Βενεζουέλα: Μπούμερανγκ οι κυρώσεις Τραμπ. Το ευρώ εκτοπίζει το δολάριο

1212
βενεζουέλα

Σε βάρος του δολαρίου φαίνεται να στρέφονται οι οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στη Βενεζουέλα, καθώς όλο και περισσότερο οι συναλλαγές στη λατινοαμερικανική χώρα γίνονται σε ευρώ. 

Οι κάτοικοι της Βενεζουέλας αρχίζουν να χρησιμοποιούν το ευρώ όλο και πιο πολύ στις καθημερινές συναλλαγές τους, καθώς το εγχώριο νόμισμα είναι παγιδευμένο στη δίνη του υπερπληθωρισμού, ως συνέπεια, κυρίως, του οικονομικού πολέμου που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ και των κυρώσεων που έχουν επιβάλει, στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο.

Αν και το δολάριο παραμένει το επικρατέστερο ξένο νόμισμα που χρησιμοποιούν οι πολίτες για να καλύψουν βασικές ανάγκες, το ευρώ εμφανίζεται συχνότερα, ιδιαίτερα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Οι έμποροι τιμολογούν πια τα προϊόντα τους σε δολάρια και ευρώ.

Σε αυτό έχει συντελέσει η επιβολή σειράς κυρώσεων στον πετρελαϊκό κλάδο της Βενεζουέλας από τις ΗΠΑ, με την Ουάσιγκτον να μην αναγνωρίζει το καθεστώς Μαδούρο ως τη νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Ως εκ τούτου, ο Μαδούρο ζητάει την πληρωμή του πετρελαίου σε ευρώ, κάτι που προτιμούν και οι εταιρείες που αγοράζουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα. Εάν πληρώσουν σε δολάρια, η συναλλαγή μπορεί να εντοπιστεί από τις αμερικανικές αρχές.

Από τον πετρελαϊκό κλάδο, και ειδικότερα την κρατική PDVSA, προέρχεται η μερίδα του λέοντος των κρατικών εσόδων της Βενεζουέλας. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters, η PDVSA πώλησε τουλάχιστον δύο φορές πετρέλαιο στο εξωτερικό και εισέπραξε το αντίτιμο σε ευρώ και ειδικότερα σε μετρητά. Εναλλακτικούς τρόπους πληρωμών αναζητούν, επίσης, οι πετρελαϊκές εταιρείες στη Ρωσία και το Ιράν, εις βάρος των οποίων  έχουν επίσης επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Μάλιστα, η ρωσική Rosneft ενημέρωσε επίσημα τους πελάτες της πως οι επόμενες παραγγελίες θα πληρώνονται σε ευρώ και όχι σε δολάρια.

Ευρώ χρησιμοποιούν και άλλοι δημόσιοι φορείς στη Βενεζουέλα. Σύμφωνα πάλι με πηγές του Reuters, το Ινστιτούτο Κοινωνικής Πρόνοιας της Βενεζουέλας –που παρέχει φάρμακα στο δημόσιο σύστημα υγείας– πλήρωσε έναν προμηθευτή εμβολίων με ευρώ.

Αν και αυτό δεν είναι παράνομο, η αντιπολίτευση, που βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με το καθεστώς Μαδούρο, έχει εκφράσει τον προβληματισμό για τη εκτεταμένη χρήση ευρώ σε μετρητά. Εάν οι συναλλαγές αυτές πραγματοποιούνταν ηλεκτρονικά, τότε θα μπορούσαν να εντοπιστούν.

Ο εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Κάρλος Παπαρόνι, σε μια εντυπωσιακή δήλωση που στρέφεται κατά της δυνατότητας του λαού της χώρας να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις σε βάρος της ζωής του, δήλωσε στο Reuters πως έχει εντοπιστεί η μεταφορά ευρώ σε μετρητά με ιδιωτικά αεροπλάνα.

Μια άλλη πηγή του Reuters από τον πετρελαϊκό κλάδο της Βενεζουέλας δήλωσε πως η πρακτική πληρωμών με ευρώ περιορίζεται στην παραγωγή της PDVSA και δεν αφορά τις κοινοπραξίες με την αμερικανική Chevron και την China National Petroleum Corp.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας