Βραζιλία: Ο «Τραμπ των τροπικών» και η στρατηγική του χάους

905
βραζιλία

Με περισσότερους από 13.900 θανάτους και 202.900 κρούσματα κορονοϊού, η Βραζιλία είναι σήμερα η έκτη χώρα στην παγκόσμια κατάταξη αρνητικών ρεκόρ και δεύτερη μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες στο δυτικό ημισφαίριο.

Τα παραπάνω στοιχεία τελούν υπό αμφισβήτηση καθώς ειδικοί εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ πολύ μεγαλύτερος, ίσως και 1.000.000 σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε τεστ ανίχνευσης.

Ρεπορτάζ της Washington Post αναφέρει ότι οι υγειονομικές δομές έχουν ξεπεράσει τα όρια των δυνατοτήτων τους, με δεκάδες Βραζιλιάνους να πεθαίνουν αβοήθητοι στα σπίτια τους, να μην έχουν δυνατότητα να εξεταστούν και με τους ειδικούς να εκφράζουν έντονη ανησυχία πως η κατάσταση θα χειροτερέψει τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press αξιωματούχοι σε επαρχίες της Αργεντινής που συνορεύουν με τη Βραζιλία εδώ και λίγες εβδομάδες έχουν δημιουργήσει ασφαλείς διαδρόμους, με στόχο τα φορτηγά από τη Βραζιλία να μπορούν να εισέρχονται στη χώρα και να παραδίδουν τα προϊόντα χωρίς να έρχονται σε επαφή με Αργεντίνους.

Παρόμοια σχέδια έχει εκπονήσει και η Ουρουγουάη, ενώ η Παραγουάη όχι μόνο έκλεισε τα σύνορα με τη Βραζιλία, αλλά σε κεντρική αρτηρία της πόλης Πέδρο Χουάν Καμπαγιέρο, ο στρατός έσκαψε χαντάκι προκειμένου να εμποδίσει τη διέλευση οχημάτων από τη Βραζιλία.

Όπως ο Τραμπ

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρου, ωστόσο, ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση, υπονομεύοντας τα περιοριστικά μέτρα, που θεωρεί ότι «πολεμούν» την τύχη της μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής. Την ίδια ώρα προτρέπει καθημερινά τους Βραζιλιάνους να επιστρέψουν στη δουλειά, αγνοώντας επιδεικτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και τον αριθμό των νεκρών συμπατριωτών του που αυξάνεται ραγδαία μέρα με τη μέρα.

Άπαντες μιλούν για εγκληματική ανευθυνότητα και για έναν πρόεδρο που έχει χάσει εντελώς την επαφή του με την κοινωνία και χωρίς αμφιβολία με τη λογική και την επιστήμη. Προ ημερών εξέδωσε διάταγμα το οποίο χαρακτηρίζει τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα κομμωτήρια ως υπηρεσίες απολύτως αναγκαίες εξαιρώντας τες από το lockdown, απέπεμψε προ μηνός τον υπουργό Υγείας του διότι έκανε μεγάλη φασαρία για την κοινωνική αποστασιοποίηση, ενώ επιτέθηκε στον κυβερνήτη του Σάο Πάολο που σκοπεύει να συνεχίσει τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην Πολιτεία του που θρηνεί τα περισσότερα θύματα στη χώρα.

Η υγειονομική κρίση στη Βραζιλία και ο τρόπος με τον οποίο έχει αντιμετωπιστεί, είναι μια σκληρή υπενθύμιση των δραματικών συνεπειών της μικροπολιτικής και της λαϊκιστικής χειραγώγησης ακροδεξιών ηγετών που περιφρονούν την ανθρώπινη ζωή και οδηγούν τις χώρες τους στην καταστροφή.

Οι πολιτικοί ελιγμοί του «Τραμπ των Tροπικών» όπως αποκαλείται, κοστίζουν στη χώρα πολύτιμο χρόνο μα πάνω από όλα, εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Πρόκειται για μια στρατηγική χάους που μόνο αβεβαιότητες και ανασφάλειες δημιουργεί στον λαό του, ενώ αποδεικνύει περίτρανα όπως άλλωστε ο όμοιος Αμερικανός ομόλογός του πως εκτός από επικίνδυνος, είναι πάνω από όλα άνθρωπος χωρίς κανέναν ηθικό ενδοιασμό. Η Ιστορία θα τους κρίνει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας