Βουτιά στο Χρηματιστήριο και κατρακύλα στις τράπεζες

1712
μετοχές

Ισχυρές απώλειες σημείωσε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να ανακόψει το νέο τραπεζικό sell off που έφερε αφενός η αβεβαιότητα γύρω από την παρουσία των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, αφετέρου η επί τα χείρω αναθεώρηση των δημοσιονομικών επιδόσεων του 2016.
Βουτιά 2% στο Χρηματιστήριο και 5% στις τράπεζεςΕιδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,96% στις 734,52 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 733,64 μονάδων (-2,08%) και 747,99 μον. (-0,17%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 34,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 38,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 972 χιλ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,77%, στις 1.940,51 μονάδες, ενώ στο -1,58% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 994,56 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 5,02% στις 736,50 μονάδες.
Οι ανησυχίες για την πορεία του τραπεζικού κλάδου έχουν επιστρέψει για τα καλά στην αγορά, με τις μετοχές του κλάδου να βρίσκονται και σήμερα υπό μεγάλη πίεση. Η αγορά δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι οι τράπεζες τους επόμενους εννέα μήνες θα αντιμετωπίσουν αρκετές ακόμη προκλήσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τους νέους εποπτικούς κανόνες (IFRS9, TΑR, TRIM, Stress Tests).
Επίσης, όπως αναφέρει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται και μάλιστα μετά από 2 χρόνια, δανεισμοί τίτλων στον τραπεζικό κλάδο με σκοπό την πώληση τους και το ποντάρισμα ότι θα βρεθούν σε χαμηλότερα επίπεδα. Ουσιαστικά κάποιοι πιστεύουν ότι θα χρειαστούν νέες ΑΜΚ οι οποίες θα γίνουν σε χαμηλότερα επίπεδα. Το γεγονός έχει φοβίσει κάποιους με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ αμυντικές αγορές στα επίπεδα μέχρι το θέμα να ξεκαθαρίσει.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η Citigroup σήμερα, οι συνομιλίες με τους επικεφαλής των Θεσμών αναμένεται να επικεντρωθούν στα επισφαλή δάνεια των ελληνικών τραπεζών. Βέβαια η τρίτη αξιολόγηση θα είναι κάπως λιγότερο προβληματική και μικρότερη από τις προηγούμενες, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της πιο επίπονης δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ήδη ψηφιστεί και νομοθετηθεί, ωστόσο αμφιβάλλει ότι μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στη διαπραγμάτευση με ελαφρώς χειρότερα στοιχεία για τις επιδόσεις του 2016. Το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους μνημονίου ήταν τελικά το 2016 κατά 0,4% μικρότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το πλεόνασμα διαμορφώνεται για το 2016 στο 3,8% του ΑΕΠ, έναντι 4,18% της πρόβλεψης που αναγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Στο ταμπλό, η Eurobank έκλεισε με απώλειες 5,80%, η Attica Bank βρέθηκε στο -5,45%, η Alpha Bank στο -5,36%, ενώ η Εθνική ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 4,55%. Απώλειες που έφτασαν το 4,15% σημείωσε η ΔΕΗ, η πτώση των Βιοχάλκο, Πειραιώς και Μυτιληναίου ξεπέρασε το 3%, ενώ άνω του -2% ήταν οι απώλειες σε ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Folli Follie και ΕΧΑΕ.
Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Φουρλή, Motor Oil, Λάμδα, Τιτάν και Ελλάκτωρ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, Grivalia, Jumbo και ΟΛΠ. Ο Σαράντης έκλεισε χωρίς μεταβολή, ενώ μόλις στο 0,3% ήταν τα κέρδη που σημείωσαν οι δύο θετικοί τίτλοι του FTSE 25, οι ΕΕΕ και ΟΠΑΠ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας