Βενεζουέλα: Απέτυχε η απόπειρα εισβολής. Νέες απειλές από ΗΠΑ

3040
βενεζουέλα

Ενώ η χθεσινή απόπειρα παραβίασης των συνόρων της Βενεζουέλας με πρόσχημα την “ανθρωπιστική βοήθεια” απέτυχε, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο εκτοξεύει νέες απειλές κατά της εθνικής κυριαρχίας της λατινοαμερικανικής χώρας.

Η αποτυχία της πολυδιαφημισμένης επιχείρησης για παραβίαση των συνόρων της Βενεζουέλας με την Κολομβία και τη Βραζιλία, όπου είχαν συγκεντρωθεί φορτηγά με “ανθρωπιστική βοήθεια” από τις ΗΠΑ, οφείλεται στη σθεναρή στάση του βενεζολάνικου στρατού. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στις εκκλήσεις των Αμερικανών και του πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό, για μαζικές λιποταξίες, μόλις 12 Βενεζολάνοι στρατιώτες πέρασαν τα σύνορα προς την Κολομβία.

Επίσης, καθοριστική υπήρξε και η αδυναμία της αντιπολίτευσης να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές της. Η μόνη αντιπολιτευτική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε ήταν η συναυλία που οργάνωσε την Παρασκευή ο Αμερικανός μεγιστάνας Ρίτσαρντ Μπράνσον στο κολομβιανό έδαφος.

Χαρακτηριστική της κατάστασης που διαμορφώθηκε χθες ήταν και η πυρπόληση φορτηγού με “ανθρωπιστική βοήθεια”, που αποδόθηκε στον στρατό της Βενεζουέλας. Η προβοκάτσια αποκαλύφθηκε, όταν διαπιστώθηκε ότι το φορτηγό πυρπολήθηκε στο έδαφος της Κολομβίας, ενώ δημοσιεύτηκαν και φωτογραφίες από τη στιγμή που προβοκάτορες με πολιτικά βάζουν φωτιά στο όχημα. Οι οποίοι, βέβαια, δεν συνελήφθησαν ούτε ανακοινώθηκαν τα ονόματά τους από τις αρχές της Κολομβίας.

Μετά από την αποτυχία της χθεσινής απόπειρας παραβίασης των συνόρων, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επανήλθε στις απειλές για στρατιωτική επέμβαση. Συγκεκριμένα, όπως έγραψε μέσω Twitter, “οι ΗΠΑ θα περάσουν στις πράξεις εναντίον εκείνων που αντιτίθενται στην ειρηνική αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα. Τώρα, έχει έρθει η ώρα να αναλάβουμε δράση για να υποστηρίξουμε την ικανοποίηση των αναγκών του απελπισμένου λαού της Βενεζουέλας”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας