Βρώμικη επιχείρηση-Αμερικάνικη γερουσία κοντά σε συμφωνία κυρώσεων στη Ρωσία

612
Βρώμικη επιχείρηση-Αμερικάνικη γερουσία

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μέτρων που μπορούν να τεθούν σε ισχύ πριν από οποιαδήποτε εισβολή, δήλωσαν δύο κορυφαίοι γερουσιαστές την Κυριακή, όπως μετέδωσε το Reuters.

Οι γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Τζιμ Ρις, ο πρόεδρος και ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, δήλωσαν ότι ελπίζουν να προχωρήσουν το νομοσχέδιο αυτή την εβδομάδα.

“Θα το περιέγραφα ως ότι βρισκόμαστε στη γραμμή μίας γιάρδας”, δήλωσε ο Μενέντεζ στην εκπομπή “State of the Union” του CNN, χρησιμοποιώντας μια αναφορά του αμερικανικού ποδοσφαίρου που σημαίνει πολύ κοντά στο τέρμα.

”Υπάρχει μια ισχυρή διακομματική αποφασιστικότητα να υποστηριχθεί η Ουκρανία και να τιμωρηθεί η Ρωσία εάν εισβάλει στην Ουκρανία”, δήλωσε ο Μενέντεζ. Ερωτηθείς αν θα επιτευχθεί συμφωνία αυτή την εβδομάδα, είπε: “Πιστεύω ότι θα φτάσουμε εκεί”.

Η Ρωσία έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της στα σύνορα της Ουκρανίας εδώ και μήνες και έχει απαιτήσει από το ΝΑΤΟ να αποσύρει στρατεύματα και όπλα από την ανατολική Ευρώπη και να αποκλείσει το πρώην σοβιετικό κράτος από το να ενταχθεί ποτέ στη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επικρίνει τη Δύση ότι περιμένει να επιβάλει πιο επιζήμιες κυρώσεις.

Το νομοσχέδιο της Γερουσίας θα στοχεύσει τις σημαντικότερες ρωσικές τράπεζες και το ρωσικό δημόσιο χρέος, καθώς και στην παροχή μεγαλύτερης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Ορισμένες από τις κυρώσεις του νομοσχεδίου θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν πριν από οποιαδήποτε εισβολή λόγω των όσων έχει ήδη κάνει η Ρωσία, δήλωσε ο Μενέντεζ, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνοεπιθέσεων στην Ουκρανία, των επιχειρήσεων παραπλάνησης (false flag) και των προσπαθειών υπονόμευσης της ουκρανικής κυβέρνησης στο εσωτερικό.

Πιο συντριπτικές κυρώσεις θα έρθουν αν η Ρωσία εισβάλει, είπε, “αλλά η πολεμική βοήθεια θα ταξιδέψει ό,τι και να γίνει”.

Υπάρχουν ακόμη τομείς διαφωνίας μεταξύ των γερουσιαστών των δύο κομμάτων, ιδίως όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.

“Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό. Νομίζω ότι αυτό θα είναι το τελευταίο σημείο που θα διασταυρώσουμε πριν τα βάλουμε όλα στη γραμμή του τερματισμού”, δήλωσε ο Ρις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας