Βενεζουέλα: Υπερασπίζουμε την λαϊκή κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία της

1568
βενεζουέλα

Στην πολιτική αντιπαράθεση, που έχει ξεσπάσει με αφορμή το υποκινούμενο από τις ΗΠΑ πολιτικό πραξικόπημα σε βάρος του εκλεγμένου προέδρου της Βενεζουέλας, εκτός από αυτούς που μας επιτίθενται, γιατί εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της και καταδικάζουμε αυτό το πραξικόπημα, μας ρωτούν καλόπιστα και προοδευτικοί άνθρωποι, εάν υιοθετούμε τις πολιτικές Μαδούρο.

Σε αυτούς τους καλόπιστους απαντάμε ότι η υπεράσπιση του λαού της Βενεζουέλας και η καταδίκη της αμερικανικής επέμβασης δεν σημαίνει ντε και καλά ότι ταυτιζόμαστε με το σύνολο της πολιτικής Μαδούρο ή ότι την θεωρούμε και ως το ιδανικό μοντέλο για μία εναλλακτική στον καπιταλισμό πορεία. Με τις ΗΠΑ, όμως, να απειλούν με στρατιωτική εισβολή και μια σειρά χώρες της Ε.Ε. να ορίζουν ποιος θα είναι πρόεδρος μιας χώρας ανεξάρτητης, αυτό που απειλείται είναι η ίδια η έννοια της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, το ίδιο το δικαίωμα του λαού της να αποφασίζει αυτός για το μέλλον του και όχι οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Αυτό που σήμερα αρνούνται στον λαό της Βενεζουέλας, αύριο θα το αρνηθούν και σε οποιονδήποτε άλλο λαό, του ελληνικού λαού συμπεριλαμβανόμενου, εάν τολμήσει και αμφισβητήσει την κυριαρχία των ΗΠΑ, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ στη χώρα μας και να ακολουθήσει ένα άλλο εναλλακτικό δρόμο. Κι αυτό είναι το μήνυμα των ιμπεριαλιστών σε όλους τους λαούς κι, εάν τους περάσει τώρα στη Βενεζουέλα, το επόμενο θύμα τους θα είναι η Κούβα και όποια άλλη χώρα και λαός επιλέξει ένα διαφορετικό δρόμο σε αντιπαράθεση με τις κυρίαρχες πολιτικές τους.

Κι ας μην πει κανένας υποκριτής ότι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. υπερασπίζονται τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα. Ακόμη κι αν πράγματι υπήρχαν προβλήματα στη λειτουργία της δημοκρατίας εκεί, τι θα έπρεπε να κάνουν στις τόσες και στις τόσες χώρες όπου στηρίζουν ακόμη και σκοταδιστικές μοναρχίες ή και σκληρές δικτατορίες;

Εξάλλου, σε μια κυνική ομολογία για τα κίνητρα των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, που κυρίως είναι τα πετρελαϊκά κοιτάσματα και ο πλούσιος ορυκτός της πλούτος προχώρησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, δηλώνοντας σε συνέντευξή του ότι θα «κάνει μεγάλη διαφορά για τις ΗΠΑ από οικονομικής άποψης, εάν οι αμερικανικές εταιρείες ελέγχουν το πετρέλαιο στη Βενεζουέλα».

Μόλις προχθές σχολιάζαμε στην Iskra την προκλητική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει την αμερικανόδουλη ελληνική κυβέρνηση ως δήθεν αλληλέγγυα προς τον αγωνιζόμενο λαό της Βενεζουέλας και τον νόμιμο πρόεδρο Μαδούρο.

Πριν, όμως, «ο αλέκτωρ λαλήσει τρις φορές», η κυβέρνηση Τσίπρα φρόντισε με ανακοινώσεις της να δηλώσει την πλήρη συναίνεση της στο τελεσίγραφο της Ε.Ε. προς τον πρόεδρο Μαδούρο και την πλήρη ευθυγράμμιση της με την απαίτηση των ΗΠΑ για άμεση διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα.

Επομένως ο αγώνας μας σήμερα ενάντια στην επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, η αλληλεγγύη μας, αλλά και η διεθνής αλληλεγγύη, είναι αγώνας για να μην τους περάσει εκεί, αλλά και για να μην το επαναλάβουν και σε άλλες χώρες, ακόμα και στη δική μας.

Ν.Μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας