Βουδαπέστη: Χιλιάδες Ούγγροι διαδήλωσαν χθες κατά του αντεργατικού νόμου του Ορμπάν

1413
όρμπαν

Χιλιάδες Ούγγροι πραγματοποίησαν αργά χθες το βράδυ πορεία διαμαρτυρίας προς το προεδρικό μέγαρο στη Βουδαπέστη, διαμαρτυρόμενοι για την επικύρωση την Πέμπτη από τον πρόεδρο της χώρας, Γιάνος Άντερ, αντεργατικού νόμου, ο οποίος χαρακτηρίζεται «νόμος δουλείας» από τους επικριτές του.

Η χθεσινή διαδήλωση αναμένεται να είναι η τελευταία πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, ενώ η αντιπολίτευση προγραμματίζει συνέχιση των κινητοποιήσεων και μετά την 1η Ιανουαρίου 2019.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν στις 12 Δεκεμβρίου τις κινητοποιήσεις τους, όταν το κοινοβούλιο ψήφισε το νόμο αυτόν. Αυτός εισάγει, σύμφωνα με τους επικριτές του, συνθήκες δουλείας, καθώς επιτρέπει στους εργοδότες να απαιτήσουν μέχρι και 400 ώρες υπερωριακής απασχόλησης ετησίως από τους εργαζομένους τους, για τις οποίες θα μπορούν να καθυστερήσουν να τους πληρώσουν έως και τρία χρόνια.

Ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, υπερασπίστηκε χθες τη “μεταρρύθμισή” του αυτήν στον τομέα της απασχόλησης, δηλώνοντας στο δημόσιο ραδιοσταθμό ότι σκοπός της είναι «απλώς να καταργήσει τους άχρηστους κανόνες, ώστε αυτοί που θέλουν να κερδίσουν περισσότερα να μπορούν να δουλέψουν περισσότερο» και χαρακτήρισε «υστερικούς» τους διαδηλωτές.

«Αυτοί που φωνάζουν σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου είναι αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα και τα ψέματά τους δεν έχουν όρια» σχολίασε επίσης ο Ορμπάν αναφερόμενος και πάλι στους διαδηλωτές, οι οποίοι προέρχονταν πρώτη φορά από όλο το φάσμα της αντιπολίτευσης.

Εργατικά συνδικάτα που αντιτίθενται στη “μεταρρύθμιση” αυτή και μετείχαν στη διαδήλωση έχουν απειλήσει με γενική απεργία, ενώ δημοσκόπηση που έγινε από το ινστιτούτο Publicus και τα αποτελέσματά της δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα δείχνει ότι τα δύο τρίτα των Ούγγρων κρίνουν ότι οι διαδηλώσεις αυτές είναι αιτιολογημένες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας