Βολιβία: Το μεγαλύτερο αεροδεξαμενόπλοιο του κόσμου στη μάχη για τον Αμαζόνιο

1932
βολιβία

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες ανακοίνωσε ότι η χώρα του έχει αγοράσει ένα Boeing 747 Supertanker για να βοηθήσει στην κατάσβεση των τεράστιων πυρκαγιών στον Αμαζόνιο που πέρασαν από τη Βραζιλία στη Βολιβία.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι το αεροδεξαμενόπλοιο θα φτάσει στη χώρα και θα τεθεί σε λειτουργία σήμερα Παρασκευή.

Το Supertanker μπορεί να μεταφέρει περισσότερο νερό από οποιοδήποτε άλλο αεροσκάφος στον κόσμο, ικανό να πετά με 115.000 λίτρα (115 τόνους), και ισοδυναμεί με 100 συνηθισμένα αεροπλάνα.

Πριν από την άφιξη του αεροδεξαμενόπλοιου, στρατιωτικά αεροπλάνα θα πετάξουν πάνω από την φλεγόμενη περιοχή για να εκτιμήσουν σε ποια σημεία πρέπει να επικεντρωθεί το αεροδεξαμενόπλοιο.

Στη μάχη θα ριχτούν επίσης και τρία νέα ελικόπτερα, που θα συνεργαστούν με τα τρία υπάρχοντα που ήδη επιχειρούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός «γραφείου έκτακτης ανάγκης» και την αποστολή 500 επιπλέον στρατιωτών για να ενισχύσουν τις προσπάθειες των πυροσβεστών.

Θα υπάρχουν επίσης περίπου 10 ελαφριά αεροσκάφη, τα οποία θα αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές με τη μέθοδο του υποκαπνισμού.

Κατά την πρώτη ημέρα των πυρκαγιών που πέρασαν στο έδαφος της στη Βολιβίας, ο πρόεδρος Έβο Μοράλες επισκέφθηκε τις περιοχές μαζί με δύο ελικόπτερα για την εκκένωση στις πληγείσες περιοχές, και με μεγάλες αποστολές επισιτιστικής βοήθειας.

Και όλ’ αυτά τη στιγμή που στη Βραζιλία ο φασίστας Μπολσονάρου δηλώνει πως δεν υπάρχουν χρήματα για την αντιμετώπιση της φωτιάς στον Αμαζόνιο.

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης έρχονται εν μέσω εκκλήσεων του αντιπολιτευόμενου υποψηφίου Κάρλος Μέσα, ώστε να επιτραπεί η «ξένη βοήθεια» για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Βολιβίας έχει εδώ και καιρό απορρίψει κάθε κουβέντα για εξωτερική παρέμβαση σε φυσικές καταστροφές, υποστηρίζοντας ότι η οικονομία της Βολιβίας έχει αναπτυχθεί αρκετά ώστε να διαθέτει επαρκείς πόρους για να αντιμετωπίσει εσωτερικά ζητήματα.

Νωρίτερα φέτος, όταν οι πλημμύρες έπληξαν την περιοχή του Μπένι, ο αντιπρόεδρος Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα είχε δηλώσει πως «η Βολιβία έχει τους πόρους… Έχει περάσει η εποχή των ικεσιών (προς τους ξένους), αφήστε τες στον Carlos Mesa».

Όπως φοβούνται πολλοί στη Λατινική Αμερική, η «βοήθεια έκτακτης ανάγκης» από τις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε στρατιωτικοποίηση και κατοχή, σαν κι αυτή που έλαβε χώρα στην Αϊτή, μετά από τους καταστροφικούς σεισμούς του 2010.

Εκεί, οι επιχειρήσεις «ανακούφισης» διευθύνονταν από τη «Νότια Διοίκηση» των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και οι ειδικοί κατέδειξαν τον ρόλο της USAID, που σε συνεργασία με τις αμερικανικές πολυεθνικές δημιούργησαν μοντέλα εξάρτησης στη χώρα.

Ένας ακαδημαϊκός το περιγράφει ως εξής: «Η USAID εκμεταλλεύτηκε την σεισμική τραγωδία του Ιανουαρίου 2010 για να επιταχύνει στην Αϊτή την εφαρμογή μιας νεοφιλελεύθερης ατζέντας που να ταιριάζει στην προώθηση των πολυεθνικών επενδυτών, ιδιαίτερα των πολυεθνικών των ΗΠΑ».

Ελπίζοντας να αποφύγει ένα τέτοιο σενάριο, ο πρόεδρος Μοράλες επανέλαβε την Τετάρτη ότι: «Δεν είμαστε πλέον αναγκασμένοι να καταφεύγουμε στη «διεθνή βοήθεια», μπορούμε πλέον να ανταποκριθούμε μόνοι μας».

Χωρίς ακόμα να έχουν εξακριβωθεί τα αίτια των πυρκαγιών, διάφορες οργανώσεις του Αμαζονίου κατηγορούν τους εποίκους που έχουν εγκατασταθεί σε εκτάσεις που Αμαζονίου κι οι οποίοι είναι φίλα προσκείμενοι στον πρόεδρο Μπολσονάρο, για εμπρησμό με σκοπό την εκκαθάριση των δασών και την μετατροπή τους σε λιβάδια εκτροφής βοοειδών.

Το δορυφορικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus κατέγραψε πώς η πυρκαγιά μεταφέρθηκε σε Βολιβία και Περού.

Η πυρκαγιά έχει καταστρέψει σχεδόν πέντε εκατομμύρια στρέμματα τροπικού δάσους του Αμαζονίου μόνο στο έδαφος της Βολιβίας, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την ιστορική περιοχή Τσικιτάνια.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας