Βρετανός ακτιβιστής : Θύμα βασανιστηρίων στις φυλακές ο Ασάνζ

1691
θύμα

Ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρώην πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Κρεγκ Μάρεϊ εμφανίζεται βέβαιος ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει υποστεί βασανιστήρια στη φυλακή.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει όλα τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα θύματα βασανιστηρίων, δήλωσε ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρώην πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Κρεγκ Μάρεϊ.

Μιλώντας στο Sputnik, ο Κρεγκ Μάρεϊ περιέγραψε την άσχημη εικόνα που παρουσιάζει ο ιδρυτής των WikiLeaks στο δικαστήριο όπου εμφανίστηκε τη Δευτέρα, μετά την πολύμηνη κράτησή του αφότου συνελήφθη στο Λονδίνο στις 11 Απριλίου.

«Γέρασε πρόωρα, έχει χάσει τα μαλλιά του, κουτσαίνει»

«Ήμουν πραγματικά σοκαρισμένος όταν τον είδα στο δικαστήριο τη Δευτέρα. Η εμφάνισή του είχε αλλάξει ριζικά. Μεγάλωσε κατά περίπου 20 χρόνια μέσα στη χρονιά από τότε που τον είδα. Πιστεύω ότι έχασε περίπου 15 κιλά ή και περισσότερο, μόνο μέσα στο διάστημα που κρατείται στη φυλακή Belmarsh. Αυτό συνέβη σε πολύ λίγους μήνες», είπε ο Μάρεϊ και πρόσθεσε:

«Έχει χάσει τα μαλλιά του και γέρασε πρόωρα, μοιάζει πολύ μεγαλύτερος, περπατάει κουτσαίνοντας πολύ, κάτι που δεν είχε όταν μπήκε στη φυλακή. Και μιλάει ασυνάρτητα. Απλά, δεν έχει τη διανοητική ικανότητά του. Είχε μεγάλη δυσκολία να θυμηθεί το όνομά του και την ημερομηνία γέννησής του όταν του ζητήθηκε».

Συνεχίζοντας την περιγραφή από το δικαστήριο της Δευτέρας ο Μάρεϊ ανέφερε ότι όταν ο Ασάνζ «προσπάθησε να πει κάτι στο τέλος όταν του ρωτήθηκε αν καταλάβαινε τη διαδικασία, αρχικά είπε ότι δεν καταλάβαινε πραγματικά τι συμβαίνει. Και στη συνέχεια προσπάθησε να κάνει μια δήλωση σχετικά με την αδικία των διαδικασιών και την έλλειψη εγκαταστάσεων που του δόθηκαν για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του, αλλά δεν μπορούσε να βγάλει τις λέξεις».

«Είμαι βέβαιος ότι πρόκειται για βασανιστήρια»

«Αγωνιζόταν να μιλήσει, αγωνιζόταν να πει μια πρόταση. Και, ξέρετε, είναι ο πιο έξυπνος, πιο ευφραδής άνθρωπος που έχω γνωρίσει ποτέ, καταβεβλημένος σε σημείο να είναι ανίκανος να μιλήσει και ανίκανος να παρακολουθήσει τι συμβαίνει στο δικαστήριο. Ήμουν πραγματικά ανήσυχος», συμπλήρωσε.

«Είμαι βέβαιος ότι πρόκειται για βασανιστήρια», τόνισε ο Κρεγκ Μάρεϊ απαντώντας στο αν πιστεύει ότι η μεταχείριση του Ασάνζ είναι βασανισμός, κάτι που ισχυρίστηκε και ειδικός του ΟΗΕ τον Ιούνιο.
Ο Κρεγκ Μάρεϊ σημείωσε ότι «δεν ξέρει ακριβώς τι έχουν κάνει» στον Ασάνζ. Όπως είπε, γνωρίζει ότι κρατείται σε απομόνωση και παρακολουθείται όλη την ώρα. Του επιτρέπεται να βγει από το κελί για μόλις 45 λεπτά την ημέρα, εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι οι φύλακες επέβλεπαν με ποιους μιλάει.

«Έχει όλα τα συμπτώματα»

«Αυτός ο παρατεταμένος περιορισμός είναι μια μορφή βασανιστηρίων, αλλά δεν ξέρω τι άλλο του έχει συμβεί. Ήταν δύσκολο να πιστέψουμε ότι αυτό είναι το μόνο που του συνέβη, βλέποντας την κατάστασή του στο δικαστήριο και τα σωματικά του συμπτώματα. Είμαι πολύ, πολύ προβληματισμένος και εργάστηκα με θύματα βασανιστηρίων», εξήγησε ο Κρεγκ Μάρεϊ επικαλούμενος την εμπειρία που είχε αποκτήσει σε Ουζμπεκιστάν και Σιέρα Λεόνε.

«Ξέρω πώς συμπεριφέρονται (σ.σ. τα θύματα βασανιστηρίων) και συμπεριφέρεται ακριβώς όπως συμπεριφέρεται ένα θύμα βασανισμού. Έχει όλα τα συμπτώματα ενός θύματος βασανιστηρίων, όσον αφορά τον αποπροσανατολισμό και τη δυσκολία να θέσει τη βούλησή του και να μιλήσει συνεκτικά», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «αυτό που βλέπουμε εδώ είναι ένα θύμα βασανιστηρίων».
Υπενθυμίζεται ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks συνελήφθη στις 11 Απριλίου στο Λονδίνο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων σε φυλακή στο Λονδίνο όπου κρατείται σε συνθήκες αυξημένης απομόνωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας