Μετά από μεγάλη διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του ΜΑS (Κινήματος για τον Σοσιαλισμό), του κόμματος του Έβο Μοράλες, στο κέντρο της πρωτεύουσας Λα Παζ, και με την κατάληψη του κτιρίου της Εθνοσυνέλευσης, η πολιτική κατάσταση στη Βολιβία αλλάζει σε σχέση με τις πρώτες μέρες μετά το πραξικόπημα και την ανατροπή του νόμιμου προέδρου της χώρας.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι η αδυναμία ή έλλειψη πρόθεσης από την αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις να αντιμετωπίσουν την κάθοδο των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών από το Ελ Άλτο -την εργατούπολη-παραγκούπολη που βρίσκεται στα υψώματα πάνω από τη Λα Παζ– που κατέλαβαν το κέντρο της πρωτεύουσας και το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης.
Όπως επισημαίνουν Λατινοαμερικάνοι πολιτικοί αναλυτές, η νέα τροπή που παίρνει η κατάσταση στη Βολιβία, που έχει, πλέον, χαρακτηριστικά “δυαδικής εξουσίας”, φανερώνει την αδυναμία επιστροφής στην εποχή των στρατιωτικών πραξικοπημάτων και καθεστώτων, που έλεγχαν παλαιότερα οι ΗΠΑ. Ενδεχόμενη ολοκλήρωση του πραξικοπήματος στη Βολιβία με την επιβολή ενός τέτοιου καθεστώτος θα είχε ως συνέπεια τη διαμόρφωση συνθηκών ένοπλης αναμέτρησης (εμφυλίου πολέμου) και θα ενίσχυε τις διαθέσεις των Λατινομερικάνικων λαών κατά του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ.
Με το ΜΑS να έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αμέσως μετά την κατάληψη του κτιρίου από τους υποστηρικτές του, συγκλήθηκε η Γερουσία και εξέλεξε νέα πρόεδρό της τη Μόνικα Έβα Κόπα, ενώ σε συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων νέος πρόεδρος εκλέχτηκε -με τις ψήφους των βουλευτών του ΜΑS και ενός αντιπολιτευόμενου- ο Σέργιο Τσόκε.
Τη σύνοδο της Εθνοσυνέλευσης άνοιξε ο πρώτος γραμματέας της Γερουσίας Ομάρ Αγκιλάρ, με ένα λεπτό σιγής για τους πεσόντες τις τελευταίες μέρες λόγω βίας και αστυνομικής-στρατιωτικής καταστολής στους δρόμους.
“Ο μόνος στόχος μας είναι να επιδιώξουμε την ενότητα και την ειρήνη όλων των Βολιβιανών“, δήλωσε ο Αγκιλάρ.
Από την πλευρά της, η νέα πρόεδρος της Γερουσίας Κόπα τόνισε στην ομιλία της τη θαρραλέα στάση της πρώην προέδρου του σώματος Αντριάνα Σαλβατιέρα, η οποία χτυπήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις μπροστά στην έδρα του κοινοβουλίου, έχοντας τεθεί επικεφαλής των διαδηλωτών.
Ως συνέπεια αυτών των εξελίξεων, ανακοινώθηκε από την Κόπα ότι οι πραξικοπηματίες συμφώνησαν στη διεξαγωγή νέων εκλογών για την εκλογή προέδρου της χώρας. Η Κόπα έκανε λόγο για μια “ιστορική ημέρα”, καθώς “μπορέσαμε να συμφωνήσουμε (…) για τη διεξαγωγή εκλογών το συντομότερο δυνατόν, την ειρήνευση της χώρας μας και πάνω απ’ όλα την υπεράσπιση της δημοκρατίας”.
Την είδηση αυτή επαλήθευσε λίγο αργότερα η διορισμένη από τους πραξικοπηματίες “πρόεδρος της Βολιβίας” Ζανίν Ανιές, δηλώνοντας ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν μέσα στο επόμενο τρίμηνο, αν και σ’ αυτές δεν θα επιτραπεί να είναι υποψήφιοι ο Έβο Μοράλες και ο νόμιμος αντιπρόεδρος Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα. Κάτι που βέβαια δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία.
Η εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης στη Βολιβία και η κατακραυγή κατά του πραξικοπήματος, οδήγησε, επίσης, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να στείλει αντιπροσωπεία για τον επιτόπιο έλεγχο της κατάστασης, με επικεφαλής τον έμπειρο στη διαχείριση κρίσεων διπλωμάτη Ζαν Αρνό.
Βασική πηγή: Telesur