύφεση η νεοφιλελεύθερη Αργεντινή καθώς το ΑΕΠ μειώθηκε 6,7% τον Ιούνιο 2018.

Κατά 6,7% συρρικνώθηκε -σε ετήσια σύγκριση- το ΑΕΠ της Αργεντινής τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, όπως γνωστοποίησε η κυβέρνηση του Προέδρου Mauricio Macri.

Επισημαίνεται πως η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,2% και 0,6% τον Μάιο και τον Απρίλιο 2018, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Indec, τον Ιούνιο, η παραγωγή στον αγροτικό τομέα κατέρρευσε, κατά 31%, καθώς οι καλλιέργειες καταστράφηκαν από την άνευ προηγουμένου ξηρασία, ενώ η μεταποίηση συρρικνώθηκε κατά 7,5%.

Σε ό,τι αφορά στο λιανικό εμπόριο, η οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 8,4%, με τον κατασκευαστικό κλάδο να παρουσιάζει ελαφρά μόνο συρρίκνωση.

Η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων αναμένει ύφεση για την οικονομία της Αργεντινής το σύνολο του 2018.

Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής (BCRA) αύξησε πρόσφατα το βασικό επιτόκιό της από το 40% στο 45%, σε μια προσπάθεια να φρενάρει την πτώση του νομίσματος της χώρας.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πλάνο για μείωση του αποθέματος των βραχυπρόθεσμων ομολόγων (LEBACs), με τις ευλογίες του Διεθνές Νομισματικό Ταμείου.

Η κυβέρνηση αποφάσισε μετά το μεσημέρι της Δευτέρας να “αναστείλει την πώληση δολαρίων” προσωρινά, ενώ από την πλευρά της, η BCRA ανέφερε ότι θα διαθέσει από την Τρίτη 500 εκατομμύρια δολάρια από το αποθεματικό της για να καλυφθεί η ζήτηση και να σταθεροποιηθεί το πέσο.

Η πρώτη μεγάλη αύξηση του “πυρετού” γύρω από το νόμισμα είχε καταγραφεί αμέσως μετά την άνοδο των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Η παραδομένη στις ΗΠΑ κυβέρνηση της Αργεντινής υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με το ΔΝΤ για τη χορήγηση δανείου ύψους 50 δισ. δολαρίων, με στόχο να σταθεροποιηθεί η οικονομία της χώρας, η οποία δοκιμάζεται από τον πληθωρισμό που έχει φθάσει το 30% τους τελευταίους 12 μήνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας