Βουτιά λόγω γεωπολιτικών ανησυχιών στο Χρηματιστήριο

897
πανδημίας

Από το πρωινό +1,58% με ισχυρές απώλειες αυτή την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς την αρχική ευφορία για τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για το Ταμείο Ανάκαμψης έχει διαδεχτεί ο προβληματισμός για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,23% στις 631,62 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 85,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 55,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 3,23% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.530,40 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 4,95% στις 332,33 μονάδες.

Βουτιά λόγω γεωπολιτικών ανησυχιών στο Χρηματιστήριο

Λίγο μετά το μεσημέρι η Τουρκία εξέδωσε Navtex για έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτιοανατολικά της Κρήτης, προκαλώντας συναγερμό στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Με τη Navtex η Τουρκία δεσμεύει περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και το Καστελόριζο από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου.

Όλα αυτά ανακόπτουν τις διαθέσεις ανάληψης ρίσκου που ούτως ή άλλως ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα στο ΧΑ, ενώ όπως επισημάνθηκε και από τους περισσότερους αναλυτές από το πρωί, ίσως θα μπορούσε να βοηθήσει ένα πιο ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για τις αποφάσεις των ηγετών για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτές οι αποφάσεις λειτούργησαν ήδη θετικά στην επενδυτική ψυχολογία, αλλά οι αγορές θέλουν να δουν να υλοποιούνται, δεδομένου του ότι ήδη η οικονομίες της Ευρώπης βιώνουν πρωτοφανή επίπεδα συρρίκνωσης.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΓΕΚ Τέρνα υποχωρεί κατά 6,72%, με τις ΟΠΑΠ, Σαράντη, Aegean και Alpha Bank να ακολουθούν με απώλειες άνω του 5%. Άνω του 4% είναι η πτώση σε ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, ΔΕΗ, Eurobank και ΑΔΜΗΕ και άνω του 3% σε Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλής και Πειραιώς.

Οι απώλειες σε ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Titan ξεπερνούν το 2%, με τον Ελλάκτωρα να είναι στο -1,91%. Στον αντίποδα, η Jumbo κερδίζει 0,72% με την Coca Cola να σημειώνει κέρδη 1,45%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας