Βρυξέλλες: Η κυβέρνηση ολοταχώς στη δεύτερη (πιο εξευτελιστική) συνθηκολόγησή της

4257
Τσακαλώτος

Ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις ΤσακαλώτουΧουλιαράκη με Dijsselbloem στις Βρυξέλλες. Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση κινείται στους ρυθμούς της άτακτης, αν όχι και πανικόβλητης, υποχώρησης, ενώ οι «θεσμοί» καγχάζουν και παίζουν τους υπαλλήλους των Αθηνών όπως η γάτα το ποντίκι. Ο J. Dijsselbloem μίλησε ψυχρά για «ουσιώδη πρόοδο» στις συζητήσεις των Βρυξελλών που θα επιτρέψει στους «θεσμούς» να επιστρέψουν στην Αθήνα. Ο Dijsselbloem γεμάτος απληστία και με εμφανή την απειλή στις δηλώσεις του, στέλνει τους «θεσμούς» βέβαιος ότι και οι πιο μύχιες επιδιώξεις του ΔΝΤ θα ικανοποιηθούν, αν και αυτή η ικανοποίηση δεν είναι καθόλου βέβαιον ότι θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα – τέρας.
Η κυβέρνηση Τσίπρα – Τσακαλώτου – Δραγασάκη – Κοτζιά και των λοιπών υπουργικών φέουδων προχωρά ακάθεκτη προς τη δεύτερη ακόμα πιο εξευτελιστική συνθηκολόγησή της, η οποία ισοδυναμεί με την συνομολόγηση τέταρτου μνημονίου μετά το 2018 χωρίς, όμως, και τις πιστώσεις των προηγούμενων.
Οι πιστώσεις για να καλυφθούν τα τοκοχρεολύσια της χώρας υποτίθεται ότι θα προέλθουν τώρα από την προσφυγή της χώρας στον δανεισμό των αγορών. Αυτός ο δανεισμός, όμως, δεν πρόκειται να υπάρξει, πολύ περισσότερο αν το ΔΝΤ, που χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος χρέος εξαιρετικά μη βιώσιμο, δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Με λεφτά γιοκ από τους «θεσμούς» και κλειστές τις αγορές η όγδοη άτακτη ελληνική χρεοκοπία θα είναι γεγονός. Και θα επιβεβαιωθεί πολύ πριν το τέλος του 2018. Πιθανότατα όσο πλησιάζουμε προς τον Δεκέμβριο του 2017.
Η «ουσιώδης πρόοδος» του J. Dijsselbloem είναι πρόοδος προς την χαριστική βολή.

Κ.Μ

Το σχετικό (αισιόδοξο) ρεπορτάζ:
Λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τους εκπροσώπους των Θεσμών στις Βρυξέλλες.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι οι δύο πλευρές σημείωσαν «ουσιώδη πρόοδο», όσον αφορά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, και βρίσκονται κοντά σε κοινό έδαφος, ώστε οι εκπρόσωποι των δανειστών να επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τόνισε ότι οι δύο πλευρές «ξεκάθαρα συμμερίζονται» την άποψη ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι «προς το συμφέρον όλων» και ότι το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου θα εξετάσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως προς τη δεύτερη αξιολόγηση.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου.
Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
H δήλωση Ντάισελμπλουμ
Συγκεκριμένα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε:
«Σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, οι Θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ) και εγώ είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση για την κατάσταση όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση.
»Είναι ξεκάθαρο ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων.
»Κάναμε ουσιώδη πρόοδο σήμερα και είμαστε κοντά σε κοινό έδαφος, ώστε η αποστολή (των Θεσμών) να επιστρέψει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.
»Θα αξιολογήσουμε την περαιτέρω πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας